Ziek door corona, ben je daar wel voor verzekerd?
Stel, je hebt alleen een basisverzekering en belandt met Covid-19 in een ziekenhuis. Door de drukte word je overgeplaatst naar een ziekenhuis elders in het land. Na twee weken voel je je gelukkig weer een stuk beter en mag je naar huis. Maar daar begint het herstel pas echt. Je hebt maanden fysiotherapie nodig om weer de oude te worden. Wie betaalt dat allemaal?
Delen per e-mail
Bij vergelijkingssite Independer krijgen ze regelmatig dit soort vragen. ,,Veel Nederlanders maken zich druk of ze goed verzekerd zijn”, zegt zorgverzekeringsexpert Bas Knopperts. En die zorg is vrijwel altijd onterecht. Want de meeste Nederlanders zijn prima verzekerd. Ook als zij corona krijgen.
Patiënten met Covid-19 die benauwd in het ziekenhuis belanden, krijgen alle zorg en medicijnen vergoed. Ook als zij worden overgeplaatst naar een ziekenhuis waar hun zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Wie een, meestal goedkopere, naturapolis heeft afgesloten krijgt alleen de volledige zorg vergoed bij zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. ,,Maar dat geldt alleen voor de planbare zorg”, verduidelijkt Knopperts.
Spoedbehandeling
Toch is het goed om op te letten of het ziekenhuis bij jou in de buurt gecontracteerd is bij jouw verzekeraar, zegt zorgverzekeringsexpert Sandra Mul van de Consumentenbond. ,,Want stel dat je, na de spoedbehandeling, aanvullende behandelingen krijgt in het ziekenhuis, krijg je daarvoor alleen een vergoeding als dit ziekenhuis is gecontracteerd door jouw verzekeraar.” De meeste zorgverzekeraars hebben overigens een contract met alle ziekenhuizen. ,,Vorig jaar waren er maar vier verzekeringen met een beperking voor ziekenhuizen”, zegt Mul.
Spoedeisende zorg wordt áltijd vergoed. ,,Stel dat je een hartinfarct krijgt, dan ga je als patiënt ook niet eerst nog even uitzoeken of je naar een ziekenhuis wordt gebracht dat een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar”, zegt Knopperts. Ook als je dus met corona wordt overgeplaatst naar het buitenland hoef je je geen zorgen te maken over de factuur. ,,Deze wordt direct doorgestuurd naar de verzekeraar.”
Stel dat je een hartinfarct krijgt, dan ga je als patiënt ook niet eerst nog even uitzoeken of je naar een ziekenhuis wordt gebracht dat een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar
Vervoerskosten
Maar dat geldt niet altijd voor de logeer- of vervoerskosten van naasten die door het overplaatsen soms een stuk verder moeten reizen om de patiënt te bezoeken. ,,Die kosten zijn niet gedekt in de basisverzekering”, zegt de persvoorlichter van Zilveren Kruis. In drie van de vier aanvullende pakketten van deze verzekering zijn wél vergoedingen voor bezoek opgenomen. ,,Van 35 euro per nacht, met een maximum van 500 euro per jaar. Dat is voor een overnachting in een niet commercieel gasthuis.”
Waar je waarschijnlijk wel een rekening voor krijgt, is het eigen risico. Dit is wettelijk vastgesteld op 385 euro. ,,Tenzij je dit bedrag eerder in het jaar al hebt opgemaakt’’, zegt Knopperts.
Goed, de zorg in het ziekenhuis is dus meestal afgedekt. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? We kennen allemaal de beelden van herstellende, zwaar vermoeide coronapatiënten die weer moeten leren lopen en bewegen. Fysiotherapiebehandelingen zitten niet in de basisverzekering. En gemiddeld kost een half uur therapie tussen de 25 en 34 euro. Dat betekent dus alsnog een forse uitgave. Nee, zegt Knopperts. Want bij coronapatiënten is er een uitzondering gemaakt.
Sinds juli zijn fysiotherapiebehandelingen voor (ex-)patiënten opgenomen in de basisverzekering. ,,Daarvoor hebben zij dan wel een doorverwijzing nodig van de arts”, zegt Knopperts. De behandelingen gelden voor patiënten die zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis of thuis ernstig ziek waren. Zij krijgen maximaal 50 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed vanuit hun basisverzekering.
Verdeling en vergoeding van vaccin zal waarschijnlijk vanuit de overheid geregeld worden. De verzekeraar zal daar dan geen rol in spelen
Ergotherapie en dieetadvies
Daarnaast krijgen coronapatiënten, als zij dat nodig hebben, ook ergotherapie (maximaal 8 uur, bovenop de huidige 10 uur) en dieetadvies (maximaal 7 uur, bovenop de huidige 3 uur). Deze zorg moet dan wel binnen een half jaar na het ziek worden plaatsvinden, al kan een medisch specialist verlenging aanvragen.
Ook daar plaatst Mul van De Consumentenbond een kanttekening. Deze behandelingen zijn voor ernstig zieke patiënten. Als je fysiotherapie wilt, terwijl je niet zo erg ziek bent geweest door corona, dan heb je alsnog een aanvullende verzekering nodig voor een vergoeding. Ook als je gebruik wilt maken van alternatieve geneeskunde om te herstellen na corona is een aanvullende verzekering nodig om dat vergoed te krijgen.
Tot slot, de komst van een coronavaccin lijkt steeds dichterbij te komen. Betaalt onze verzekeraar de prik? ,,Ik weet nog niet hoe dat zal gaan”, zegt Knopperts. ,,Maar de verdeling en vergoeding zal waarschijnlijk vanuit de overheid geregeld worden. De verzekeraar zal daar dan geen rol in spelen.’’
Coronatesten (met uitzondering van de commerciële testen) zijn eveneens gratis en gaan ook niet af van het eigen risico. Mondkapjes worden níet betaald vanuit de verzekering. Vrees voor corona is dus meestal geen reden om over te stappen of uitgebreide aanvullende verzekeringen af te sluiten, benadrukt Knopperts. Aan de andere kant is het dus ook geen reden om niet over te stappen als je huidige pakket juist te uitgebreid is, want ook vanuit de basisverzekering, is de zorg voor coronapatiënten goed gedekt.
Vergelijk jouw premie, gaat die veranderen in 2021?
Lees alles over zorgpremies en dekkingen in ons dossier Zorgverzekeringen 2021.
Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sportclubs dicht? Met deze vijf oefeningen traint je kind in de speeltuin
Hoe komt je kroost aan beweging als het winter is en de sportclubs door corona dicht zijn? Coach Johan Gerets zet een kinderwork-out in elkaar. -
PREMIUM
Zorg voor structuur: acht tips om je ritme terug te vinden in coronatijd
Er mag nog steeds zo veel niet in coronatijd dat we zelf voor een nieuwe, zinvolle structuur in ons leven moeten zorgen. Hoe doe je dat in korte tijd? -
PREMIUMZo zit het
Verschillen in premies nemen toe, goed jaar om van zorgverzekering te wisselen
Het eind van het jaar nadert. Dat betekent niet alleen Sinterklaas, Kerstmis en kou, maar ook de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit jaar nemen de verschillen in premies toe, verwacht vergelijkingssite Independer. Er valt dus iets te kiezen. -
Stoppen met roken kan per jaar ruim 300 euro schelen op je premie
Oktober, oftewel Stoptober, is net ten einde. Zo’n 50.000 mensen hebben afgelopen maand een poging gedaan om te stoppen met roken. Dat doen zij vaak om gezondheidsredenen, maar een groot bijkomend voordeel is dat je als niet-roker geld uitspaart. Zowel direct - op de aanschaf van sigaretten - als indirect. Dat laatste weten veel mensen alleen (nog) niet. -
PREMIUMVideo
Zeldzame ziekte knevelt hele familie: ‘De gemiddelde prognose is vijf jaar’
De zussen Anjo, Willemijn en Judith uit Schijndel hebben er alle drie mee te maken; de erfelijke variant van de zeldzame longziekte pulmonale hypertensie. Zoals zo'n beetje hun hele familie. ,,De ziekte is keihard.” Hoog tijd voor een campagne om geld in te zamelen voor meer onderzoek.
-
PREMIUMZorgverzekeringen
‘Tussen duurste en goedkoopste basisverzekering zit een verschil van 504 euro per jaar’
Gemiddeld stijgt de premie voor de zorgverzekering volgend jaar met 59 euro. Maar de verschillen tussen de aanbieders zijn groot, blijkt uit onderzoek door vergelijkingssites. -
Quiz
Wat weet jij over zorgverzekeringen? Test je kennis!
Zit fysiotherapie nu wel of niet in het basispakket? En wat is eigenlijk het verschil tussen een eigen bijdrage en eigen risico? Over je zorgverzekering nadenken is niet per se leuk, wel handig. Over een maandje worden de zorgpremies voor 2021 bekendgemaakt, dan kún je overstappen. Weet je nog hoe het zit allemaal? Om je kennis te testen, maakte deze site samen met de experts van Independer onderstaande quiz met 13 vragen. Test hier je kennis! -
Leon (59) stapt elk jaar over van verzekeraar: ‘Het is een half uurtje werk’
Zit je nog wel goed bij je huidige zorgverzekeraar? Ben je voldoende verzekerd of juist ‘oververzekerd’? Slim om na te gaan, want de verschillen in premies nemen toe, maar leuk is anders. Leon van Wijk (59) stapt ieder jaar over. Ook helpt hij zijn kinderen daarbij. ,,Het blijft ieder jaar toch een beetje wikken en wegen wat je wilt verzekeren en wat niet.”