Verpleegkundigen en artsen op ic-afdeling van het Rotterdamse Maasstadziekenhuis .
Volledig scherm
Verpleegkundigen en artsen op ic-afdeling van het Rotterdamse Maasstadziekenhuis . © Arie Kievit

RIVM meldt 175 sterfgevallen en 722 nieuwe ziekenhuisopnames

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in zijn dagelijkse update weten dat er het afgelopen etmaal 175 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 zijn gemeld. Het totaal aantal overlijdens in ons land komt daarmee op 1039. Gisteren nam het aantal doden met 93 toe tot 864.

Ziekenhuisopnames Covid-19 - RIVM 31 maart.
Volledig scherm
Ziekenhuisopnames Covid-19 - RIVM 31 maart. © RIVM

Van alle patiënten met Covid-19 kwamen er 4712 in het ziekenhuis terecht. Vandaag steeg dat aantal met 722, een duidelijke stijging ten opzichte van de opnamecijfers van gisteren. Toen werden er 507 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld door de landelijke GGD’en en kwam het totaal uit op 3990.

Procentueel gezien kwam tot nu toe 32 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht. Van het totale aantal patiënten kwam 8,2 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt, kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld.

Tot vandaag bracht het RIVM het aantal coronapatiënten per gemeente in beeld. In plaats daarvan wordt nu het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per 100.000 inwoners gepubliceerd. Uitgaande van het woonadres hebben de volgende tien gemeenten het hoogste aantal opnames per 100.000 inwoners:

Peel en Maas, Limburg (237), Boekel, Noord-Brabant (195), Bernheze, Noord-Brabant (182), Uden, Noord-Brabant (159), Gemert-Bakel, Noord-Brabant (156), Oudewater, Utrecht (147), Meierijstad, Noord-Brabant (136), Cranendonck, Noord-Brabant (132), Nederweert, Limburg (129) en Landerd, Noord-Brabant (127).

Lees verder onder de kaart.

Opnames op ic-afdelingen

Op de intensivecareafdelingen liggen volgens de laatste cijfers 1065 ernstig zieke patiënten bij wie het virus is vastgesteld en 54 mensen die waarschijnlijk zijn besmet, maar van wie nog geen testresultaat binnen is. Ook dit aantal kan in werkelijkheid hoger liggen, omdat de registratie soms achterloopt.

De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn, aldus het RIVM. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is nog altijd een stijgende lijn te zien. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Lees verder onder de grafiek.

Vastgestelde besmettingen

Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 845 naar 12.595. Gisteren bedroeg de stijging 884, waardoor nu een lichte daling is te zien. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt, maar alleen degenen met ‘risico op een ernstig ziektebeloop’.

In het begin van de epidemie werd in Nederland veel getest. Dat ging niet alleen om personen met klachten, maar ook om hen die in contact waren gekomen met patiënten. Nu gaat het alleen om mensen met zware klachten, waardoor ook het aandeel ziekenhuisopnames en overleden patiënten hoger zal liggen.

‘Lager dan je zou verwachten’

Het aantal gemelde sterfgevallen schommelde dagenlang rond de 100. Vorige week vrijdag werd gewag gemaakt van 112, zaterdag van 93, zondag telde een triest record van 132 en gisteren was opnieuw sprake van 93 doden. Die aantallen zijn, volgens het instituut, ‘lager dan je zonder maatregelen zou verwachten’.

De aantallen van het RIVM, die via een samenwerking tussen artsen, laboratoria en de landelijke GGD’en wordt verzameld, zijn gebaseerd op meldingen die dagelijks binnenkomen. Niet elke ziekenhuisopname of sterfgeval worden door de instanties direct doorgegeven, waardoor de cijfers soms hoger of lager uitvallen.

,,Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking’’, zegt het RIVM bij de dagelijkse update. De afvlakking mag worden verwacht op basis van de maatregelen die de overheid trof in reactie op de virusuitbraak in Nederland en de pogingen de opmars van Covid-19 te stuiten. 

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.