RIVM: Drie Nederlandse besmettingen denguevirus in Frankrijk niet alarmerend
Er zijn inmiddels drie Nederlanders in Frankrijk besmet geraakt met de infectieziekte dengue (knokkelkoorts). Ze zijn gestoken door een tijgermug, meldt het platform Stop Invasieve Exoten. Het RIVM monitort het aantal besmettingen, maar vindt dat er nog geen noodzaak is om vakantiegangers naar het land officieel te waarschuwen.
Delen per e-mail
Vorige maand liep een Nederlandse vrouw na een prik van zo'n exotische mug de ziekte op in La-Croix-Valmer, in Zuid-Frankrijk. Volgens het platform was het voor het eerst dat een Nederlander in Europa besmet is geraakt. Ook een mannelijk familielid van de vrouw liep dengue op, zo deelde het Europese wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance vorige week mee. Een andere Nederlandse vrouw raakte deze zomer besmet in de Ardèche.
Geen waarschuwing nodig
Net zoals twee weken geleden, ziet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu ook niet de noodzaak om Nederlandse vakantiegangers te waarschuwen. Dat het infectieaantal wat is opgelopen verandert niets aan het oordeel. ,,Het gaat nog steeds om kleine aantallen”, aldus een woordvoerder. ,,Het is bij ons bekend en we blijven de denguevirusinfecties monitoren, maar het is nog niet zo dusdanig alarmerend dat we ons beleid gaan omgooien.” Ook een officiële waarschuwing voor Nederlandse vakantiegangers die afreizen naar Zuid-Europa gaat volgens het RIVM nog te ver.
Het is niet de eerste keer dat Stop Invasieve Exoten aandacht vraagt voor knokkelkoortsgevallen in Zuid-Europa. ,,Er doen zich in Zuid-Europa al jarenlang uitbraken voor van dengue, zika en chikungunya, allemaal ziekten die worden overgebracht door de tijgermug”, vertelt voorzitter Wilfred Reinold. ,,Ondanks een verzoek van het platform uit 2018, weigert de Nederlandse overheid nog steeds om reizigers naar Zuid-Europa daar actief op te wijzen, ook na het bericht van twee weken geleden.”
Het is bij ons bekend en we blijven de denguevirusinfecties monitoren
‘Bescherm jezelf’
Of het gegrond is dat Stop Invasieve Exoten aan de alarmbel blijft trekken weet de RIVM-woordvoerder niet. ,,Het belangrijkste is om jezelf te beschermen tegen muggen”, zegt hij. ,,De meeste besmettingen worden opgelopen in (sub)tropische gebieden. Daar zouden we nog steeds de focus op willen leggen, ook wanneer er weer gereisd mag worden.”
In Europa werd de eerste tijgermug 30 jaar geleden gevonden in het Italiaanse Genua. Muggeneitjes werden per ongeluk meegebracht door een importeur van gebruikte banden, waarna het beestje steeds vaker voorkwam in het land en zich vervolgens verspreidde naar de buurlanden. In Nederland is de tijgermug nog geen vaste gast, maar komt deze wel sporadisch voor als muggen, eieren of larven meekomen met de import van bijvoorbeeld of gebruikte autobanden. Bij het vinden van de mug wordt deze direct uitgeroeid om vestiging in ons land te voorkomen.
Koorts en overgeven
Een knokkelkoortsinfectie kan gepaard gaan met overgeven, koorts, erge hoofdpijn, huiduitslag en pijn in botten, spieren en gewrichten. In zeer zeldzame gevallen kan dengue levensbedreigend zijn. Het RIVM benadrukt dat de meeste mensen die de ziekte oplopen na een week weer op de been zijn, of helemaal niet ziek worden.
Vanwege de overeenkomsten met de symptomen van het coronavirus, is er in Brazilië bij artsen verwarring ontstaan. Bij een dengue-uitbraak in het land verwarden doktoren gevallen van het coronavirus met knokkelkoorts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nederlandse vrouw loopt in Zuid-Frankrijk dengue op door tijgermug’
Een Nederlandse vrouw die in Zuid-Frankrijk op vakantie was, heeft daar volgens Franse media dengue (knokkelkoorts) opgelopen. Dengue wordt overgedragen door de uit Azië afkomstige oprukkende tijgermug. Volgens de Nederlandse stichting platform Stop invasieve exoten is het voor het eerst dat een Nederlander in Europa dengue oploopt. -
Afvallen, stoppen met roken: dit vergoedt de verzekeraar
Wie zich heeft voorgenomen om in 2021 écht te stoppen met roken of meer te gaan sporten, kan checken of de zorgverzekeraar hulp biedt. Vanuit de basisverzekering bieden sommige verzekeraars een cursus aan, of korting op hulpmiddelen. -
PREMIUMVoor jou getest
Maakt whitening tandpasta je tanden witter? Negen varianten getest
Elk tandpastamerk heeft wel een whitening-variant in het assortiment. Maakt die je tanden echt witter? Luc De Maesschalck, voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde, liet negen whitening-tandpasta’s testen in het laboratorium. -
PREMIUM
Een babyboom door lockdowns? ‘Baby's zijn geen puppy's’
Ruim negen maanden na de eerste lockdown lijkt het aantal bevallingen een stuk hoger dan normaal, blijkt uit een inventarisatie onder verloskundigen en ziekenhuizen. Is er echt een coronababyboom? En hoe is dat, zwanger zijn in deze tijd? -
PREMIUM
Max had een tekort aan testosteron: ‘Mijn jaren als zombie vlogen voorbij’
Elke keer als journalist Max Moszkowicz (41) in de spiegel keek, zag hij een vermoeide, vadsige man. Om de confrontatie met zichzelf aan te kunnen, leefde hij lange tijd in een roes van alcohol. Tot hij besloot: dat moet anders.
-
PREMIUM
Laat je niet tegenhouden door de kou: buiten sporten is mentaal én fysiek goed voor je
Laat de kou je niet tegenhouden want buiten sporten is juist nu goed voor je lijf. Sportarts Tom Brandon van ziekenhuis Isala in Zwolle trekt je over de streep. -
Je kind een beugel? Wees snel, want verzekeraar heeft vaak wachttijd van een jaar
Heeft je tiener mogelijk een beugel nodig? Ook als er nog geen haast bij is, is het slim om alvast te beginnen met aanvullend verzekeren. Wie daar op tijd mee begint, hoeft over het algemeen namelijk het minst uit eigen zak bij te betalen. Experts Suzanne Löwik van de onafhankelijke vergelijker Pricewise en Bas Knopperts van vergelijker Independer leggen uit hoe dit zit. -
PREMIUMWaarvan Akte
De vrouw die mijn kantoor betreedt is zwaar ziek, realiseer ik me
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week krijg de notaris onverwacht bezoek.