Ggz-instelling Dimence verwijst cliënten door naar psychiater Gerdje van Hoecke  in India. De consults zijn via Skype.
Volledig scherm
PREMIUM
Ggz-instelling Dimence verwijst cliënten door naar psychiater Gerdje van Hoecke in India. De consults zijn via Skype. © Carlo ter Ellen DTCT

Niet langer op de divan: consult met psychiater kan ook via Skype

Een behandeling bij een Nederlandstalige psychiater in India, via Skype. Het klinkt surrealistisch, maar ggz-instelling Dimence met vestigingen in onder meer Zwolle, Deventer en Hardenberg is er sinds kort mee begonnen. Volgens de zorgorganisatie is het één van de oplossingen om het schreeuwende tekort aan psychiaters te lijf te gaan.

‘Een geniale oplossing hebben we voor jou. Het klinkt gek, maar we hebben een psychiater gevonden. In India. Ze gaat zestien uur voor ons werken en doet dit via beeldbellen.’ De 29-jarige Hannah (*) schrikt van het bericht van Dimence, de zorginstelling waar ze onder behandeling is. Hannah lijdt aan een ernstige depressie en complexe PTSS ( posttraumatische stressstoornis) en krijgt medicatie. ,,Dit zag ik niet zitten. Mijn wantrouwen is groot, dit kun je niet maken. Het gaat niet over koetjes en kalfjes. Bovendien heb ik een hekel aan videobellen, zelfs met vrienden of familie.”