Volledig scherm
PREMIUM
© Helen van Vliet

Sneller vrienden maken doe je met deze twaalf tips

Veel vriendschappen ontstaan op een natuurlijke en ongedwongen manier, waardoor je niet doorhebt hoe of wanneer ze begonnen. Maar wat als je bevriend wilt raken met iemand die je net hebt leren kennen? Twaalf adviezen.

1. Kopieer en imiteer
Deze strategie staat bekend als spiegelen en bestaat uit het imiteren van het gedrag van de tegenpartij. Ben je met iemand aan het praten? Probeer dan zijn of haar lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen subtiel na te doen. Uit onderzoek blijkt dat dit kameleoneffect, dat optreedt als mensen elkaars gedrag nabootsen, ervoor zorgt dat jullie elkaar sneller leuk vinden.

2. Zorg voor routine
Volgens het blootstellingseffect houden mensen van dingen die ze kennen. Kennis over dit fenomeen dateert uit de jaren 50, toen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in Amerika ontdekten dat studenten die meer passieve dagelijkse interacties hebben, zoals elkaar begroeten in de gang, vaker vrienden worden. Woon je niet bij vrienden in de buurt? Probeer dan een vaste routine te creëren, bijvoorbeeld samen koffiedrinken.