Zorg voor zwaargewonden moet beter: ‘Vaker heli inzetten en direct naar het juiste ziekenhuis’
Zwaargewonde patiënten komen nog te vaak niet terecht in het ziekenhuis waar ze het best behandeld kunnen worden. Dat zegt Loek Leenen in zijn afscheidsrede die hij deze week hield na meer dan dertig werkzame jaren als traumachirurg. Hij pleit voor een concentratie van acute zorg in vijf in plaats van de bestaande elf traumacentra in Nederland.
Wie na een ernstig ongeval direct de meest optimale zorg krijgt, heeft de beste kans op overleven en op het best mogelijke herstel. Maar dan moet er wél meteen ingeschat worden welke zorg de patiënt nodig heeft, en in welk ziekenhuis die zorg geboden wordt.
Van de ernstig gewonde patiënten zou 90 procent, volgens de norm van Zorg Instituut Nederland, in een level-1 ziekenhuis (waar alle ernstig gewonde patiënten 24/7 worden opgevangen) behandeld moeten worden. Maar dat wordt in geen enkele regio in Nederland gehaald.
Loek Leenen zwaait deze week af als hoofd van de trauma-afdeling van het UMC Utrecht. Van de minister van Defensie ontving hij een Ereteken voor Verdienste in goud vanwege zijn grote bijdrage aan de hoge kwaliteit en snelle beschikbaarheid van traumazorg voor militairen.
Vaker vliegen naar vijf centra
In Nederland worden 70.000 tot 80.000 mensen per jaar acuut opgenomen wegens letsel, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk. Zij moeten, zegt Leenen, na een ongeval direct naar één van de elf traumacentra gebracht worden. Dat gebeurt nu regelmatig niet, onder andere omdat er terughoudend wordt omgegaan met het vervoeren van patiënten per helikopter.
Daarnaast wordt een patiënt vaak naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, simpelweg omdat dit een gewoonte is, zegt Leenen. „De afstanden in Nederland zouden te kort zijn om te vliegen, of ik hoor dat er te weinig gedaan kan worden in een helikopter. Maar dat is in een ambulance die met 130 over de snelweg rijdt ook het geval.”
De chirurg pleit voor een concentratie van vijf bovenregionale traumacentra; in Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam. Deze centra zijn of worden volledig ingericht met bijvoorbeeld een kinder-intensive care, afdeling chirurgie, neurologie en cardiologie die 24/7 klaarstaan. „In veel andere ziekenhuizen is dit niet overeind te houden. Zij zouden ook geen multitraumapatiënten meer moeten accepteren. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de professionals daar, maar met de juiste infrastructuur van het ziekenhuis.”
De andere van de elf nu bestaande centra krijgen dan de taak zich te ontwikkelen tot expertisecentra voor complexe traumaproblematiek, stelt Leenen. „Geen enkele patiënt is hetzelfde en dat betekent dat grote ervaring met traumazorg vereist is. Hoe vaker een traumateam dit doet, hoe meer kwaliteit er ontstaat.”
‘Nood om medische militaire zorg’
Binnen de vijf centra kunnen militaire chirurgen ervaring opdoen. „De noodzaak om een goede militaire medische organisatie op te tuigen is belangrijker dan ooit, nu militaire conflicten weer opleven. Daarvoor zijn aanpassingen van de opleiding als militair chirurg hard nodig. Het zou goed zijn hun capaciteiten in te zetten in de dagdagelijkse zorg, zoals dat gebeurt in de VS en in Duitsland. Als wij teams naar conflictgebieden sturen, moeten zij veelvuldig te maken hebben gehad met traumapatiënten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
We drinken graag, ‘Maar wees je bewust van schadelijke gevolgen, ook in kleine hoeveelheden’
Sommige mensen zien ‘dry january’ als ideale ontslakking. Anderen stellen dat een borrel juist goed is voor de gezondheid. Uit onderzoek zou blijken dat je langer leeft met één glas per dag. Klopt dat wel? -
Campagne moet ruim 2 miljoen jongeren aanzetten tot vaccinatie tegen HPV-virus
Een nieuwe campagne moet meer dan 2 miljoen jongeren bekender maken met de vaccinatie tegen HPV, het virus dat kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals kan veroorzaken. Het doel: dat jongvolwassenen zich laten inenten tegen dit gevaarlijke virus. -
PREMIUM
Partydrugs als ketamine en mdma als nieuw medicijn tegen zware depressie: ‘Onderzoeken zijn spectaculair’
Is ketamine het recept voor de toekomst voor mensen met een zware depressie? Bij psychiatrische zorgverlener PsyQ/Parnassia volgt een groep patiënten therapie waarbij ze deze partydrug krijgen toegediend. De resultaten zijn indrukwekkend. ,,Een doorbraak”, vindt onderzoeker en psychiater Jolien Veraart. -
PREMIUM
Tiemen doneert nier aan beste vriend Alex: ‘Toen hij ‘ja’ zei hebben we wel even zitten huilen’
Nachtenlang lag nierpatiënt Alex Clement (50) er wakker van. Zijn beste vriend Tiemen had het hem jaren terug al aangeboden. En nu moest de ingrijpende vraag toch écht gesteld worden: dat aanbod van die nierdonatie, staat dat nog? De reactie was er binnen dertig seconden: ‘Maak je vraag niet af, het antwoord is ja’.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Veel traumapatiënten komen in verkeerde ziekenhuis terecht: ‘Zorg moet anders, anders kost het levens’
Een op de drie mensen die bij een ongeluk zwaargewond raken komt niet in het juiste ziekenhuis terecht. De situatie van vrouwen op hoge leeftijd wordt het vaakst verkeerd ingeschat. ,,Vrouwen hebben vaker broze botten en klagen minder.’’