Willekeur bij sloop/leegstand en langlopende bouwplannen zonder daadwerkelijke uitvoering.
Volledig scherm
Willekeur bij sloop/leegstand en langlopende bouwplannen zonder daadwerkelijke uitvoering. © Ronald den Dekker

Aardenburg hangt vol met 'Slopen is bezopen' posters

AARDENBURG - Aardenburg mag geen spookstad worden, zegt Marc Moens. Hij krijgt veel bijval van ongeruste en strijdlustige stadsgenoten. Wie een willekeurig rondje door Aardenburg rijdt, kan het niet ontgaan: de knalgele posters die voor zowat elk raam hangen. 

‘Laat Aardenburg leven’ en ‘slopen is bezopen’ staat er in dwingende rode letters. De posters zijn het initiatief van Aardenburger Marc Moens, die wil voorkomen dat het historische stadje een spookstad wordt. 

In de Peurssensstraat staan dertien huizen van Woongoed op de rol voor sloop en in de wijk De Haven, waar het de gemeente Sluis niet lukte om nieuwe woningen te realiseren, staat een rij lege en verpauperde huizen. 

Het voornemen van Woongoed om zes huizen in de Zuidstraat te slopen is voor Moens de druppel. Hij vreest dat er 'gaten' in de stad gaan vallen. En dat krimp op die manier wordt versterkt én veroorzaakt. Aan senioren- en starterswoningen is juist gebrek. 

"Wat volgt er nog?", vraagt hij zich hardop af, terwijl hij met een wandeling door zijn stad laat zien dat zijn zorgen gegrond zijn.

Moens, een geboren en getogen Aardenburger oftewel een echte 'kikker', laat zien waar hij opgroeide. In de Peurssensstraat woonde hij drieëndertig jaar, nu biedt de straat op sommige stukken een desolate aanblik. 

Enkele huurhuizen staan al leeg, andere woningen zijn in particulier bezit en blijven staan. "Als sommige woningen gesloopt worden en andere niet, krijg je een mond waar allerlei tanden uit  zijn", legt hij beeldend uit.

In de Zuidstraat is het nog niet zover en bewoners willen er ook niet weg. "Maar het voelt voor hen als vechten tegen de bierkaai."  In De Haven is een hap uit de straat. Er zijn huizen gesloopt, maar daar is niets voor teruggekomen. Ook staan veel huizen leeg en een woning op de hoek met de Vuurbakenstraat staat zowat op instorten. "Voor de mensen die er tegenover wonen, is dat ook niet leuk." 

Ondertussen springen de posters overal in het oog. De noodkreet van Moens komt aan. Nu de gemeente Sluis en Woongoed nog. "De gemeente moet eerst een sloopvergunning afgeven aan Woongoed. Mijn oproep is, ga met elkaar om de tafel. Vul de gaten op met nieuwbouw en verkoop de woningen die gesloopt gaan worden, tegen startersprijzen." 

  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.

Poll

Een coronadiploma is een volwaardig diploma

Een coronadiploma is een volwaardig diploma

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
231 stemmen