Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid.
,,Onderwijspersoneel heeft massaal gewerkt onder omstandigheden waarbij dit veelal niet volgens de voor de rest van de samenleving geldende normen kon”, stellen onderwijsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Tot nu toe hebben meer dan 1700 onderwijswerknemers met long covid zich bij een door de AOb en FNV opgericht meldpunt gemeld. Een overgrote meerderheid gaf aan de besmetting vermoedelijk op het werk te hebben opgelopen.
Mensen met long covid houden langdurig ernstige gezondheidsklachten over aan een coronabesmetting. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hartkloppingen, koorts en vergeetachtigheid. Deze klachten houden soms meerdere maanden of langer aan. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon.
Consequenties groot
De consequenties voor collega’s die long covid oplopen zijn groot, omdat er weinig werk ‘in de luwte is’, aldus de onderwijsclubs. ,,Een deel van de collega’s met long covid is inmiddels na twee jaar ziekte ontslagen of staat aan de vooravond van ontslag. Dat betekent, naast de directe extra zorgkosten, een grote inkomensterugval.”
In de sector verpleeg,- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen is recent een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesproken. De onderwijsbonden willen voor het onderwijs minstens een zelfde verzekering; zonder medische selectie, met terugwerkende kracht vanaf maart 2020. ,,Zodat alle onderwijswerknemers met long covid recht hebben op fatsoenlijke inkomensbescherming bij ziekte.”
Een uitgewerkt plan ligt volgens de organisaties al klaar, maar het zou ontbreken aan daadkracht bij werkgevers en het ministerie. Vandaar de brandbrief aan het kabinet. CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Het kabinet zag en ziet het onderwijs als cruciale sector. Des te schrijnender is het dat onderwijspersoneel dat tijdens het werk long covid heeft opgelopen in de visie van beide onderwijsministers kennelijk gewoon pech heeft. Dat vinden wij onbestaanbaar en in strijd met de zorgplicht die de overheid heeft.”
Onderwijspersoneel telkens uitgesloten
In de zorg is ook een compensatieregeling toegezegd voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met long covid. Dit coronafonds is bedoeld voor extra zorguitgaven. Bijvoorbeeld therapieën, huishoudelijke hulp, fysiotherapie, taxivervoer en aanpassingen in en rond het huis.
‘Het onderwijspersoneel is bij (gesprekken over) dergelijke regelingen uitgesloten gebleven en de onderwijsbonden roepen op het onderwijspersoneel alsnog te includeren in deze regelingen’, staat in de brief.
Werknemers in het onderwijs werden tijdens de crisis in hogere mate aan Covid-gerelateerde veiligheidsrisico’s blootgesteld dan werknemers in andere sectoren, is achteraf gebleken. Zij konden vaak niet thuiswerken of de coronamaatregelen in acht nemen. Ook werden geen beschermingsmiddelen aangeboden.
Kijk hier onze video's over long covid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Longcovidpatiënten zoeken zelf naar behandelingen, het hielp voor Goese Lara: ‘Ik kon eindelijk iets doen, dat maakte me emotioneel’
Patiënten met langdurige coronaklachten zijn veelal ten einde raad. Ze kunnen niet meer normaal functioneren, maar artsen weten niet goed wat ze deze mensen kunnen bieden. Een deel van de patiënten gaat zélf op zoek naar een behandeling. -
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, dit doet het met onze ogen
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan 2,3 uur op onze mobiel. Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media, geeft tips om te minderen. -
PREMIUM
Elleke en Claudia zijn mantelzorgers voor hun moeder: ‘Ze zei: ik snap wel dat je man bij je is weggegaan’
Journalisten Elleke van Duin (56) en Claudia Straatmans (55) combineren hun baan en het runnen van hun gezin met de zorg voor hun moeders. Ze zoeken hun weg in de mantelzorgjungle en vinden troost bij elkaar op de lastige momenten. ‘Ik snap wel dat jouw man bij jou is weggegaan, zegt mijn moeder.’ -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUM
Emoties tien keer sterker beleven: zo ontstaat borderline en zo voelt het om het te hebben
Manipulatief, onbetrouwbaar en suïcidaal: het zijn veelgehoorde vooroordelen over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), waardoor zij zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Wat is borderline precies? En hoe voelt het om borderline te hebben? -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?