Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Antwerpen moet grote haven krijgen

ANTWERPEN - De aanleg van een nieuwe haven op de plek van het Scheldedorp Doel, het Saeftinghedok, is de enige optie voor grote containerrederijen als MSC en Maersk.

Philippe Oyen en Eddy Wouters van de Antwerpse Scheepvaartvereniging stellen in de Vlaamse krant De Tijd: 'De keuze is aan de Vlaamse regering: aansluiten bij de topwereldhavens dankzij het Saeftinghedok of afglijden naar een secundaire rol'.

De Vlaamse regering laat acht mogelijkheden onderzoeken voor uitbreiding van de containeroverslag in Antwerpen. Het Saeftinghedok is er één van. De studie is in gang gezet na succesvolle procedures tegen aanleg van dit dok, onder meer door actiegroep Doel 2020.

Begin 2018 maakt Vlaanderen een voorlopige keuze bekend. De Antwerpse Scheepvaartvereniging geeft met de ingezonden brief een schot voor de boeg. Het Saeftinghedok geniet de voorkeur, omdat daar de overslag kan worden geconcentreerd, de nieuwe generatie containerschepen (van 400 meter lang) zonder sluispassage kan komen en de achterlandverbindingen er goed zijn, met name voor spoor en binnenvaart. Voor andere opties 'komen reders hun bed niet uit', aldus Oyen en Wouters.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Voorlichting over Wmo moet beter

Voorlichting over Wmo moet beter

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
229 stemmen