Opgeblazen lippen en strakke gezichten: steeds meer mensen brengen een bezoek aan de cosmetisch arts
Opgeblazen lippen, knoeperts van jukbeenderen, strakgetrokken gezichten: waarom lopen er steeds meer mensen rond die te jong of te vaak door een cosmetisch arts te grazen zijn genomen?
Nu botox of fillers laten inspuiten bijna gelijk staat aan een bezoekje aan de kapper, zie je met name steeds meer vrouwen die aan een monotoon ideaalbeeld van een cartoonfiguur lijken te willen voldoen: uitstekende jukbeenderen, ferme kaaklijn, dikke lippen.
Een kwestie van smaak. Maar in hoeverre zijn cosmetische artsen hiervoor verantwoordelijk?
,,Het is nooit de cliënt; altijd de arts,” zegt Marguerite van Randwijck, cosmetisch arts, aangesloten bij de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. ,,Je kunt jezelf niet goed beoordelen want ziet jezelf door een vergrootglas, kijkt naar jezelf in een spiegel op 15 centimeter afstand. Anderen zien die rimpel van jou waarschijnlijk niet eens.”
Daarom is het volgens Van Randwijck belangrijk dat artsen een helikopterperspectief bieden en de discussie met de cliënt aangaan als zij denken dat een behandeling esthetisch gezien beter niet uitgevoerd kan worden. Dat vindt ook dokter David Mosmuller, cosmetisch arts, mede-eigenaar en medisch directeur van Doctors at Soap en aangesloten bij KNMG. Hij is niet bang behandelingen te weigeren, maar er zijn collega’s die anders handelen.
Waarom?
Mosmuller: ,,Ik vermoed dat financieel gewin een rol speelt. Als je dit vak lang en goed uitoefent, heb je het druk en is een klant weigeren niet erg. Maar begin je net, dan maak je die afweging misschien anders. Omdat ik ga voor het behalen van een natuurlijk resultaat, kan ik de mening van mijn cliënt niet doorslaggevend laten zijn.”
Je kunt nooit weten wat een cliënt doet zodra die bij jou de deur uitloopt, maar ik voel wel de behoefte om mensen tegen zichzelf te beschermen
Mosmuller denkt dat er nog wat anders meespeelt: de druk van online reviews. Hij legt uit: ,,Het gebeurt steeds vaker dat wanneer een cosmetisch arts een behandeling weigert, de klant dreigt een slechte review op internet te plaatsen en deze er enkel vanaf wil halen als de behandeling toch wordt uitgevoerd. En google gaat fake reviews er niet af halen.”
Maar als er online onzin staat over een kliniek, hoe weet je dan waar je wel terecht kunt voor een geslaagde behandeling?
Mosmuller: ,,Reviews op kliniekervaringen worden gecontroleerd en zijn daarmee betrouwbaar. En op Instagram staan steeds meer voor en na foto’s van klinieken, zodat jij kunt beoordelen of het resultaat natuurlijk is of dat de kliniek werkt met het concept: hoe meer hoe beter.”
En wat doet u om te voorkomen dat iemand die je weigert niet naar de volgende kliniek stapt en toch de behandeling laat uitvoeren?
Mosmuller: ,,Je kunt nooit weten wat een cliënt doet zodra die bij jou de deur uitloopt, maar ik voel wel de behoefte om mensen tegen zichzelf te beschermen. Zo hanteren wij een leeftijdsgrens van 25 jaar, omdat mensen onder de 25 nog geen volgroeide hersenen hebben en keuzes daarmee eerder gebaseerd kunnen zijn op ‘peer pressure’.
Maar of het om jong of oud gaat: ik maak duidelijk waarom ik weiger. Men zegt wel: het is tijdelijk, maar ook jaren nadat jij een duckface heb laten inspuiten, kan de vochtbalans zijn veranderd en kan die opgehoogde rand aan je bovenlip blijven bestaan. Het is toch vreselijk als je ouder wordt en je wil carrière maken in een veld waarin dat niet past, dat je last hebt van iets waar je niet goed over hebt nagedacht toen je 18 was.”
Wat kan de De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) doen?
Van Randwijck: ,,Sinds 1 juli 2019 is het makkelijker om een betrouwbare cosmetisch arts te selecteren. Daarvoor kon iedereen een bordje aan zijn deur hangen en zeggen: ik ben cosmetisch arts. Nu staan artsen die gekwalificeerd zijn in het register van de KNMG en bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde.”
Maar enig googelen laat zien dat ook artsen aangesloten bij de NVCG zich schuldig maken aan het ‘duckfacen’ van patiënten. Hoe zit dat?
Van Randwijck: ,,Doordat onze vereniging zich vooral op veiligheid richt. Het blijft een kwestie van smaak en waar vraag is, is aanbod. Maar ik vind dit een belangrijk onderwerp en ik denk dat we iets kunnen veranderen door de discussie aan te gaan onderling, door in onze opleiding artsen te leren hoe zij cliënten het best kunnen begeleiden, door collega-artsen aan te spreken als je ziet dat ze esthetisch rare keuzes maken en door het een punt van aandacht te maken bij de congressen en symposia die we organiseren.”
Waar je verder op kan letten als je besluit over te gaan tot cosmetische chirurgie? Marguerite van Randwijck geeft de volgende tips:
• Ga voor een arts die KNMG-geregistreerd is.
• Kijk naar hoe de arts er zelf uitziet. ,,Sommigen zien er zelf raar uit, omdat ook zij niet objectief naar zichzelf kunnen kijken.”
• Kijk naar vriendinnen. ,,Zijn zij over the top behandeld, dan weet je dat je niet naar die arts moet gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Wereldrecord! Bijna 400 ouderen dansen en bewegen -en dat is hard nodig: ‘Minder snel eenzaam’
Hoe je 377 senioren tegelijk in beweging krijgt? In de parkeergarage van softwaregigant Afas én met allemaal het zelfde shirtje aan? Heel simpel. Door beweeg-coryfee Olga Commandeur voor de groep te zetten en met opzwepende muziek en bijbehorende pasjes het wij-gevoel aan te wakkeren. Resultaat? Een kersvers wereldrecord bewegen op muziek met 55-plussers. -
PREMIUMHuisarts vertelt
‘Stel je niet aan’, zegt ze als haar man vraagt of de injectie pijn doet
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week krijgt hij een patiënt op bezoek die er geen woord tussen krijgt. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Haar relatie ging uit, ze verhuisde en nam ontslag, toen kreeg Nicoline (32) kanker
Ze had al haar zekerheden overboord gegooid. Nicoline Trap (32) uit Amersfoort zou drie maanden van het leven gaan genieten om te ontdekken wat ze nu eigenlijk precies wilde. Maar nog geen week na haar laatste werkdag werd ze met kanker opgenomen in het ziekenhuis. ,,Er is een finishvlag die op mij wacht.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
PREMIUMHuisarts vertelt
Een lap huid van zeven centimeter valt als een luifel over zijn wenkbrauw en oog
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een man die een ongeval heeft gehad in de kroeg. -
PREMIUM
Niet zeuren en flink zijn? Hormoonpillen kunnen helpen bij overgangsklachten
Slecht slapen, een kort lontje, opvliegers, somberheid en dan verdwijnt ook nog je taille. In het buitenland is het heel gewoon hormoontherapie in te zetten tegen overgangsklachten, in Nederland vinden veel artsen dat nog altijd eng. Onterecht, ontdekt journalist Phaedra Werkhoven, die zich afvraagt hoe je menopauzeperikelen kunt voorkomen. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.