Pascal Ackermann juicht na het winnen van de etappe.
Volledig scherm
Pascal Ackermann juicht na het winnen van de etappe. © BELGA

Ackermann sprint bij debuut in grote ronde naar ritwinst

GiroPascal Ackermann heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Duits kampioen, die bezig is aan zijn eerste grote ronde, was in een massasprint sneller dan Elia Viviani en Caleb Ewan. Primoz Roglic blijft leider.

Al vroeg in de etappe gingen acht man op avontuur. Bauke Mollema zag zijn ploeggenoten Giulio Ciccone en William Clarke meespringen. Ook Francois Bidard, Mirco Maestri, Marco Frapporti, Lukasz Owsian, Damiano Cima en Sean Bennett zaten mee. Het peloton onder aanvoering van de sprintersploegen en Jumbo-Visma gaf ze de ruimte, maar liet de voorsprong nooit groter worden dan vier minuten.

Onderweg stonden er twee tussensprints en twee bergsprints op het menu. De tussensprints werden gewonnen door de Italianen Frapporti en Cima, Ciccone had zijn zinnen op de bergsprints gezet. De renner van Trek-Segafredo veroverde zaterdag in de tijdrit al de bergtrui door als snelste de klim naar San Luca op te rijden en verdubbelde op de Montalbano zijn voorsprong. Een klim later pakte hij nogmaals de volle buit.

Inmiddels was de kopgroep van acht uitgedund tot vier. Ciccone, Owsian, Frapporti en Bidard reden lange tijd een minuut voor het peloton uit, maar wisten dat ze het niet gingen redden tot aan Fucecchio. Met nog tien kilometer te gaan zat hun avontuur er op. 

Sprintelite

Na een lastige etappe draaide het op een massasprint uit. Ewan werd door ploegmaat Jasper De Buyst perfect afgezet, maar het was Ackermann die de kleine Australiër op topsnelheid klopte. Viviani drukte zijn wiel nog als tweede over de meet, Ewan werd derde voor Gaviria en Démare.

In het algemeen klassement verandert er weinig. Primoz Roglic kwam net als zijn collega-klassementsrenners niet in de problemen en blijft na zijn weergaloze tijdrit leider.

De roze trui van Roglic kwam niet in gevaar.
Volledig scherm
De roze trui van Roglic kwam niet in gevaar. © AFP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”