Onderzoek naar hekel aan andermans gesmak, geslik en geslurp wint Alternatieve Nobelprijs
Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie van Amsterdam UMC-UvA, heeft vandaag met zijn mede-onderzoekers Nienke Vulink en Arnoud van Loon de alternatieve Nobelprijs gewonnen. In dit geval voor onderzoek naar geluiden van mensen die anderen zo hinderen dat je van een stoornis kunt spreken.
Delen per e-mail
Het kan dan gaan om onder meer smakken, slikken, slurpen en kuchen. De ergernis is soms zo groot dat mensen hun woede en walging amper in toom kunnen houden. Bij zogeheten misofonie-patiënten lijkt een soort automatische filtering van geluiden minder goed te verlopen, wat mogelijk leidt tot de heftige reacties. De Ig Nobelprijs is een ‘alternatieve’ Nobelprijs en wordt ieder najaar toegekend in verscheidene categorieën.
,,We krijgen opeens heel veel aandacht met deze prijs, tot mijn verbazing”, zegt Denys. ,,Ik denk dat mensen in coronatijd behoefte hebben aan iets leuks. Iemand die een prijs krijgt is altijd wel opzienbarend. Dit is ook iets dat een beetje tussen humor en ernst valt. In dat opzicht is het aantrekkelijk om eens afgeleid te zijn. Over het algemeen krijg ik positieve reacties. Eén reactie heb ik van iemand die lijdt aan die klachten. Die vond het allemaal niet zo heel grappig.”
Er hangt inderdaad een wat lacherig sfeertje rond die alternatieve Nobelprijzen in het algemeen en rond dit smakonderzoek in het bijzonder. Stoort u dat?
,,Het is altijd dubbel geweest. De prijs zelf maakt je eerst aan het lachen en zet je pas daarna aan tot denken. In dat opzicht moet het onderzoek wel ergens toe leiden. Het is ook belangrijk jezelf als wetenschapper te relativeren, ook al lijden mensen eraan. Het klinkt ook best raar als iemand zegt: ,,Ik word heel boos als iemand een appel eet”. Het is goed je te realiseren hoe de buitenwereld, de mensen die daar dus niet aan lijden, hier tegenaan kijkt. Maar je moet dit wel degelijk ernstig nemen. Sommige mensen hebben klachten die een belemmering worden in hun leven. Die ambivalentie voel ik zelf ook tegenover deze prijs. Goed dat er aandacht voor is, maar ik snap ook wel dat het als lachwekkend geïnterpreteerd kan worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.”
Toch heeft u de prijs aanvaard.
,,Omdat ik vind dat wetenschap vaak te droog en te ernstig is. We moeten ook wel eens over onszelf kunnen lachen. Ik heb er wel over nagedacht of ik de prijs zou aanvaarden. Kan ik dat wel doen ten opzichte van al die mensen die daar last van hebben.”
Over wat de ziekte precies veroorzaakt, tast men nog in het duister.
,,Als eersten hebben wij het echt binnen de psychiatrie beschreven. Er is wel een kno-arts die voor ons één casus heeft beschreven binnen de context van neus, keel en oor en die ook de naam ‘misofonie’ heeft bedacht. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan en de grens getrokken tussen een irritatie en een stoornis.”
De Groningse psychiater Laura Batstra heeft uw onderzoek bekritiseerd in een stuk op de opiniepagina van de Volkskrant. U zou mensen een ziekte aanpraten die niet echt bestaat.
,,Zij is geen psychiater, zij is psycholoog. Uit het noorden komt altijd zo’n gure wind van zure psychologen. Ik zou haar willen vragen hoe het komt dat wij in vijf jaar tijd iets van 4000 mensen op de afdeling hebben. Ouders en kinderen, die komen echt niet voor hun plezier naar de academische afdeling psychiatrie. Als mevrouw Batstra meent wat ze zegt, wil ik haar graag een halve dag meenemen en laten praten met die mensen. Als zij dan nog steeds volhoudt dat het niet bestaat wil ik in ruil een heel jaar de afwas voor haar doen.”
Lijdt u zelf aan een of andere vorm van misofonie?
,,Nee, ik heb er geen last van . Wat me wel irriteert sinds ik ouder word zijn mensen die voortdurend met hun benen zitten te wippen. Uit zenuwachtigheid, daar word ik zelf ook zenuwachtig van. Maar ik word niet boos.”
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 40 procent denkt onterecht dat fysiotherapie in de basisverzekering zit
Op de stelling ‘vanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op negen sessies fysiotherapie’, zegt maar liefst 42 procent dat dit waar is. Maar dat is niet het geval. De basisverzekering biedt géén vergoeding voor fysiotherapie voor volwassenen. Dat blijkt uit de uitkomsten van de Zorgquiz op deze site. -
PREMIUM
Sportclubs dicht? Met deze vijf oefeningen traint je kind in de speeltuin
Hoe komt je kroost aan beweging als het winter is en de sportclubs door corona dicht zijn? Coach Johan Gerets zet een kinderwork-out in elkaar. -
PREMIUM
4 VRAGEN en antwoorden Grote vraag naar een prik, maar het kan wel eens een mild griepseizoen worden
Oud en kwetsbaar Nederland trekt massaal naar de huisarts voor de griepprik. De door velen gevreesde combinatie van griep en corona lijkt inderdaad gevaarlijk. Maar: het is zeldzaam, en het griepseizoen zou weleens mild kunnen uitpakken. -
PREMIUM
tips Dermatoloog over het verzorgen van je handen: ‘Gebruik geen bodylotion’
We wassen onze handen stuk vanwege corona en nu wordt het ook nog koud. Dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle legt uit hoe we droge handen, kloven en eczeem kunnen voorkomen. -
Diederik Gommers: ‘Als het helpt dat ik een filmpje maak waarin ik vaccin neem, doe ik het’
In navolging van onder meer Bill Clinton en George W. Bush geeft ook landelijk ic-voorzitter Diederik Gommers aan zich best voor de camera te willen laten vaccineren. Het OMT-lid vindt dat iedereen voor zichzelf moet beslissen over de vaccinatie, maar als het helpt iemand over de streep te trekken, wil hij het best publiekelijk doen, vertelt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR Nieuwsradio.
-
PREMIUM
Zo leef je in het nu: ‘Maak mediteren net zo gewoon als tandenpoetsen’
Hoewel er dankzij de vaccins licht aan het eind van de tunnel is, blijft vooruitkijken lastig in coronatijd. Hoe leef je in het nu? In gesprek met Jan Geurtz, schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme. -
Koken & eten Theedrinkers leven langer én gezonder
Thee heeft een heilzame werking en is mogelijks het geheim voor een lang én gezond leven. Dat geldt echter alleen voor thee gemaakt van de theeplant, niet voor kruidenthee of muntthee. -
PREMIUM
ANGELA KIJKT TV Geen filter, geen rem: Chantal uit Married at First Sight is de droom van elke kijker
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.