Waarom je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes geen goed idee is
Reinigingsdoekjes zijn snel en makkelijk in gebruik. Ze lijken daardoor ideaal voor wie weinig tijd heeft en toch zijn gezicht wil schoonmaken. Maar in werkelijkheid doen ze meer kwaad dan goed voor je huid.
Delen per e-mail
Dat je huid reinigen belangrijk is, weet je al. Maar het ene reinigingsproduct is het andere niet. En reinigingsdoekjes zijn, wat dat betreft, misschien wel de slechtste keuze.
Ten eerste reinigen ze je huid niet echt. ,,Met een doekje neem je alleen de helft van je make-up en het vuil weg”, vertelt dermatologe Archana Sangha aan The Huffington Post. Regelmatig gebruik van reinigingsdoekjes kan daarom zorgen voor verstopte poriën en uiteindelijk voor meer puistjes. ,,Ik krijg veel patiënten over de vloer die last hebben van acne omdat ze uitsluitend gezichtsdoekjes gebruiken om hun huid schoon te maken”, vertelt de dermatologe.
In make-updoekjes zitten ook oplosmiddelen en emulgatoren om make-up, olie en huidschilfers van de huid te verwijderen. Je stelt je huid dus bloot aan hoge concentraties reinigingsingrediënten die je daarna niet afspoelt. Dat kan problemen als uitdroging, overgevoeligheid, irritatie of allergische reacties veroorzaken.
,,Om de reinigingsdoekjes lang vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden ook heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zacht zijn voor je huid”, zegt dermatologe Samira Baharlou in Flair. Als de ingrediëntenlijst eindeloos lijkt, kun je de doekjes dus beter links laten liggen.
Veel reinigingsdoekjes laten ook een restje achter op je gezicht. ,,En als de doekjes zo’n plakkerig laagje achterlaten, kunnen bacteriën en vieze stoffen op je huid blijven plakken”, zegt Sangha.
Beter micellair water dan?
Je kunt je reinigingsdoekjes dus beter door een alternatief vervangen. Bijvoorbeeld door die andere populaire optie: micellair water. Al zijn er nog betere reinigingsmethodes dan dat, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. ,,Micellair water vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kan wegvegen. Maar mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water: de kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuil blijven liggen op de huid.” Of pas de ‘double cleanse’-methode toe: verwijder het oppervlakkige vuil met micellair water en reinig na met een product op waterbasis.
Bekijk hier onze trending entertainmentvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tessa ontlast mantelzorgers en hulpverleners: deze robot geeft handige reminders
Mensen met beginnende dementie kunnen thuis de hulp van ‘Tessa’ inroepen. Tessa is een robot die cliënten van het Rotterdamse Tinybots helpt zo lang mogelijk grip op hun eigen leven te houden. Tegelijk ontlast zij zorgverleners en mantelzorgers. Een handig hulpmiddel, zeker in tijden van corona. -
Last van lentekoorts? Dan wordt het tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je lichaam
Na een lange winter in lockdown is eindelijk de lente aangebroken. Heb jij ook last van ‘lentekoorts’? Holistisch arts Jutta Borms legt uit wat het is en hoe we het beste met de seizoensverandering kunnen omgaan. -
Profiteren van extra uurtje: ‘Ommetjes populairder dan ooit, daar moeten we het nu van hebben’
Eén kleine aanpassing. Alleen dat was mogelijk volgens premier Rutte op de persconferentie vorige week. De avondklok start vanavond een uur later: om tien uur moet iedereen binnen zijn. Deze mensen profiteren van dat extra uurtje. -
PREMIUM
We zijn na een jaar coronamaatregelen een stuk ongezonder geworden en dit moet er gebeuren
De 1,1 miljoen inwoners van Den Haag en omgeving zijn door de coronacrisis een stuk ongezonder geworden. Niet alleen door besmetting met Covid-19, maar juist door alle andere gevolgen van de crisis zoals stress, somberheid, minder bewegen en meer roken. GGD Haaglanden komt daarom met urgente adviezen. -
Skin fasting: steeds meer vrouwen stoppen tijdelijk met make-up
Steeds meer vrouwen doen aan skin fasting, tijdelijk stoppen met het dragen van make-up. Dat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksinstituut IRI; in 2020 werd 11,5 procent minder make-up verkocht. Wel werd er 28 procent meer gezichts- en huidverzorgingsproducten verkocht.
-
PREMIUM
Hologrammen van embryo's geven schat aan informatie aan onderzoekers Erasmus MC
Het is een magisch gezicht: een reusachtig hologram van een embryo, zwevend op een groot scherm. Deze hologrammen van duizenden embryo’s spelen een hoofdrol in het onderzoek Generation R Next van het Erasmus MC. Grote vraag: wat kunnen aanstaande ouders doen om hun kind de best mogelijke start in het leven te geven? -
PREMIUM
Hoe ga je om met iemand in een rolstoel? Max geeft vijf tips
Max de Bruin uit Naaldwijk is een van de gezichten van een nieuwe campagne tegen discriminatie van de gemeente Rotterdam. Ze zit in een rolstoel en strijdt voor een toegankelijke wereld zónder ongevraagde hulp en mét oprechte interesse voor haar als mens. Ze schreef een handleiding met vijf tips. -
Extra vitamine D bijslikken deze zomer: wel of niet nodig?
De lente is begonnen, de zon krijgt weer kracht en helpt ons vitamine D aan te maken. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Krijgen we dankzij de zon genoeg, of hebben we meer nodig? En helpt vitamine D tegen corona, of was dat maar een hoopvol idee? Bauke ter Braak van het Vitamine Informatiebureau en hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Universiteit Wageningen) geven de antwoorden.