Kabinet schrapt per direct de laatste coronaregels: testen en isoleren hoeft niet meer
CORONACRISIS TEN EINDEEen mijlpaal: drie jaar na de eerste harde lockdown gaan de laatste virusregels per direct overboord. Het kabinet schrapt vanaf nu de adviezen om te testen bij klachten en minstens vijf dagen in isolatie te gaan. Ook GGD-teststraten gaan dicht. Mondkapjes en zelftests blijven beschikbaar voor mensen in medische risicogroepen.
Het kabinet besliste vandaag over het schrappen van het test- en isolatieadvies, meldt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) na afloop van de ministerraad. Hij spreekt van ‘een bijzonder moment'. Volgens hem zit Nederland nu ‘echt in een andere fase'. ,,Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer, dus we kunnen corona gaan beschouwen als een normaal luchtwegvirus.” Daar zal iedereen simpelweg mee moeten leven.
Een standaard herhaalprik komt er niet; mensen die ziek zijn of grote risico's lopen op een ernstig verloop na besmetting kunnen via hun specialist wel een vaccinatie krijgen.
Het kabinet roept verder iedereen op ‘het gezonde verstand’ te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Thuisblijven bij gesnotter of gekuch blijft verstandig, net als handen wassen, goed ventileren en kwetsbare personen ontzien als je corona- of griepachtige klachten hebt.
Vals gevoel
Kuipers heeft er vertrouwen in dat Nederlanders voorzichtiger zijn dan drie jaar geleden, toen het nog bijna 'stoer’ gevonden werd als mensen hoestend en proestend naar hun werk kwamen. ,,Ik denk dat mensen nu beseffen dat je een luchtweginfectie makkelijk kunt overdragen en dat je echt wat kunt doen om anderen te beschermen.”
Maar extra protocollen rond testen en isolatie - zoals die nu nog gelden - zijn dus niet meer nodig. Daarom krijgen scholen vanaf 15 maart ook geen coronatests meer. Wel blijven zelftests en mondkapjes nog dit hele jaar gratis voor mensen die vallen in de ‘medisch kwetsbare’ categorie, ouderen en mensen met afweerproblemen.
Vooral voor die laatste groep kan het even slikken zijn dat er nu helemaal geen coronaregels meer zijn, erkent Kuipers. Hij zegt ‘aandacht en begrip’ te vragen voor het feit dat het coronavirus mensen nog steeds heel ziek kán maken. Kuipers: ,,Maar het ziektebeeld verschilt nu niet meer van gewone influenza. Het geeft een vals gevoel van verwachtingen als je dan bijvoorbeeld nog wel test op corona en niet op griep.”
Standaardadviezen bij corona- of griepklachten
Als je hoest, niest, keelpijn of een loop- of snotneus hebt, gelden er volgens het kabinet nog altijd vijf algemene adviezen:
- Blijf thuis als je ziek bent
-Overleg bij milde klachten met je werkgever of je thuis kunt werken
- Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker
- Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt
- Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes
Lees verder na de foto
Drie jaar geleden ging het land voor het eerst in lockdown, moesten cafés, theaters, sportclubs en scholen dicht. Maar langzaam veranderde het virus van aard en nam de immuniteit toe, daarmee is de pandemie voorbij en bereikt corona een ‘endemische fase’. En daarom kan de crisisaanpak helemaal overboord. Hoewel het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames nog wel steeg, naar nu gemiddeld 146 nieuwe patiënten, beschouwt het kabinet het coronavirus als een alledaagse infectieziekte.
OMT-advies
Het Outbreak Management Team (OMT) zette de coronaseinen al op groen na het 146ste overleg over het virus. ‘Het feit dat het OMT nu aangeeft dat ook de laatste specifieke maatregelen, zoals testen bij klachten en het isolatieadvies, kunnen vervallen, is een mijlpaal’, schreef Jaap van Dissel in zijn laatste corona-OMT-advies aan het kabinet. ‘Dit gaat tegelijkertijd gepaard met onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten, en het verloop van de afweer. Dit vraagt om zorgvuldige en goed afgestemde communicatie. Daarom komt er vanaf vandaag ook een nieuwe publiekscampagne’, schrijft Kuipers.
Lees verder na de foto
De GGD-teststraten gaan ook sluiten. Wie voor een buitenlandse reis een herstelbewijs nodig heeft, zal op zoek moeten naar een commerciële teststraat.
Ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vrijdag gedaald tot onder de negenhonderd, voor het eerst in een week. In de afgelopen dag zijn netto 23 bedden vrijgekomen. Ook de instroom is gedaald, voor het eerst in een maand. Het is echter te vroeg om te zeggen of daarmee de piek van de coronagolf is bereikt.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 884 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 43 minder dan op woensdag. Toen lagen 927 positief geteste mensen in de ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds half oktober.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen, lees waarvoor we precies stemmen of doe onze kieswijzer.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Minister Kuipers over schrappen coronamaatregelen: ‘Bijna alle Nederlanders hebben vorm van afweer’
Drie jaar na de eerste lockdown verklaart het kabinet corona formeel tot een alledaags virus. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) gelooft dat er een cultuuromslag gemaakt is: ,,Je gaat niet proestend en rillend van de koorts naar je werk.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar experts niet ongerust: ‘Seizoen van luchtweginfecties’
Het aantal coronapatiënten dat dagelijks in het ziekenhuis belandt, is in geen maanden zo hoog geweest. En in Brabant en Limburg wemelt het van de virusdeeltjes in het rioolwater. Carnaval laat zijn sporen na. Hoe staat de pandemie er nu voor? Vier vragen en antwoorden. -
Dit is waarom Nederlanders tot de gelukkigste inwoners ter wereld behoren
Door alle onvrede lijkt het af en toe alsof het alleen maar kommer en kwel is, maar Nederlanders behoren tóch tot de gelukkigste inwoners ter wereld. Het land staat op plek vijf in het World Happiness Report 2023. Finland is voor het zesde opeenvolgende jaar het land dat de lijst aanvoert. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
-
-
PREMIUM
Is groentepuree minder gezond dan hele groentes?
Pureren kan het makkelijker maken om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te nuttigen. Maar is groente in gepureerde vorm wel net zo gezond voor je als het eten van hele groentes? Experts leggen het uit. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer