Hoe meer kennis over slaap je nachtrust kan verbeteren: ‘Geen koffie na 13.00 uur en geen dutjes’
Schrijver Jelmer Jepsen (45) kende twee decennia lang slaapproblemen. Daarover schreef hij met zijn somnoloog het boek Nooit meer niet meer slapen.
U sliep slecht?
,,Tot ik een paar jaar geleden de juiste somnoloog, Alexander van Daele, en de juiste behandeling vond: heel slecht. Jarenlang, sinds ik begin twintig was. Ging ik om 23.00 uur naar bed, viel ik pas om 04.00 uur in slaap, of ik werd twaalf tot vijftien keer per nacht wakker. Of ik ging om 23.00 uur slapen, werd dan om 02.00 uur wakker en sliep niet meer.”
U bent nu genezen?
,,Ik heb chronische insomnie, dus het komt soms terug, maar dankzij Alexander is vooral mijn haatverhouding met de nacht wel verdwenen, ik ben niet langer bang of depressievig als ik aan de nacht denk.”
Wat hielp?
,,Twee dingen: kennis over slaap, en andere leefregels. Geen koffie na 13.00 uur, geen middagslaapjes, gezond eten, ’s ochtends bewegen.”
Ik heb ook slaapproblemen, ik word elke nacht om 03.00 uur wakker en denk dan dat de wereld vergaat. Kunt u me daarmee helpen?
,,Daarover schrijven we ook in het boek. Het heeft onder andere te maken met processen in je lichaam die ’s nachts anders zijn dan overdag. Dan gaan je hersenen sneller over tot piekeren en ongeorganiseerde gedachten, terwijl je de volgende ochtend bij de koffie denkt: waar ging dat over? Maak je geen zorgen, het is puur biochemisch.”
Is weinig slapen eigenlijk ongezond?
,,Het is niet direct een ramp, er gaat niets mis als je een paar nachten weinig slaapt, maar ik heb wel vaak gedacht: ik zou er mijn huis voor weggeven om normaal te kunnen slapen. Dus een probleem is het wel.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder professoren
Goedkopere zorg door technologie? Het wordt juist duurder: dit is waarom
-
PREMIUMVoor jou getest
Opmars van havermelk niet te stoppen: de winnaar is ‘verrassend’ en ‘echte doordrinker’
Havermelk is momenteel het populairste alternatief voor koemelk. In de horeca maar ook thuis drinken we steeds vaker een ‘havercappu’. Het aanbod is inmiddels legio. Welk merk bevalt ons driekoppige panel het best? Ze testen negen merken havermelk. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUM
Zingen helpt bij herstel long covid: ‘Gaf me weer de vrijheid om te ademen’
-
-
-
PREMIUMmet video
Gert-Jan is eerste ter wereld met implantaten in hoofd waardoor hij leert lopen ondanks dwarslaesie
Patiënten met een dwarslaesie kunnen door een hagelnieuwe uitvinding op termijn mogelijk toch weer leren lopen. De 40-jarige Gert-Jan Oskam kreeg als eerste ter wereld implantaten in zijn hersenen die zijn benen aansturen.Ubbergen -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer