Obesitasmedicijn vanaf 1 april in het basispakket
Voor het eerst wordt een geneesmiddel voor de bestrijding van ernstig overgewicht vergoed vanuit het basispakket. Een kleine groep obesitaspatiënten kan daar, in combinatie met een leefstijlinterventie, gebruik van maken.
Het middel liraglutide, dat in het medicijn Saxenda zit, valt vanaf 1 april onder de vergoeding van het basispakket, zo heeft met ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Saxenda remt het hongergevoel waardoor mensen langzaam afvallen.
Niet iedereen met overgewicht kan het medicijn vergoed krijgen, het geldt alleen voor mensen met een BMI hoger dan 40 of mensen met een BMI hoger dan 35, die ook een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een hart-of vaatziekte. Het middel wordt alleen vergoed als het in wordt gezet in combinatie met een leefstijlinterventie. Zo'n interventie helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. ‘Het doel is een blijvende verandering in gedrag', stelt Zorginstituut Nederland.
2600 euro
Een behandeling met Saxenda kost zo'n 2600 euro per patiënt per jaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is, volgens het Zorginstituut, gebleken dat met het middel veel patiënten minstens 10 procent meer afvallen dan met een placebo.
Er staan overigens nog twee medicijnen tegen overgewicht op de lijst om mogelijk te worden opgenomen in het basispakket, zo meldt het pharmaceutisch weekblad: naltrexon, voor patiënten met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
Obesitas wordt gezien als chronische ziekte. Mensen met een BMI hoger dan 30 kunnen als obesitaspatiënt worden gezien. Een BMI hoger dan 40 wordt als morbide obesitas gezien, ziekelijk overgewicht. Wereldwijd kampt een derde van de bevolking met overgewicht.
Bij één op de vijf kinderen met obesitas is niet een ongezonde leefstijl, maar een medische oorzaak de reden voor het overgewicht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Suikertaks is géén betutteling: ‘Ongezond eten stimuleren is juist betutteling’
-
lezersvraag
Is het raar dat ik orale seks fijner vind dan penetratie?
Voor mannen is penetratieseks misschien wel het fijnst, maar geldt dat ook voor vrouwen? Orale seks zou best ook eens het hoofdgerecht van een vrijpartij mogen zijn, zegt seksuoloog Minke de Boer naar aanleiding van de vraag van een vrouwelijke lezer: ‘Is het raar dat ik orale seks fijner vind dan penetratie?’ In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen iedere week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Hoe ouder, hoe groter kans op staar: zo herken je het en dit kun je eraan doen
Een troebele lens weer helder maken om scherp te kunnen zien; zo’n vijfhonderd mensen per dag ondergaan een staaroperatie. Met 180.000 operaties per jaar is het de meest uitgevoerde ingreep in Nederland. Sinds kort kan het aan twee ogen tegelijk. Wat is staar precies? En hoe gaat een operatie in zijn werk? We vragen het oogarts Caroline Storimans. -
PREMIUMcolumn
Sorry Martha, maar deze cover geeft vrouwen juist een slecht gevoel over zichzelf
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: de Amerikaanse Martha Stewart (81) wil met haar cover van Sports Illustrated, zoals ze het zelf zegt, ‘oudere vrouwen aanmoedigen om er geweldig uit te zien en zich goed te voelen’. Maar de cover bereikt juist het tegenovergestelde. -
PREMIUM
Meer problemen met geheugen sinds corona: ‘Versnelling bij mensen die al cognitieve stoornissen hadden’
Veel meer mensen hebben geheugenproblemen dan vóór de coronatijd. Het aantal huisartsbezoeken vanwege geheugen- en concentratieproblemen lag in het eerste kwartaal van dit jaar 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Het is mogelijk het gevolg van zowel corona als de maatregelen tegen het virus.Nijmegen
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.