'We moeten dringend met elkaar praten hoe het verder moet als we oud zijn, want de vertrouwde verzorgde oude dag verdwijnt'.
Volledig scherm
PREMIUM
'We moeten dringend met elkaar praten hoe het verder moet als we oud zijn, want de vertrouwde verzorgde oude dag verdwijnt'. © Shutterstock

Waarom je nú afspraken moet maken met familie en vrienden: ‘Je hebt ze keihard nodig als je oud bent’

Denkt u wel eens aan het einde van uw leven en wie er dan voor u zorgt? Zo nee, begin er dan onmiddellijk aan! We moeten ons eigen plan maken, zeggen de experts. De vanzelfsprekende verzorgde oude dag gaat verdwijnen. ‘We moeten dringend met elkaar praten over hoe het verder moet’.

  1. Na een knalrode wc na een toiletbezoek spoelde Wichert eerst gewoon door: ‘Heerst een groot taboe’
    PREMIUM

    Na een knalrode wc na een toiletbe­zoek spoelde Wichert eerst gewoon door: ‘Heerst een groot taboe’

    Al bijna vijftig jaar heeft Wichert van Dijk (67) een stoma. Hij heeft er mee leren leven. Sterker nog, de zak op zijn buik gáf hem leven. Maar loopt nog altijd tegen vooroordelen aan. Vandaag, op de dag dat er jaarlijks wordt stilgestaan bij zijn diagnose, doet Van Dijk zijn verhaal. Een gesprek over zijn jeugd en zijn kijk op seks, liefde en de dood. ,,Ik was jaloers op vrienden die wel vrijblijvend hun seksualiteit konden ontdekken.”
    Utrecht
  2. Chemo's en bestraling maakten ribben zo broos dat ze constant breken: ‘Ik moest leven als een bejaarde’
    PREMIUM

    Chemo's en bestraling maakten ribben zo broos dat ze constant breken: ‘Ik moest leven als een bejaarde’

    Ria Langenberg en Marion Bakker kregen allebei borstkanker. Het goede nieuws: daarvan zijn ze ‘genezen’. Maar de chemo en bestraling veroorzaakten meer letsel in hun lichaam dan ze vooraf wisten. Een borstkas met poreuze ribben bijvoorbeeld, die hen opzadelde met jaren van constante pijn en angst. Tot ze - bij toeval - het ribbenspreekuur ontdekten. ,,Dit moet echt iedereen weten.”