Pil moet schurftuitbraak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megaprobleem’
Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.
Wertheim waarschuwde een jaar geleden als eerste al voor een schurftuitbraak. Hij pleitte toen al voor een landelijke aanpak van het schurftprobleem, omdat dat alleen maar groter wordt als er niet wordt ingegrepen. Aanleiding toen was de schurftbesmetting bij jongeren: de aantallen liepen al jaren op, maar ineens veel harder. Dat heeft zich sindsdien alleen maar voortgezet.
Deze week werd bekend dat men ook in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kampt met de jeukende huidaandoening. Op de afdelingen geriatrie (waar ouderen verblijven) en vaatchirurgie zijn patiënten en personeelsleden getroffen.
Los van jeuk kan schurft uiteindelijk ook zorgen voor huidinfecties. ,,Dat betekent extra drukte voor de zorg, mensen slapen door de jeuk niet goed, en zo worden de gevolgen alleen maar heftiger.”
Wertheim noemt schurft nu al een ‘megaprobleem’. ,,Dat had je een jaar geleden nog kunnen voorkomen. Nu moet je het groot en ambitieus aanpakken, anders worden de huisartsen compleet overspoeld.”
Door jongeren, waar het zich met name nog onder verspreidt, massaal de antischurftpil Ivermectine te geven, kun je de uitbraak indammen. ,,En als je voor huisartsen een meldingsplicht instelt voor schurft, kun je het goed in de gaten houden. Nu hebben we er totaal geen zicht op hoe het zich verder verspreidt.”
Hij denkt dat een bron- en contactonderzoek, zoals dat ook gedaan werd bij corona, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem. Ook is er een goede informatiecampagne nodig ‘met simpele adviezen’, en meer onderzoek naar de verspreiding en het voorkomen van schurft.
Bekijk hier een video van dokter Rutger over het taboe op schurft:
Tien tot twintig mijten onder de huid
Het medicijn Ivermectine kreeg bekendheid tijdens de uitbraak van corona, omdat het ook zou werken tegen dat virus. Naast Ivermectine is schurft ook te bestrijden met een zalf of crème, maar die moet op zo ongeveer het hele lichaam gesmeerd worden.
Schurft is een minuscule, spinachtige mijt die met het blote oog niet te zien is en gangetjes onder de huid graaft. Daar legt de mijt eitjes en poept hij, meestal ’s nachts, wat jeuk veroorzaakt. Wie schurft heeft, heeft meestal tien tot twintig mijten onder de huid zitten.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hier krijgen ze muziek als medicijn: ‘Het heeft de functie van een paracetamol’
Ineens staan ze midden tussen de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zojuist de Vijfde van Beethoven heeft ingezet. Patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen vanaf woensdag meekijken over de schouder van de slagwerker en strijkers. Niet echt, maar virtueel met een VR-bril. Want muziek als medicijn, daar zijn ze bij het Erasmus MC wel achter, dat werkt. -
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMmet video
Wouter en Stefanie verloren hun neustussenschot door cocaïne: ‘Kwamen plots vel en bot uit mijn neus’
,,Als u zo doorgaat, rot uw neus volledig weg”, waarschuwde de dokter. Ex-gebruikers Stefanie (34) en Wouter vertellen hoe ze te horen kregen dat hun cocaïnegebruik hun neustussenschot deed wegrotten en welke complicaties dat met zich meebrengt. Neus- keel- en oorartsen zien opvallend meer patiënten met zware neusklachten door cocaïne. ,,Schade kan vanaf één keer of pas vanaf de honderdste keer ontstaan.”
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
Deze psychiater legt uit waarom ons brein ongelukkig is
Hoe komt het dat zoveel mensen in onze moderne samenleving last hebben van depressies en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? Op die vraag geeft de Zweedse psychiater Anders Hansen antwoord in zijn nieuwe boek Het ongelukkige brein.