Eén op de vijf zonnebrandsprays biedt te weinig bescherming
Zonnebrandsprays met factor 30 bieden niet allemaal de beloofde bescherming. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Drie sprays kregen zelfs een regelrechte onvoldoende.
De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket van 15 zonnebrandsprays. Twee sprays, van respectievelijk het merk Australian Gold en Lucovitaal, bleven steken op een factor 15 en 19. Ook Lovea kreeg een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.
,,Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid'', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.
'Geen vertrouwen in testresultaten'
Lucovitaal, een van de sprays die worden afgeraden door de Consumentenbond, reageert op de resultaten: ,,Lucovitaal heeft geen vertrouwen in de testresultaten zoals gepresenteerd door de consumentenbond. Wij hanteren een strikte kwaliteitscontrole waaruit blijkt dat de ingrediënten zorgen voor een SPF van 31,2." Lucovitaal verwijst ook naar het bericht van de Nederlandse Cosmetica Vereniging, wat gepubliceerd werd als reactie op het onderzoek van de Consumentenbond.
Ook Lovea is het er niet mee eens: ,,In het door de Consumentenbond gedeelde testrapport heeft zij een UVA-waarde van 6,4 op ons product gemeten met behulp van de ISO-norm 24443: 2012 (in vitro). Ons Organic Suncare-product LOVEA NATURE bevat echter een mineraalfilter, op basis van titaniumdioxide. Deze mineraalfilters dienen op een andere manier getest te worden. Dit UVA-resultaat komt niet overeen met de resultaten verkregen uit een onafhankelijk laboratorium, aangesteld door LOVEA, die op 5 april 2018 met de Consumentenbond zijn gedeeld."
Allergenen
Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden specifieke allergenen of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en deze werden daarom uitgesloten van de test. Lucovitaal is het niet met de conclusie van de Consumentenbond eens: ,,De gebruikte stoffen zijn allemaal veilig bevonden voor gebruik en zijn notabene wettelijk gereguleerd voor gebruik."
De sprays van Garnier en Vision kwamen het gunstigst uit de test en ook de spray van Kruidvat kreeg een bijzondere notering. De volledige lijst van geteste crèmes is te vinden in de Consumentengids van juni of via de website van de Consumentenbond.
Vorig jaar deed de Consumentenbond al onderzoek naar zonnebrandcrèmes. Ook die bleken lang niet altijd de beloofde bescherming te bieden. Opvallend was dat vrijwel alle goedkopere middelen beter presteerden dan de duurste.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Hoe ga je om met
De vader van Marlene heeft dementie: ‘Elke week nemen we een beetje afscheid van hem’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: de vader van Marlene Kenter (34) heeft dementie. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMmet video
Wereldrecord! Bijna 400 ouderen dansen en bewegen -en dat is hard nodig: ‘Minder snel eenzaam’
Hoe je 377 senioren tegelijk in beweging krijgt? In de parkeergarage van softwaregigant Afas én met allemaal het zelfde shirtje aan? Heel simpel. Door beweeg-coryfee Olga Commandeur voor de groep te zetten en met opzwepende muziek en bijbehorende pasjes het wij-gevoel aan te wakkeren. Resultaat? Een kersvers wereldrecord bewegen op muziek met 55-plussers.
-
PREMIUM
Vijl, knip, scrub en hydrateer: zo zijn je voeten weer klaar voor de zomer
Het is blote-benentijd. Ook je voeten mogen worden gezien. Maar zijn die wel toonbaar? Zo maak je ze ‘zomerklaar’. -
PREMIUMHemd van het lijf
Cornald Maas drinkt graag paar glazen wijn per dag: ‘Hou van het licht verdovende effect’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Sinds hij als kind paratyfus opliep door filet americain heeft Cornald Maas een afkeer van vlees. Dankzij zijn moeder houdt hij wél van sherry. ‘Gelukkig heb ik geen aanleg om dik te worden.’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.