Vechten tegen zombiecellen voor een eeuwige jeugd?
De Zwitserse professor Jacques Proust ontdekte een manier om zombiecellen in de huid door middel van een serum te bestrijden. Het middel verscheen op 1 november, de dag na Halloween, op de Nederlandse markt en belooft verbluffende resultaten. Maar is de strijd tegen huidveroudering er echt mee gewonnen?
Zombiecellen. Het klinkt bijna als iets uit een horrorfilm maar ze bestaan echt. Wat zijn zombiecellen precies en waarom moeten we er van af? ,,Het aantal cellen in je lichaam, zo’n 37 triljoen, wordt goed gereguleerd”, vertelt Proust, medisch en wetenschappelijk directeur van Clinique Nescens in Zwitserland, die het zogenoemde Zombie Cell Clearing Serum ontwikkelde.
,,Je vernieuwt 1 procent van je cellen per dag. Wanneer er een nieuwe cel geboren wordt, moet een andere cel dood, anders zou je in mum van tijd opzwellen tot een gigantische ballon. Zo’n cel die moet sterven, ontvangt genetische informatie dat het zichzelf moet uitschakelen.”
Zoals in een horrorfilm
Hij legt uit dat met het klimmen der jaren die celvernieuwing vertraagt; een jonge huid vernieuwt zichzelf iedere drie weken maar wanneer we ouder worden, duurt dat vijf tot zes weken. Sommige cellen houden helemaal op zich te delen maar zijn ook niet meer in staat om zichzelf te laten sterven. Vandaar de naam ‘zombiecellen’.
De huid is eigenlijk bedoeld als barrière om het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf en laat daarom niet veel stoffen door
,,Wat zombiecellen wel doen, is stoffen produceren die ontstekingen veroorzaken, die de cellen om hen heen besmetten en die voortijdig doen verouderen”, zegt Proust. “Inderdaad een beetje zoals in een horrorfilm.”
De professor legt uit: “Ik ontwikkelde een serum met senolytische moleculen die opgenomen kunnen worden door de huid en die het zelfmoordprogramma in de zombiecellen herstarten waardoor de omliggende cellen gered kunnen worden. Klinisch onderzoek bij 28 gezonde vrijwilligers liet zien dat het serum huidontstekingen sterk vermindert en de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert, waardoor de huid er jonger en gezonder uitziet.”
Huidverjonging uit een potje
Dat klinkt natuurlijk geweldig, een smeersel dat echt werkt. Maar kan huidverjonging daadwerkelijk uit een potje komen? David Mosmuller, cosmetisch arts en mede-eigenaar van de cosmetische klinieken van Doctors At Soap, is het met professor Proust eens dat je zombiecellen beter kwijt dan rijk bent.
Over het Zombie Cell Clearing Serum zijn nog geen wetenschappelijke studies gepubliceerd maar Mosmuller is er wel van overtuigd dat serums en crèmes effect kunnen hebben. Maar: ,,De huid is eigenlijk bedoeld als barrière om het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf en laat daarom niet veel stoffen door. Daarom is het echt een uitdaging om moleculen te vinden die in staat zijn om door de huid opgenomen te worden.”
Verjongen van hele lichaam
Dit verklaart volgens Proust de prijs van het serum: 395 euro voor 30 milliliter, schoon aan de haak: ,,De senolytische moleculen die de huid kunnen penetreren om de zombiecellen uit te schakelen, zijn duur. Het maakt het serum niet alleen toegankelijk voor de superrijken maar het is wel een investering in je lichaam.”
We kunnen het verouderingsproces vertragen maar je houdt het niet geheel tegen
Als we dan toch bezig zijn, zou het dan niet beter zijn de moleculen oraal in te nemen? Zombiecellen zitten natuurlijk niet alleen in de huid en op deze wijze zou je dan toch het hele lichaam kunnen verjongen? Proust beaamt dit: ,,Ik ga ervan uit dat we over een paar jaar in staat zijn deze moleculen via een infuus toe te dienen, om het jaar of om het half jaar, en zo zombiecellen in ons hele organisme kunnen bestrijden.”
Het belang van zonnebrandcrème
Betekent dit een gezonde, rimpelloze toekomst? Mosmuller denkt van niet. ,,We kunnen het verouderingsproces vertragen maar je houdt het niet geheel tegen. De innovatie gaat steeds verder maar de veroudering wint uiteindelijk altijd. Mijn klanten komen ook niet bij me voor een rimpelloze huid, eerder voor een minder vermoeid en frisser uiterlijk.”
En wat als je het geld niet hebt voor een anti-zombiecellenbehandeling? Wordt het verschil tussen arm en rijk dan zichtbaar? ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat je genen voor 30 procent bepalen hoe je verouderd, en 70 procent hangt af van je leefgewoonten”, vertelt Proust. Geen alcohol, niet roken, voldoende slaap en bewegen en gezond eten zijn zaken waarmee je zelf dus enorme invloed kunt uitoefenen op je verouderingsproces en daarmee ook op je huid.”
Hier sluit Mosmuller zich bij aan en voegt er nog een tip aan toe: ,,Ook belangrijk om te beseffen: hoe meer zonneschade, des te meer zombiecellen en des te meer huidveroudering. Dus als er een crème bestaat die een investering waard is, dan is het een goede zonnebrandcrème.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen zin in sportschool? Jack (23) traint mensen in eigen huis: ‘Brakheid is geen excuus, ik bel ze uit bed’
Dames die geen zin hebben in bekijks, gasten die onzeker worden tussen bredere gasten, maar bovenal mensen die ‘te moe’ zijn om ook nog naar de sportschool te gaan. Jack van Geest (23), die als personal trainer werkt, brengt de sportschool gewoon bij hen thuis. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Zo slaan onze hersenen herinneringen op: ‘Gaan door een soort filter in je brein’
Vroeger was alles beter. Dat zeggen we vaak en helemaal in tijden van crises. Maar waarom denken we dat eigenlijk? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Slecht zien in het donker is vaak makkelijk te verhelpen: ‘Het kan zijn dat je een bril op moet’
Slecht zien in de donkere winteruren kan linke soep zijn. Nachtblindheid kan vele oorzaken hebben, dus check je ogen als je in de avonduren overal tegenaan loopt. Een bril ‘s avonds kan helpen, maar beter níet die gele nachtbril die veel mensen aanschaffen. -
PREMIUM
Half grammetje kan geen kwaad, of toch wel? Dit doet cocaïne met je lichaam
,,Een paar lijntjes kunnen geen kwaad”: het gebruik van cocaïne is tegenwoordig ‘normaler’ dan ooit en gebruikers lijken niet wakker te liggen van het geweld dat met de drugshandel gepaard gaat. Maar wat doet cocaïne eigenlijk met je lijf? En is het poeder echt zo’n groot gevaar voor je neusbeentje? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit wat er met je lichaam gebeurt nadat je cocaïne hebt gesnoven.
-
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.