Nederlanders verwachten dat zorgpremie door corona flink gaat stijgen
Mede door het toenemende aantal coronabesmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnamen weer. Het merendeel van de Nederlanders denkt dat dit gevolgen zal hebben voor de zorgpremie van het komende jaar.
Dat blijkt uit een enquête die Independer en onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A hebben uitgevoerd onder een onbekend aantal deelnemers. Daaruit komt naar voren dat vier op de vijf Nederlanders verwacht dat de nieuwe zorgpremie flink gaat stijgen. De helft van de deelnemers rekent zelfs op een verhoging van 10 tot 20 euro per maand.
Volgens Maaike Grevelink, woordvoerder van belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland, is het nog te vroeg om vooruit te lopen op de zorgpremies voor 2022. ,,De overheid maakt jaarlijks een inschatting van de kosten van de zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zogenoemde rekenpremie wordt tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt. Aan de hand daarvan stellen zorgverzekeraars uiteindelijk hun eigen premies vast.”
Zorgkosten stijgen ieder jaar
De zorgkosten stijgen wel ieder jaar, zegt Grevelink. ,,Dat komt onder meer door de vergrijzing, de opkomst van van nieuwe kostbare geneesmiddelen, nieuwe behandelmethodes, maar ook door technologische innovaties in de zorg.” Volgens Grevelink is de impact van corona op de zorgpremies nog onduidelijk.
Wel staat vast dat de lange ziekenhuisopnames, extra ic-bedden en langdurige covid-zorg ergens van betaald moeten worden. ,,Ik denk dat veel Nederlanders dat inmiddels beseffen, of dat nou linksom of rechtsom gaat”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer. Grevelink beaamt dat er extra kosten zijn gemaakt door de zorg aan coronapatiënten.
Uitgestelde zorg
Aan het begin van de coronapandemie werd andere zorg, die niet met het virus te maken had, weleens uitgesteld. ,,Dat had een dempend effect op de kosten, waardoor de kostenstijging vorig jaar meeviel, maar dat zal niet ieder jaar het geval zijn”, legt Knopperts uit.
Volgens Grevelink hoeft niet alle reguliere zorg die minder is verleend, volledig te worden ingehaald. ,,Daarbij hebben zorgverzekeraars een bijdrage ontvangen uit het Zorgverzekeringsfonds en zijn zij gecompenseerd voor de gemiste inkomsten door corona en de extra gemaakte kosten door het virus.”
Verder speelt corona nog steeds, en is momenteel lastig te zeggen wat voor uitwerking dat gaat hebben op de zorg op de lange termijn. In hoeverre de pandemie van invloed gaat zijn op de zorgpremie, is vooralsnog dus moeilijk te bepalen. Totdat de rekenpremie door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend wordt gemaakt, is het slechts speculeren.
Maar om de stijging van de zorgkosten te beperken, zijn volgens Knopperts in elk geval harde beslissingen nodig. ,,Zoals bepaalde behandelingen uit de basisverzekering halen. Ik denk niet dat veel politici bereid zullen zijn om deze onpopulaire keuzes te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMMET VIDEO
Huisartsentekort steeds groter: noodgedwongen patiëntenstops ingesteld
Steeds meer mensen slagen er niet in om een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden. Huisartsenpraktijken stellen noodgedwongen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen. ,,Het wringt aan alle kanten. Eerst waren er alleen in bepaalde regio's problemen, nu spelen die in het hele land’’, verklaart de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe slecht is radioactieve straling voor onze gezondheid?
Door de oorlog in Oekraïne is de angst voor kernwapens en daarmee straling terug van weggeweest. Maar wat is radioactiviteit nu precies en wat doet het met je lichaam? -
PREMIUMbipolair
Aaron was 35 jaar en wilde dood: euforische periodes en inktzwarte tijden wisselen elkaar af
Het ene moment wil hij zijn Porsche met hoge snelheid tegen een boom parkeren, niet veel later vergokt hij vol vertrouwen op dikke winst tonnen aan euro’s op de aandelenbeurs. Aaron Smits (42) begint langzaam te begrijpen hoe hij in elkaar zit. Maar gek? Dat is hij niet. ,,Bipolair, dat wel.”
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMHuisarts vertelt
De moeder van Tanja: ‘Ik weet dat mijn dochter bij u is geweest. Kunt u me vertellen waarvoor?’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week een bezorgde moeder en een zwijgende dochter. -
PREMIUMzes tips
Zo gun je jouw overprikkelde brein af en toe wat rust
Stress, drukte, te weinig rust, ons mobieltje: het zijn allemaal zaken waarmee we ons brein dagelijks uitputten. Dat kan leiden tot een depressie of burn-out. Hoe geef je je hersenen hun welverdiende rust?