Hoe je met meditatie meer grip op gedachten en emoties krijgt
Morgen is het Wereld Meditatiedag. Waarom is zo'n dag belangrijk, hoe doe je het goed en welke voordelen kan mediteren opleveren? We vroegen het aan drie meditatie-experts.
,,De grootste voordelen hebben te maken met controle over je geest en minder hectiek in je hoofd”, stelt Sayf Jabbar, life- en stressmanagementcoach en oprichter van MindBlossom. Zo kan mediteren helpen bij het reguleren van onze emoties en stelt het ons beter in staat om gevoelens van stress en angst een plekje te geven.
,,Bij mensen die consistent mediteren is duidelijk te zien dat de bloeddruk en de hartslag dalen. De stresshormonen en neurotransmitters gaan zich anders gedragen. Er wordt meer melatonine aangemaakt, waardoor je makkelijker in slaap komt”, zegt Michael Pilarczyk, mindset- en mindfulnesscoach en oprichter van de app Meditation Moments. ,,Meditatie heeft vaak hetzelfde effect als medicatie die wordt voorgeschreven voor mensen met slaapproblemen of AD(H)D. Het helpt je de prikkels van buitenaf te reguleren.”
Het kan juist ook voorkomen dat je onprettige gevoelens en gedachten tegenkomt
Voor Gerjan Schoemaker van Meditatie Instituut Nederland heeft meditatie een diepere betekenis. ,,Mensen beginnen vaak met meditatie om te ontspannen, om een klacht op te lossen of beter te presteren. Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je je er direct beter door gaat voelen. Door de aandacht naar binnen te keren kan het juist ook voorkomen dat je onprettige gevoelens en gedachten tegenkomt, die je normaal uit de weg zou gaan. Het is dan goed om aan de slag te gaan met deze gevoelens en gedachten. Als je door meditatie tot diepere inzichten komt, kun je tot blijvende verandering komen. Dan ga je het leven anders ervaren en wie weet ook anders met bepaalde situaties omgaan.”
Grip op gedachten en emoties
Jabbar begon zelf met transcendentale meditatie, elke dag 20 minuten. Bij deze vorm van meditatie is het de bedoeling om in gedachten een woordklank - ook wel bekend als mantra - te herhalen, met als doel je lichaam en geest zo tot rust te laten komen dat alle stress uit je lichaam verdwijnt. ,,Je kiest een woord, zin of zelfs een combinatie van willekeurige letters die je nergens mee kunt associëren, en die gebruik je dan om je te focussen op je ademhaling. Ik gebruik woorden uit het Sanskriet, omdat ik de taal niet ken. Het heeft geen directe betekenis in mijn brein en doet me nergens aan denken. Dat woord gebruik je als vervanger van gedachten. Dat kun je ook doen door de dag heen, als je merkt dat je hoofd rust nodig heeft.”
Door te mediteren kun je er op een gegeven moment zelfs voor kiezen om géén gedachten te hebben
Mediteren kan volgens Jabbar ook helpen om meer bewustzijn te creëren als het gaat om welke gedachten je wel of juist niet goed doen voelen. ,,Door veel te oefenen kun je uiteindelijk steeds beter selectief omgaan met gedachten die ervoor zorgen dat je je slecht voelt. Op een gegeven moment kun je er dan zelfs voor kiezen om géén gedachten te hebben.”
Tips voor beginners
Zowel Schoemaker als Pilarczyk benadrukken dat het lastig kan zijn om in je eentje te beginnen. ,,Op eigen houtje is het voor veel mensen moeilijk om regelmatig mediteren vol te houden. Je weet van tevoren niet wat het mediteren losmaakt, een ervaren leraar kan je daarin begeleiden en helpen daarmee om te gaan.”
Volgens Pilarczyk hoef je om te mediteren niet urenlang stil te zitten. ,,Je kunt ook mediteren tijdens het wandelen. Het gaat erom dat je elke dag een paar momenten van rust pakt voor jezelf. Het helpt ook om iedere ochtend als je wakker wordt en elke avond voordat je gaat slapen tien keer langzaam diep adem te halen, dat kan ervoor zorgen dat je je weer bewust wordt van jezelf en zogezegd te gronden. Langzaam uitademen kan er tevens aan bijdragen dat gevoelens van stress verminderen.” Tot slot geeft Pilarczyk als tip mee: stel jezelf voor je gaat slapen de vraag: waar ben ik dankbaar voor vandaag? Dat geeft een positief gevoel om mee in slaap te vallen.”
Ga jij dit weekend ook mediteren?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Als je de dag zelf rustig begint, heeft dat een enorm effect op je kinderen’
Ook kinderen hebben baat bij mindfulness. Eline Snel (67), oprichter van de Internationale Academie voor Mindful Teaching, richt zich nu ook op de allerkleinsten vanaf 1,5 jaar. -
PREMIUM
Tilburgse Tila weet alles over Tinder: ‘Als je zoveel keuze hebt, komt de lat steeds hoger te liggen’
Waarom wordt iemand eigenlijk verliefd op een ander? Dat is de heilige graal waar Tila Pronk naar zoekt. En of die vonk nou overspringt op Tinder of RTL4, dat doet er niet toe. ,,Liefde is minder ongrijpbaar dan veel mensen denken.” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Onderzoek je eigen ontlasting, is oproep van deze arts: ‘Van darmkanker voel je pas wat, als het te laat is’
‘Neem je poep onder de loep’. De doorsnee inwoner van een grote stad heeft niet zo’n behoefte om een stokje in zijn ontlasting te prikken. Toch is het echt nodig - om darmkanker vóór te zijn, zegt specialist Manon Spaander.
-
Getest: Dit is de beste zonnebrand met SPF 50
Wat is het beste zonnebrandmiddel met SPF 50? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Het addertje onder het gras bij crowdfunding voor een patiënt
Geld inzamelen voor een medische behandeling die niet wordt vergoed, of voor een hulphond of een speciale fiets. Het gebeurt de laatste jaren steeds meer. Maar beginnen we er niet te gemakkelijk aan? Artsen waarschuwen: ,,De verwachting strookt niet altijd met de realiteit.” -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer