Wist je dat? Een gesprek eindigt bijna nooit wanneer je dat wil
Een gesprek stopt bijna nooit op het moment dat jij (of je gesprekspartner) er klaar mee is. Dat zeggen onderzoekers van Harvard, de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Virginia op basis van 900 conversaties die zij hebben geanalyseerd. Waarom is het zo moeilijk om een gesprek te stoppen?
Delen per e-mail
Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat een gesprek haast nooit eindigt op het moment dat één of beide gesprekspartners dat willen. Ook duurt de conversatie de helft langer dan gewenst.
Volgens psycholoog Barbara van der Vlugt is het zo moeilijk om een gesprek te stoppen, omdat men bang is voor afwijzing. ,,Eigenlijk doe je in een gesprek een appèl op elkaar”, legt Van der Vlugt uit. ,,Je maakt beide contact en verwacht iets terug. Er is een uitwisseling van informatie en aandacht. Wie het gesprek stopt, kan bij de ander een gevoel van afwijzing teweeg brengen. Al is het nog zo kort, dat vermijden we liever.”
Behalve afwijzing kan het ook te maken hebben met angst voor eenzaamheid. ,,Als jij zelf diegene bent die het gesprek te lang gaande houdt, dan kan dat zijn uit angst om alleen te zijn”, legt ze uit. ,,Het kan moeilijk zijn om je af te wenden van sociaal contact, omdat je dan ineens zonder afleiding alleen met jezelf bent.”
Toch weerhoudt de angst voor afwijzing en eenzaamheid ons er niet van om keer op keer een nieuw gesprek te voeren. Waarom hechten we eigenlijk zoveel belang aan het voeren van een gesprek?
Beelden, geluiden en woorden
,,Omdat we in woorden duidelijk maken wie we zijn en waar we voor staan”, legt Elke Wiss, praktisch filosoof en schrijfster van het boek Socrates op sneakers, filosofische gids voor het stellen van goede vragen uit. ,,Dat aspect onderscheidt ons van dieren. Wij kunnen denken in beelden, geluiden en woorden.”
Volgens de praktisch filosoof gaat een goed gesprek om een gezamenlijk onderzoek, waarin je de verbinding aangaat en wijzer wordt. Ze verwijst naar Socrates die vanwege zijn scherpe vragen ‘de horzel van Athene’ werd genoemd.
,,Hij vroeg aan een rechter, die dagelijks oordeelt over goed en kwaad, wat rechtvaardigheid is”, geeft ze als voorbeeld. ,,Hij vergeleek Athene met een slapend paard, die af en toe een horzel nodig heeft om in beweging te komen. Zo zie ik dat ook: een mens heeft scherpe vragen nodig om ons denken in beweging te krijgen.”
Aandachtig luisteren is daarbij net zo belangrijk, iets wat we volgens Wiss volledig verleerd zijn. En dat is mogelijk nog een reden waarom we blijven doorpraten en ongevraagd advies geven.
Letterlijk zeggen
Hoe je er vervolgens voor zorgt dat je het gesprek tijdig en netjes afsluit, dat weet Iris Posthouwer, gesprekstrainer en schrijfster van ‘Smalltalk survival’. ,,Het is eigenlijk net als leren skiën”, legt Posthouwer uit. Je gaat een stuk lekkerder en zelfverzekerder de heuvel af, als je ook weet hoe je moet remmen.”
Ze geeft een aantal tips om een gesprek elegant af te sluiten. Haar eerste tip is letterlijk zeggen wat je gaat doen. ,,Ik ga nu even naar de Albert Heijn, bijvoorbeeld”, licht Posthouwer toe. ,,Een andere letterlijke manier kan zijn om afsluitende woorden te gebruiken, zoals ten slotte, als laatste en tot slot.”
Luisteren belangrijk
Wat de gesprekstrainer verder aanraadt, is toestemming vragen om af te ronden of al lopende een gesprek voeren. ,,Op straat kan je makkelijk met elkaar oplopen”, zegt Posthouwer. ,,Je weet dan allebei waar de wegen scheiden en het brengt letterlijk en figuurlijk beweging in het gesprek. Hierdoor is het makkelijker om af te ronden.”
Wat je vooral niet moet doen, is woorden zoals ‘maar’ en ‘alleen’ gebruiken. Zo moet je nooit zeggen dat het leuk is, máár dat je weg moet. ,,Als je dit zegt, dan voelt de ander zich niet gehoord”, zegt Posthouwer. ,,Daarom is luisteren ook zo belangrijk, dan kan je er aan het begin van het gesprek al op inspelen. Dat scheelt een hoop ongemakkelijkheid.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geur van zweet verschilt: vrouwen hebben een vlees-ui-fruitcombinatie, mannen een geit-kaasgeur
Wijn lijkt soms een zweem van kattenpis te hebben en bij zweetvoeten denken we vaak aan Zwitserse kaas. Leer beter ruiken en er gaat een wereld voor je open. -
Waarom je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes geen goed idee is
Reinigingsdoekjes zijn snel en makkelijk in gebruik. Ze lijken daardoor ideaal voor wie weinig tijd heeft en toch zijn gezicht wil schoonmaken. Maar in werkelijkheid doen ze meer kwaad dan goed voor je huid. -
PREMIUMvideo
Cosmetisch drama in Turkije: vier Nederlandse vrouwen met ernstige complicaties na ingreep
Ze gingen naar Istanboel om mooier én gezonder te worden, maar ze werden er doodziek. De cosmetische operaties van vier Nederlandse vrouwen in Turkije eindigden in een drama. Een van hen overleed. De families zijn woedend op de arts. ,,Ik wil dat hij boete doet.’’ -
Extra vitamine D bijslikken deze zomer: wel of niet nodig?
De lente is begonnen, de zon krijgt weer kracht en helpt ons vitamine D aan te maken. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Krijgen we dankzij de zon genoeg, of hebben we meer nodig? En helpt vitamine D tegen corona, of was dat maar een hoopvol idee? Bauke ter Braak van het Vitamine Informatiebureau en hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Universiteit Wageningen) geven de antwoorden. -
Bo (13) liep jarenlang als een ‘aangeschoten hert’: ‘Mijn been had een extreme o-vorm’
Zittend aan de keukentafel van Bo Hofkes (13) uit Soest is de blijdschap en opluchting zichtbaar. Voélbaar, bijna. Want de afgelopen jaren waren alles behalve onbezorgd.
-
Profiteren van extra uurtje: ‘Ommetjes populairder dan ooit, daar moeten we het nu van hebben’
Eén kleine aanpassing. Alleen dat was mogelijk volgens premier Rutte op de persconferentie vorige week. De avondklok start vanavond een uur later: om tien uur moet iedereen binnen zijn. Deze mensen profiteren van dat extra uurtje. -
Patiënten ETZ experimenteren met ‘mobiele apotheek’ om verspilling van peperdure medicijnen tegen te gaan
Een aantal patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg krijgt dinsdag een ‘mobiele apotheek’ mee naar huis waarin ze hun kostbare medicijnen op de juiste temperatuur kunnen bewaren. Het is de volgende stap in een experiment om de verspilling van medicijnen tegen te gaan. -
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel waarmee je kunt bijhouden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen.