Volledig scherm
Carapaz in de roze trui © AFP

IJzersterke Carapaz grijpt de macht, Mollema krijgt tik

Richard Carapaz heeft na een indrukwekkende solo de macht gegrepen in de Giro d‘Italia. De klimmer uit Ecuador reed op de Colle San Carlo, de zwaarste beklimming van de dag, weg bij de favorieten en reed solo naar de ritzege én de roze trui. Bauke Mollema verloor veel tijd.

Door Sjors Tanis

Volledig scherm
Rozetruidrager Jan Polanc. © AFP

Carapaz (Movistar) neemt de leiderstrui over van Jan Polanc, die in de zware bergrit over 131 kilometer naar Courmayeur zo'n acht minuten verloor en wegzakte uit het klassement.

De bergrit, met onderweg vijf beklimmingen, begon met spektakel. Da favorieten lieten zich op de eerste beklimming zien, maar het bleef bij speldenprikjes. Niet snel later konden acht vluchters wegrijden, met daarbij bergkoning Giulio Ciccone, die onderweg zijn bergtrui verstevigde. Halverwege de wedstrijden sloten vier renners (Jon Izagirre, Damiano Caruso, Hubert Dupont en Tony Gallopin) aan bij de acht aanvallers, waardoor de kopgroep uit twaalf renners bestond.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Het peloton. © AFP
Volledig scherm
Damiano Caruso op kop voor kopman Nibali. © AFP
Volledig scherm
Vincenzo Nibali met in zijn wiel Primoz Roglic. © AFP

Het dozijn aan kop begon nog met een kleine voorsprong aan de vierde en zwaarste beklimming van de dag: de Colle San Carlo (10,5 kilometer aan 9,7%). Eén voor één werden ze echter gegrepen door de groep met favorieten, waar Bauke Mollema op kraken stond. Bij een versnelling van Vincenzo Nibali konden enkel Primoz Roglic, Miguel Ángel López, Mikel Landa en Carapaz volgen. Voor Mollema was dat het breekpunt: hij moest lossen bij de favorieten.

Nibali probeerde het een paar keer met hulp van ploeggenoot Caruso, maar het was Carapaz die écht indruk maakte. Met een ijzersterke demarrage reed de renner uit Ecuador weg bij zijn concurrenten op de flanken van de Colle San Carlo. Hij begon met 35 seconden voorsprong op Roglic en co aan de slotklim van 7,7 kilometer naar Courmayeur. In de groep met favorieten werd naar elkaar gekeken, waardoor Carapaz snel meer voorsprong pakte. 

Volledig scherm
Carapaz op weg naar de ritzege. © BELGA
Volledig scherm
Mollema op weg naar de finish. © BSR Agency

Zo pakte Carapaz niet alleen de rit (zijn tweede dagzege deze Giro), maar ook de roze leiderstrui. Hij kwam met 1'54 voorsprong op de groep met Roglic over de streep, waardoor Carapaz met zeven tellen voorsprong op Jumbo-Visma-renner Roglic de roze trui pakt. Achter Carapaz werd de ontsnapte Simon Yates nog tweede, voor Nibali, die de sprint van de favorietengroep won.

Mollema verloor 4'04 op winnaar Carapaz en zakt in het klassement van plek vier naar plek zes. Zijn achterstand op leider Carapaz is 2'58. Voor Mollema in het klassement staan naast Carapaz en Roglic ook Nibali (derde op 1'47), Rafal Majka (vierde op 2'10) en Landa (op 2'50).

Morgen wacht een heuvelachtige etappe in de Giro, over 232 kilometer van Ivrea naar Como.

Volledig scherm
Carapaz. © AFP
Volledig scherm
Carapaz juicht na zijn dubbelslag in de veertiende etappe. © BELGA
Volledig scherm
De groep met favorieten, met voorop Mikel Landa. © AFP

Wil je de etappe nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: