Een week geen suiker, een maand geen drank: dit is het geheim van de challenge
We moeten meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 17: zeven dagen geen toegevoegde suikers eten, kan dat wel als je sport?
Niet drinken in januari, geen vlees en zuivel in maart, minder zout in mei, niet roken in oktober. Deze week roept het Diabetes Fonds met de Nationale Suiker Challenge op een week geen toegevoegde suikers te eten.
We kunnen ons voorstellen dat je niet op nóg een uitdaging zit te wachten. Zo’n challenge is volgens sportcoach en gedragswetenschapper Johnny Buivenga wel een laagdrempelige en effectieve manier om inzicht te krijgen in hoe je anders en gezonder kunt leven. ,,Bepaal zelf of het iets voor je is.”
Challenges zijn effectief omdat ze kort duren en daarmee een kleine stap zijn. ,,De suikerchallenge duurt een week en is daarmee goed haalbaar.” Daarnaast is het ook voor sporters effectief om verder te kijken dan je trainingsuren. ,,Je sport een tot vijf keer per week, eten doe je minimaal drie keer per dag”, benadrukt Buivenga. ,,Door te letten op wat je eet, kun je veel impact maken.”
Sporten zonder suiker
Maar kun je als sporter wel zonder suiker? Ja, zegt Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetes Fonds. Als je twee uur voor het sporten hebt gegeten, zou dat voldoende moeten zijn en heb je tijdens het sporten geen producten met toegevoegde suikers nodig. ,,Eventueel kun je kort voor het sporten nog wat kleins eten, zoals een boterham of een banaan.” Sport je niet langer dan anderhalf uur? Dan is tijdens het sporten eten voor de meesten niet nodig. ,,Na het sporten kun je je spieren herstellen en reserves aanvullen met een bakje kwark met muesli en noten.”
Suiker wordt ook toegevoegd aan hartige producten zoals kruidenmixen, kant-en-klaarsoepen en pastasauzen
Een challenge kan een manier zijn om voor jezelf uit te vinden of het anders kan. Toegevoegde suikers vallen niet op en zitten vaak in producten die we niet nodig hebben om gezond te blijven. Veel suiker vergroot volgens Brouwers van het Diabetes Fonds de kans op overgewicht. Ruim de helft van de Nederlanders is te zwaar. ,,Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2.”
Kipfilet met suiker
,,We eten jaarlijks twintig kilo toegevoegde suikers per persoon”, weet de diëtist. ,,Die zitten uiteraard in producten waar je het verwacht, zoals snoep, maar suiker wordt ook toegevoegd aan hartige producten zoals kruidenmixen, kant-en-klaarsoepen en pastasauzen. En vleeswaren zoals een plakje kipfilet voor op brood.”
Een challenge aangaan vraagt iets van je, erkent Buivenga. Zo zal je bij elk product moeten controleren of er suiker is toegevoegd. Maar dat klinkt ingewikkelder dan het is. Draai de verpakking om: daar vind je de voedingswaardetabel. Zoek het woord ‘koolhydraten’ en daaronder vind je ‘waarvan suikers’. Hier zie je hoeveel gram suiker elke honderd gram van dit product bevat.
Schuilnamen voor suiker
Of suikers zijn toegevoegd kun je zien bij de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat er het meest in zit, wordt als eerste genoemd. Om het lastiger voor je te maken gebruiken fabrikanten voor suiker schuilnamen als ‘geconcentreerd vruchtensap’.
Zet in je agenda wanneer je gaat beginnen. Ga recepten zoeken, maak thuis een boodschappenlijstje en laat je niet overdonderen in de supermarkt
De kans van slagen neemt volgens Buivenga fors toe met een concreet plan. ,,Zet in je agenda wanneer je gaat beginnen. Ga recepten zoeken, maak thuis een boodschappenlijstje en laat je niet overdonderen in de supermarkt.”
Deel je ervaringen
Hoe effectief een plan is blijkt wel uit een onderzoek dat wetenschappers deden naar de motivatie van sporters. Van de mensen die wilden gaan sporten ging 35 procent daadwerkelijk sporten. Bij mensen die een plan hadden, een zogenoemde implementatie-intentie, steeg dat tot 91 procent.
Ruim 70.000 Nederlanders doen inmiddels aan de Nationale Suiker Challenge mee. ,,Je toetst of de ideeën in je hoofd dat het lastig is om geen suiker te eten wel kloppen”, verklaart Buivenga. Je houdt er tips aan over die je makkelijk kunt blijven toepassen zodat je met weinig moeite gezondere keuzes kunt blijven maken. Het is een kwestie van: ga het gewoon doen. En deel onder dit artikel je ervaringen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUMHemd van het lijf
Nynke de Jong: ‘Na drie zwangerschappen, bevallingen en kraamtijden kan ik overal slapen’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Nynke de Jong is ‘heel fanatiek’ en ‘heel eigenwijs’, ging meer wielrennen voor de liefde en is doodsbang om kanker te krijgen: ‘Ik check mijn borsten en smeer me rot.’ -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
We moeten meer bewegen
Ga je in de sportschool voor volle en ronde billen? ‘Dan zeker drie keer per week trainen’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 16: dit zijn de beste oefeningen voor volle, ronde en stevige billen. En niet alleen voor vrouwen. -
PREMIUM
Twee weken na je aanmelding al terecht kunnen: deze kliniek heeft amper een wachtlijst
De wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn in de coronaperiode flink opgelopen. Toch geldt dat niet voor alle instellingen. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), met een vestiging in Gouda, heeft die lijst juist flink ingekort. Hoe doen ze dat?
-
PREMIUM
Altijd badend in het zweet
Iedereen zweet, in de zomer nog veel meer dan anders. Hoe komt dat eigenlijk? En wat als je overmatig transpireert? Vijf vragen en antwoorden over zweten. -
We moeten meer bewegen
Met deze psychologische trucs krijg je je man wél van de bank af
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 15: hoe krijg ik mijn man van de bank af? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.