Tom Dumoulin
Volledig scherm
Tom Dumoulin © EPA

Dumoulin gaat ondanks gehavende knie vandaag van start

Tom Dumoulin stapt vandaag toch op de fiets voor de vijfde etappe van de Giro d’Italia. De kopman van Sunweb kwam gisteren hard ten val en twijfelde openlijk of hij nog wel verder ging in de Ronde van Italië.

De fiets van Dumoulin stond vanochtend ‘gewoon’ op het dak van de ploegwagen en Team Sunweb heeft nu ook aangegeven dat hij groen licht heeft gekregen van de medische staf. ,,Hij heeft nog steeds last van zijn knie, maar gaat wel zijn best doen. We gaan zien wat de dag brengt.” Het klassement is na zijn zware valpartij wel verkeken. De achterstand op Primoz Roglic is al meer dan vier minuten. ,,De knie doet nog steeds pijn, maar ik hoop dat het gedurende dag beter wordt. Ik zal er alles aan doen om het te halen”, zegt Dumoulin.

Ploegleider Marc Reef verklaart het doorgaan van Dumoulin. ,,Hier zit een half jaar voorbereiding in. Dan stap je niet bij de eerste tegenslag direct af. We gaan kijken of zijn knie het houdt.”

Dumoulin ging gisteren hard onderuit in de slotfase van de hectische vierde etappe door onoplettendheid van Salvatore Puccio. De knie van de Limburger raakte daarbij zwaar gehavend en na afloop van de rit werden er röntgenfoto's genomen. Daaruit bleek dat er in ieder geval niets gebroken was.

,,Het klassement van de Giro is voorbij”, zei Dumoulin gisteren in een eerste reactie. ,,Ik slaap er nog een nachtje over en dan beslis ik of ik doorga. Ik heb nu een ei op mijn knie en dat zal morgen niet veel beter zijn. Ik moet morgen kijken of ik überhaupt nog kan fietsen. En of het nog iets toevoegt als ik door fiets.”

Bekijk hier de reactie van een teleurgestelde Tom Dumoulin.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”