Meer Nederlanders willen af van eigen risico en nemen hogere zorgpremie op de koop toe
Van alle Nederlanders wil 41 procent dat het eigen risico liefst vandaag nog wordt geschrapt, zelfs als daar een premieverhoging tegenover staat. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 2000 mensen.
Delen per e-mail
In 2017 wilde nog maar 29 procent dat het eigen risico zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Met name mensen die veel gebruik maken van de zorg en elk jaar hun verplichte eigen risico van 385 euro opmaken, zijn voorstander.
Dat die groep voorstanders zoveel groter is geworden, vindt zorgexpert Suzanne Lowik van Pricewise ‘best verrassend’. Een van haar verklaringen is dat meer mensen nadenken over het eigen risico, nu meerdere politieke partijen hebben aangegeven ervan af te willen. Daarnaast wordt de groep die er weleens aanspraak op heeft gemaakt steeds groter. Mensen zijn zich daardoor in het algemeen bewuster van het eigen risico, denkt Lowik.
,,En doordat de zorgpremie al jaren stijgt, ook volgend jaar weer met gemiddeld 60 euro, kijken mensen toch naar mogelijkheden om op hun zorguitgaven te besparen”, luidt haar andere verklaring.
Premieverhoging
In het onderzoek van Pricewise zegt liefst 40 procent van de ondervraagden zijn eigen risico voor dit jaar al volledig opgemaakt te hebben. 45 procent heeft zijn eigen risico van 385 euro nog helemaal niet aangesproken.
26 procent ziet er dan ook niets in om het eigen risico te schrappen in ruil voor een hogere zorgpremie. Niet geheel verrassend zijn dit vooral mensen onder de 65 jaar die weinig gebruik maken van de zorg.
Als het verplichte eigen risico van 385 euro zou worden afgeschaft, kan daar weleens een flinke premieverhoging tegenover staan. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost de afschaffing in totaal 5,3 miljard euro. Daarin is meegenomen dat er minder opbrengsten zijn uit eigen betalingen en dat mensen meer gebruik zullen maken van de zorg, omdat zij er niet direct zelf voor hoeven te betalen. Per saldo gaat het uiteindelijk jaarlijks om 306 euro per Nederlander, oftewel ruim 25 euro extra premie per maand.
Nul
Of dan nog altijd zo’n grote groep Nederlanders voorstander is van de afschaffing, is de vraag. In het onderzoek van Pricewise is die vraag in elk geval niet gesteld. Lowik: ,,We weten niet of, mocht het eigen risico inderdaad afgeschaft worden, dit één op één doorberekend wordt in de zorgpremie. Mogelijk wordt er vanuit de overheid bijgesprongen of gaat de zorgtoeslag omlaag.”
Verschillende politieke partijen hebben al gezegd van het eigen risico af te willen. Zo schrijft de SP bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma: ‘We gaan de rekening voor de zorg eerlijk delen. Het eigen risico gaat naar nul.’
Ook de PvdA wil het op termijn schrappen. ‘Eén op de tien Nederlanders mijdt zorg of stelt een behandeling uit om het eigen risico te sparen. Dat is onwenselijk. Het eigen risico brengen we stapsgewijs omlaag naar nul,’ klinkt het.
D66 ziet meer in het ‘slimmer’ omgaan met het eigen risico. Zo pleiten de democraten voor een maximale eigen bijdrage van 100 euro per behandeling, met een maximum van 400 euro per jaar. VVD en CDA willen het huidige eigen risico in stand houden.
Lees in ons dossier Zorgverzekeringen 2021 alles over de premies en vergoedingen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger
De meeste aanvullende zorgverzekeringen blijven volgend jaar gelijk aan dit jaar. Maar er zijn grote verschillen in premie; goed vergelijken kan honderden euro’s aan premie schelen. -
Volg ons ook op social media!
Wil je op de hoogte blijven van al weetjes en inzichten over gezondheid? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel waarmee je kunt bijhouden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen. -
CZ verhoogt premie fors: basistarief ruim 100 euro omhoog
CZ, de grootste zorgverzekeraar in Zeeland, laat de zorgpremie volgend jaar flink stijgen. De basispolis gaat 8,65 euro extra per maand kosten. -
Wist je dat? Een gesprek eindigt bijna nooit wanneer je dat wil
Een gesprek stopt bijna nooit op het moment dat jij (of je gesprekspartner) er klaar mee is. Dat zeggen onderzoekers van Harvard, de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Virginia op basis van 900 conversaties die zij hebben geanalyseerd. Waarom is het zo moeilijk om een gesprek te stoppen?
-
PREMIUM
Hoe er met achterdocht wordt gekeken naar chronisch zieken
Eén op de vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn. Zo ook journalist Rianne van der Molen (40). Ze heeft dagelijks pijn in haar rug, bekken en heupen en praat erover met journalist en reumapatiënt Lynn Formesyn, van wie het boek Zinvol ziek verscheen. -
PREMIUM
Rianne (33) weet alles over je adem en kan daarmee een coronabesmetting opsporen
Een coronabesmetting opsporen door middel van een ademanalyse. Geen gedoe met lange wattenstaafjes achterin neus of keel, maar gewoon even uitademen in een apparaat. En de uitslag is ook nog eens binnen enkele seconden af te lezen. Toekomstmuziek? Nee hoor, het apparaat bestaat, de metingen zijn uitgevoerd, de modellen berekend én er is al uitgebreid getest. -
Een coronatest van koffiecups: in Wageningen ontwikkelden ze hem
Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben een coronatest ontwikkeld op basis van een koffiecup: de CoronaEspresso. De nieuwe test kan gewoon thuis worden uitgevoerd, want er is geen laboratoriumapparatuur nodig om de uitslag te bepalen.