Niet je lichaamstaal, maar je hartslag bepaalt of je je aangetrokken voelt tot iemand
Waarom voel je met de ene persoon een romantische klik, en met de andere absoluut niet? Een nieuwe studie toont aan dat dat alles te maken heeft met je hartslag. Niet je mooie ogen of leuke lach doen een ander voor je vallen. Wel het vermogen van jullie harten om op hetzelfde tempo te kloppen. Romantisch hé?
Je zou niet denken dat zweethandjes je meest sexy eigenschap zijn, maar niets is minder waar. De aantrekkingskracht tussen twee mensen valt af te lezen van het gelijklopen van hun hartslag en de elektrische geleiding van de huid. Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Eliska Prochazkova van het Leiden Institute for Brain and Cognition, gepubliceerd in onderzoeksblad ‘Nature Human Behaviour’.
Blind date
Prochazkova onderzocht samen met haar team hoe het gevoel van romantische verbinding tot stand komt tijdens blind dates. Hun veronderstelling? Aantrekkingskracht, een klik, tussen twee mensen uit zich in lichaamstaal, zoals het spiegelen van elkaars houding, oogcontact en gelach. Niets bleek minder waar.
De onderzoekers bouwden ‘dating cabins’ op verschillende evenementen, waaronder het populaire festival Lowlands. Honderdveertig heteroseksuele, single jongeren kwamen op blind date. Iedereen werd strak in de gaten gehouden met verschillende apparaten: een eye-trackingbril die hun oogbewegingen registreerde, maar ook opnam hoe ze lachten en zich gedroegen tegenover hun partner. En sensoren die hun hartslag controleerden en hun huidgeleiding in kaart brachten, door te peilen hoe de transpiratie op hun vingers veranderde.
Vervolgens moesten de jongeren verschillende keren tijdens de date aangeven hoe aantrekkelijk ze elkaar vonden: meteen nadat ze elkaar zagen, nadat ze even hadden gepraat, en nadat ze elkaar twee minuten in de ogen hadden gekeken.
Synchronisatie op dieper niveau
Wat bleek? ,,De harten van een paar dat zich tot elkaar aangetrokken voelde, synchroniseerden”, zegt Prochazkova. ,,Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de ander. Daalde de hartslag van de een, dan daalde die bij de ander ook. De elektrische geleiding van de huid volgde hetzelfde patroon. Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als er ook een synchronisatie plaatsvindt op dit dieper niveau.”
Omdat je micro-expressies onbewust bij een ander waarneemt, voel je je goed. Je merkt dat hij of zij je op een emotioneel niveau begrijpt
Maar wat maakt nu dat sommige harten synchroniseren, en andere harten niet? ,,Dat komt door iets wat wij micro-expressies noemen”, weet de onderzoekster. ,,Heel kleine signalen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk aan minuscule knipperingen met de ogen. Omdat je deze micro-expressies onbewust bij een ander waarneemt, voel je je goed. Je merkt dat hij of zij je op een emotioneel niveau begrijpt. Hierdoor stijgt je hartslag.”
Onzichtbare signalen
Zichtbare lichaamstaal voorspelt de aantrekkingskracht tussen mensen dus niét. Zo maakten vrouwen in het onderzoek veel gebruik van dat soort signalen, in de vorm van gebaren en glimlachen. Mannen staarden juist meer naar de vrouwen: ze keken langer naar de gezichten, ogen en lichamen. ,,Maar geen van die signalen voorspelde hoezeer iemand zich aangetrokken voelde tot iemand anders.” Het waren de onzichtbare, interne signalen zoals hartslag en huidgeleiding die dat bepaalden.
De studie is de eerste die aantoont dat het vermogen om op fysiologisch niveau te synchroniseren met een partner, een belangrijke voorspeller is van seksuele aantrekkingskracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Eet jezelf een stralende huid: ‘Als die zak chips er niet is, kun je ’m ook niet leegeten’
In haar boek Innerlijke schoonheid vertelt topvisagist en voedingscoach Amanda Rijff over de juiste voeding en leefstijl voor een stralende huid, een goed gevoel en meer energie. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Zijn er verschillen tussen een mannen- en een vrouwenbrein?
We streven naar gelijke behandeling voor mannen en vrouwen, maar biologisch zijn we niet hetzelfde. Draagt gelijke behandeling dan wel bij aan meer gelijkheid? -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’
Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging. -
Van de een op andere dag was Maike mantelzorger: ‘Het eerste jaar zijn we 52 keer naar het ziekenhuis geweest’
Van de vijf miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is, voelt bijna een half miljoen zich overbelast. Uit een test, uitgevoerd in een drietal gemeenten, blijkt dat mantelzorgers ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL trekt op de Dag van de Mantelzorg aan de bel: ,,Dit geldt voor mantelzorgers door heel Nederland.” -
PREMIUM
Chemo's en bestraling maakten ribben zo broos dat ze constant breken: ‘Ik moest leven als een bejaarde’
Ria Langenberg en Marion Bakker kregen allebei borstkanker. Het goede nieuws: daarvan zijn ze ‘genezen’. Maar de chemo en bestraling veroorzaakten meer letsel in hun lichaam dan ze vooraf wisten. Een borstkas met poreuze ribben bijvoorbeeld, die hen opzadelde met jaren van constante pijn en angst. Tot ze - bij toeval - het ribbenspreekuur ontdekten. ,,Dit moet echt iedereen weten.”