Sportvelden nog lang niet vrij van mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen
UpdateNederlandse kinderen en andere sporters lopen nog ruim vijf jaar het risico dat ze op sportvelden worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen. In de strijd tegen onkruid, woekerende planten en algen gebruiken beheerders onder meer de omstreden onkruidverdelger Roundup, die mogelijk kanker veroorzaakt.
Delen per e-mail
Het lukt sportverenigingen niet vanaf volgend jaar het gebruik van landbouwgif drastisch te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Een eerdere afspraak met de overheid wordt daarmee niet nageleefd.
In 2015 beloofden sportbonden, de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en terreinbeheerders in het convenant Green Deal Sportvelden vanaf 2020 alleen in 'strikt noodzakelijke situaties' chemische middelen te zullen gebruiken in het onderhoud aan (kunst)grasvelden en sportbanen.
Niet haalbaar
Nu die deadline nadert, erkennen deelnemers dat dit niet haalbaar is en staan ze op het punt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te verzoeken pas in 2025 te komen met een totaalverbod op chemische middelen.
Het valt te betwijfelen of verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven akkoord gaat met dit voorstel. Volgende week spreekt de D66-bewindsvrouw met de Kamer over gewasbeschermingsmiddelen, in de wetenschap dat de Europese Unie tien jaar geleden al opriep blootstelling aan pesticiden voor kinderen tot een minimum te beperken of te verbieden.
Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend
In de strijd tegen onkruid en woekerende planten gebruiken beheerders onder meer het omstreden glyfosaatproduct Roundup, waartegen in de Verenigde staten honderden zaken lopen omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Uit onderzoek blijkt verder dat op sportvelden verboden middelen worden gebruikt – reden voor de Unie van Waterschappen om omliggende sloten te monitoren.
Het Duitse chemieconcern Bayer moet een schadevergoeding van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) betalen aan een stel dat zegt kanker te hebben gekregen door de omstreden onkruidverdelger Roundup. Een jury in Oakland, Californië, achtte ruim twee weken geleden de claim van het echtpaar bewezen. Sinds Bayer Monsanto heeft overgenomen was dat de derde juryuitspraak die constateerde dat de kanker was veroorzaakt door Roundup.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Artsen hoeven na mammogram niet alles te melden: voor Annet is het nu te laat
Annet Brinkerink (61) kreeg jaren achtereen goed nieuws na diverse borstkankeronderzoeken. Maar drie maanden na de laatste test bleek ze toch uitzaaiingen te hebben. Ze is niet meer te genezen. „Er bleken wel degelijk signalen te zijn toen. Maar die zijn mij nooit verteld.‘’ -
PREMIUM
vraag het ons Mijn man heeft geen libido door medicijnen, wat nu? Onze expert geeft antwoord
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer gaat het over het libido: wat te doen als het libido van jou, of je partner verlaagt door het gebruik van medicijnen? -
PREMIUM
Als schaamte je leven bepaalt: ‘Bijna alles wat ik wilde, liet ik door mijn vingers glippen’
Chronische schaamte trok een spoor van mislukking in het leven van journalist Tex Rijnders (57). En nog veel, héél veel meer mensen hebben er last van, ontdekte ze. Zij schreef er een boek over: Uit schaamte. -
Nieuwe test met donorbloed kan jaarlijks 400.000 proefkonijnenlevens redden
Dankzij een nieuwe test met donorbloed kunnen medicijnen voortaan zonder de inzet van proefdieren worden gecheckt op verontreinigingen die koorts geven. Wereldwijd worden hiervoor nu per jaar 400.000 konijnen gebruikt, die daarna sterven. -
PREMIUM
Waarom raak ik van slag als iemand onaardig doet? Onze expert geeft antwoord
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer antwoord op de vraag: Waarom raak ik van slag als iemand iets onaardigs zegt?
-
PREMIUM
Roelofje heeft polio: Ik neem het de kerk kwalijk
Het kabinet besloot onlangs inenting niet verplicht te stellen. Arts Joan van Lookeren behandelde in 1971 kinderen tijdens de polio-uitbraak in Staphorst. Het drama eiste vijf levens en ging de wereld over. Hij voert nu actie. ,,Willen we opnieuw een dodelijke les?’’ -
PREMIUM
Medisch mysterie verandert zwangerschap in hel: ‘Zo erg hebben we het nooit gezien’
Veel vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap. Maar wat als het braken niet meer stopt? Verslaggever Niels Klaassen ervoer hoe de zwangerschap van zijn vrouw in een hel veranderde door HG, een medisch mysterie met vernietigende kracht. ,,Sorry meisje, zo erg hebben we het nog nooit gezien.’’ -
WHO: 80 procent jongeren beweegt te weinig
Vier van de vijf jongeren wereldwijd bewegen dermate weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) in een rapport. Vooral meisjes moeten volgens het rapport meer bewegen.