Volledig scherm
© Thinkstock

Smoesjes en pijntjes

Iedereen vindt het hartstikke goed dat ik het hardlopen (weer) heb opgepakt. Thanks everyone! Maar zelf een stukje gaan joggen? Neuh, dat doen de meesten toch maar niet. Zonde eigenlijk. Want hardlopen is hartstikke fijn:

* je wordt fitter (en zit daardoor beter in je vel);

* je maakt je hoofd leeg (fijn als je een net als ik kantoorwerk hebt);

* je vangt wat extra vitamine-D (tegen die winterdip);

* je ziet in wat voor mooie omgeving je woont (komt überhaupt nog eens buiten);

* je verlegt je grenzen;

* als je klaar bent kan je écht niet ontkennen dat je wat gedaan hebt.

Jaren terug dacht ik ook dat ik dus niet gemaakt was voor hardlopen. En misschien is dat nog steeds zo. Toch geniet ik ervan en is het gaaf om steeds beter te worden. Door telkens meer te kunnen, krijg je ook meer waardering voor je lichaam.

In de Cosmopolitan van maart kwam ik een aantal herkenbare hardloopsmoesjes en pijntjes tegen. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

Smoes: niet fit genoeg

Haal je het einde van de straat zelfs niet? Begin dan met drie minuten flink doorstappen, gevolgd door één minuut joggen. Elke training jog je iets langer en wandel je wat korter om je conditie te verbeteren. Train de eerste maand niet meer dan twee keer per week; je spieren moeten ten slotte ook wennen. Daarna kan je het opbouwen naar drie keer per week. Je zult zien dat je conditie in no time omhoog gaat.

Smoes: te warm/koud buiten

Als regen, hagel en/of een gure wind je binnen houden, zorg dan voor de juiste kleding. Hardloophandschoenen en een ademend, waterbestendig jack dat je warm houdt. Leuk om te weten: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je beter presteert als je hardloopt in de kou. Bedenk ook: je kan je warmte ten minste kwijt.

Wanneer je de hitte van het asfalt ziet opstijgen, probeer dan je run ’s ochtend vroeg te plannen. Of ’s avonds als het wat is afgekoeld. Zorg dan naast dat je genoeg water gedronken hebt ook voor ademende kleding, een zonnebril en/of petje. Een flesje water kan ook lekker zijn (regel dan meteen iemand die gezellig mee fietst en je flesje bijhoudt, is nog gezellig ook).

Smoes: geen verbetering/verveling

Ai, dit was twee maal de reden dat ik gestopt ben… Wanneer je graag verbetering ziet, maar al tijden je persoonlijk record niet verbroken hebt kun je de handdoek in de ring gooien. Niet doen! Wat dan wel? Varieer! Pas je tempo aan, loop een nieuwe route, probeer een nieuwe les of sluit je aan bij een loopgroep. Op die manier blijf je jezelf uitdagen. Loop je vooral langere afstanden? Doe dan weer eens een intervaltraining. Zo verbeter je meteen je snelheid.

Pijntje: Steken in je zij

Steken in je zij komen waarschijnlijk van spasmes in je middenrif. Stop met je run, haal vijf keer diep adem, ontspan en ga even wandelen tot het goed weg is.

Drankjes met suiker en een slechte techniek kunnen ook steken veroorzaken. Doe altijd een goede warming-up (zodat je lichaam doorheeft dat hij niet naar de koelkast gaat, maar er actie gevraagd wordt). En plan je work-out minimaal een uur na je eten.

Pijntje: hoofdpijn

Krijg je hoofdpijn tijdens het joggen? Dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Zorg dat je vooraf genoeg water hebt gedronken. Of neem voor de zekerheid een flesje water mee.

Fel zonlicht kan ook hoofdpijn veroorzaken. Zet dus je zonnebril en/of een petje op.

Pijntje: last van knieën

Pijnscheuten rond je knieschijven worden dikwijls veroorzaakt door disbalans in je spieren. Stabiliserende en hamstringversterkende oefeningen helpen dan. Blijf ook goed je cooling-down doen met rek- en strekoefeningen om stijfheid te voorkomen.

Je kunt de pijn ook verminderen door heuvels te vermijden, een kleiner rondje te maken of je knieën na afloop te koelen met een ijskompres.

Pijntje: rugpijn

De rug is bij veel hardlopers een zwakke plek. Zwakke buikspieren kunnen een gekromde rug veroorzaken, waardoor er druk op je ruggengraat en gewrichten komt te staan. Heb jij hier last van? Doe dan voor de afwisseling één keer in de week yoga. Gaat dat je iets te ver? Buikspieroefeningen tijdens de warming-up willen ook helpen.

En nu wil ik ze niet meer horen hè, bovenstaande smoesjes! ;-) 

Daarnaast is hardlopen goed voor je nachtrust, versterkt het je immuunsysteem, vermindert het stress, maakt het je gelukkig (endorfine) en zorg het voor een mooie huid (mits je als dame je make-up verwijdert voor je work-out zodat dat het niet in je poriën komt).

Kijk ook op: JoggenDoorZuidBeveland en Hardlopen in Zeeland.

blogs