Shutterstock Marcos Mesa / Sam Wordley
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock Marcos Mesa / Sam Wordley

Van loom gegaap naar gezonde slaap: ‘Lang snoozen en koffie nodig? Dat is niet normaal’

Eén op de drie Nederlanders slaapt slecht, met vaak fysieke en geestelijke problemen tot gevolg. Psycholoog en slaaponderzoeker Dalena van Heugten (34) verdiepte zich in de nachtrust. ,,We zien slaap als tijdverspilling, we kijken liever nog een Netflix-serie.’’

 1. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
 2. Na een knalrode wc na een toiletbezoek spoelde Wichert eerst gewoon door: ‘Heerst een groot taboe’
  PREMIUM

  Na een knalrode wc na een toiletbe­zoek spoelde Wichert eerst gewoon door: ‘Heerst een groot taboe’

  Al bijna vijftig jaar heeft Wichert van Dijk (67) een stoma. Hij heeft er mee leren leven. Sterker nog, de zak op zijn buik gáf hem leven. Maar loopt nog altijd tegen vooroordelen aan. Vandaag, op de dag dat er jaarlijks wordt stilgestaan bij zijn diagnose, doet Van Dijk zijn verhaal. Een gesprek over zijn jeugd en zijn kijk op seks, liefde en de dood. ,,Ik was jaloers op vrienden die wel vrijblijvend hun seksualiteit konden ontdekken.”
  Utrecht