Eva Breda over doorslaan in zelfliefde: ‘Is dat niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen?’
ColumnOnze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: doorslaan in zelfliefde.
We selfloven de hell out of het leven. Mijn generatie, in ieder geval. Want voor je het weet ben je in deze snelle, veeleisende, digitale, succesjes-op-LinkedIn-en-Instagram-wereld veel te streng voor jezelf en bezwijk je onder oordelen en prestatiedruk. De remedie? Meer houden van jezelf, je tekortkomingen, je mooie en mindere kanten. Vanbuiten, vanbinnen. Jij mag er hartstikke zijn.
Ik word er steeds beter in. Mijn wallen (hét bewijs van die snelle, veeleisende, digitale, succesjes-op-LinkedIn-en-Instagram-wereld) begin ik steeds meer te zien als USP. En mijn eigenschap om een maand te wachten voordat ik op berichtjes reageer, begin ik prima te vinden. Voorheen zette ik ‘reageren op berichtjes’ nog op mijn dagelijkse to do-lijst en sprak ik mezelf streng toe als ik deze taak niet had afgevinkt. Nu denk ik steeds vaker liefdevol: ach, zo ben ik nou eenmaal. Ik accepteer het. Wat zeg ik? Ik omarm het!
Zelfliefde is niet alles klakkeloos accepteren
Maar steeds vaker krijg ik gefrustreerde telefoontjes van vrienden omdat ik berichten, voorzien van blauwe vinkjes, onbeantwoord laat. Ik begin me af te vragen: is het omarmen van al je eigenschappen onder het mom van zelfliefde niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen in plaats van eraan te werken? Ik begrijp de voordelen van zelfliefde. Maar wanneer slaat het om in een narcistische eigenschapstrek waarbij je alles van jezelf maar leuk vindt?
Zelfzorg is je behoeften kennen en jezelf hierin voorzien. Een bekend voorbeeld is me-time nemen
Volgens Susan Dechering, intuïtief psycholoog en relatietherapeut, staat zelfliefde niet gelijk aan alles klakkeloos accepteren. In haar werk helpt Dechering mensen door middel van zelfliefde zich meer verbonden te voelen met zichzelf en anderen. Zelfliefde is volgens haar een balans van drie onderdelen: zelfzorg, zelfacceptatie en zelfcompassie. ,,Zelfzorg is je behoeften kennen en jezelf hierin voorzien”, legt Dechering uit. ,,Een bekend voorbeeld is me-time nemen.”
Dan is er zelfacceptatie. Dechering: ,,Dat is leren dankbaar te zijn voor je kwaliteiten en een milde houding aan te nemen tegenover je tekortkomingen.” Wie daarmee wil oefenen kan de tip toepassen van dirigent Benjamin Zander, adviseert Dechering. ,,Wanneer zijn leerlingen een fout maken leert hij ze niet te zeggen: ‘Wat stom van mij’, maar: ‘Wat fascinerend’. Door daar een reflex van te maken, leer je je tekortkomingen in een ander, milder licht zien.”
Een balans is de beste manier
Maar wat als je daarmee al je onvolkomenheden wegpoetst, terwijl je eigenlijk een schopje onder je kont nodig hebt om eraan te werken? Daarvoor is er nog zelfcompassie. ,,Dat is je eigen beste vriendin zijn”, zegt Dechering. ,,Iemand die zegt: ‘Ik begrijp je. Je doet het oké.’” Maar het voordeel aan een beste vriendin: als het goed is, is deze óók goudeerlijk tegen je en zal deze het altijd eerlijk zeggen als je een keer iets niet van jezelf moet accepteren, maar eraan moet werken.
Blijf jezelf als leerling zien. Een leerling weet dat hij nog niet alles kan, maar dat geeft niet
Een balans in zelfzorg, zelfacceptatie én zelfcompassie is volgens Dechernig de beste manier om te zorgen dat streng zijn omslaat in zelfliefde, zonder door te slaan. ,,Uiteindelijk kan iedere karaktereigenschap vervelend zijn voor jezelf of een ander, als je doorslaat.” Een goede manier om te checken of jij je eigenschappen moet onderdompelen in zelfliefde of moet aanpassen, is volgens Dechering om jezelf af te vragen of er eigenschappen zijn die nadelig voor jezelf of anderen zijn. ,,Bekijk eens op een schaal van 1 tot 10 hoe erg je deze eigenschap vertoont.” Is het onder de 2,5, dan is er kans dat je hem te weinig hebt. Boven de 7,5 heb je mogelijk iets te veel van die eigenschap. ,,Blijf jezelf als leerling zien”, besluit Dechering. ,,Een leerling weet dat hij nog niet alles kan, maar dat geeft niet.”
Een snelle berekening wijst uit dat mijn punctualiteit als het gaat om reageren op berichtjes zich zeker onder de 2,5 bevindt. Tijd om mijn innerlijke beste vriendin te appen, voor een liefdevolle schop onder mijn kont.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Miriam (55) heeft MS, maar houdt de eigen regie: ‘Een ziekte héb je, je bént het niet’
Sinds ze in 2005 de diagnose MS kreeg, is het leven van Miriam Rybier (55) flink veranderd, maar ze heeft de touwtjes nog altijd stevig in handen. „Ik steek mijn energie niet in dingen waar ik niets aan kan veranderen.” Ze is dan ook te vinden op Levenskunst 2.0, een festival over omgaan met (lichamelijke) tegenslag. -
PREMIUM
Om zijn leukemie te behandelen heeft Junus speciale stamcellen nodig: ‘Zoeken naar speld in hooiberg’
Junus Malaihollo (45) uit Krimpen aan den IJssel heeft leukemie. Zijn enige kans op herstel zijn de stamcellen van een donor met gemengd Nederlands en Moluks of Indisch bloed. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. -
PREMIUMpersoonlijke verhalen
Reina leeft al 34 jaar met hiv: ‘Misschien word ik zelfs nog oma’
Hiv was een doodvonnis, toen het virus veertig jaar geleden in Nederland opkwam. Intussen is de wereld veranderd. Reina, Jerry en Leo leven al jaren met hiv. ‘Het duurde jaren voor ik weer vooruit durfde te kijken.’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Expert beantwoordt vragen over narcisme: ‘Slachtoffers zijn vaak sterke persoonlijkheden’
Manipulatief en egocentrisch: narcisten zijn van alle tijden. Volgens Freud wordt elk kind zelfs als narcist geboren. Maar wat gaat er precies om in het hoofd van een narcist? Kunnen kinderen het gedrag overnemen? En hoe ga je om met een narcistische collega? Narcisme-coach Nelly De Keye beantwoordt lezersvragen over dit onderwerp: ,,Een narcist beseft wel degelijk hoe hij handelt en wat de impact ervan is.”
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Waar komt vliegangst vandaan en wat kun je ertegen doen?
Ga je straks met het vliegtuig op vakantie? En kijk je daar heel erg tegen op? Dan rijst de vraag: waar komt die vliegangst vandaan en wat kun je er tegen doen? We vroegen het aan klinisch psychologe Ellis Tryssesoone. ,,Houd in je achterhoofd dat maar heel weinig vliegtuigen neerstorten.” -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.