Medicijn van eigen immuuncellen effectief bij huidkanker
Een therapie met eigen immuuncellen slaat aan bij een agressieve vorm van huidkanker. Eén op de vijf patiënten die een vergevorderd stadium van huidkanker heeft, heeft er baat bij.
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. De mensen die in het onderzoek zijn getest hadden allemaal een melanoom, een vorm van huidkanker die te herkennen is aan een vlekje op de huid of aan een moedervlek die verandert.
De geneeswijze wordt ‘tumorinfiltrerende lymfocyttherapie’ (TIL) genoemd en werkt als volgt: de immuuncellen van de patiënt worden uit de tumor gehaald, in een lab vermenigvuldigd en daarna met miljarden tegelijk teruggegeven. Bij de helft van de mensen uit het onderzoek nam hierna de tumor af, bij ongeveer 20 procent verdween de kanker zelfs.
Aan het onderzoek deden 168 patiënten met uitgezaaide huidkanker mee, bij wie in de meeste gevallen eerdere behandelingen niet hielpen. Van hen kreeg de helft de TIL-therapie, de rest kreeg ‘gewone’ immunotherapie. Bij die controlegroep verdween de kanker in 7 procent van de gevallen.
Behandeling werkt
Volgens onderzoeker John Haanen van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) waren er al wel kleinere onderzoeken met de TIL-behandeling gedaan, maar is dit de eerste keer dat de resultaten werden vergeleken met die van een controlegroep. Het gaat om een ‘fase 3-studie’, wat wil zeggen dat de behandeling al bewezen werkt. Het doel van een fase 3-studie is om te bepalen of de therapie ook beter helpt dan de standaardbehandeling van deze kankersoort.
De kosten voor de TIL-behandeling zijn een stuk lager dan die voor de bestaande therapieën. Immunotherapie die door farmaceutische bedrijven is ontwikkeld kost volgens de internist-oncoloog zo’n 300.000 tot 400.000 euro per patiënt, de TIL-behandeling ongeveer 65.000 euro.
Nieuwe kans
Omdat het onderzoek is gedaan bij mensen die in de meeste gevallen al andere behandelingen hadden geprobeerd, zou wel alleen die groep voor de TIL-therapie in aanmerking moeten komen, vindt hij. Voor patiënten met uitgezaaide huidkanker betekent dit ,,mogelijk een nieuwe kans om toch nog van hun ziekte af te komen”, aldus Haanen. Hij hoopt dat de behandeling volgend jaar al beschikbaar wordt voor deze groep.
Het onderzoek werd deels gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, KWF en particuliere fondsen. Het Zorginstituut bepaalt volgende week of de TIL-behandeling wordt opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. Dan kunnen alle mensen die ervoor in aanmerking komen hem vergoed krijgen.
Ieder jaar wordt er bij 7500 patiënten een melanoom vastgesteld. 1500 daarvan krijgen te maken met uitzaaiingen. 800 Nederlanders gaan jaarlijks dood aan huidkanker.
Bekijk onze beste gezondheidsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het virusseizoen piekt: we weten precies wat we er tegen kunnen doen, maar we doen het niet
In de ziekenhuizen piept en kraakt het alweer, nu naast het coronavirus ook het griep- en RS-virus de bedden doen volstromen. Terwijl iedereen zo onderhand wel gewend is een coronatest te doen om bij besmetting maatregelen te nemen, slaat de griep om zich heen. Is daar niks tegen te doen? -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Blue Monday Run op depri-maandag: hardlopen voor een opgefrist gevoel
Het zou vandaag op Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar moeten zijn. Niet voor Stefan Wendel uit Roden. Met de Blue Monday Run inspireert hij honderden hardlopers en wandelaars én haalt hij geld op voor het goede doel. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Depressie na feestdagen is heel normaal: ‘Mensen voelen zich in januari gewoon slechter’
De eerste weken na de feestdagen zorgen bij veel mensen voor hevige stemmingswisselingen. Hoe komen we deze januari-dip het beste door? Psychiater Michael van den Boogaard vindt dit hét moment om te praten over depressie: ,,Een tip: verwacht vooral niet te veel van jezelf in deze tijd.”
-
PREMIUMmet video
Wouter en Stefanie verloren hun neustussenschot door cocaïne: ‘Kwamen plots vel en bot uit mijn neus’
,,Als u zo doorgaat, rot uw neus volledig weg”, waarschuwde de dokter. Ex-gebruikers Stefanie (34) en Wouter vertellen hoe ze te horen kregen dat hun cocaïnegebruik hun neustussenschot deed wegrotten en welke complicaties dat met zich meebrengt. Neus- keel- en oorartsen zien opvallend meer patiënten met zware neusklachten door cocaïne. ,,Schade kan vanaf één keer of pas vanaf de honderdste keer ontstaan.” -
-
-
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.