Dit is waarom het eetgedrag van een op de tien 13-jarigen zorgelijk is
Ruim 10 procent van de tieners rond de 13 jaar verliest af en toe de controle over hoeveel zij eten. Ruim een derde van deze jonge pubers is een jongen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Hoogleraar Pauline Jansen licht de bevindingen toe.
Wat is de aanleiding voor uw onderzoek?
,,Wij maken voor dit onderzoek gebruik van een langdurend onderzoek: Generatie R, waar ik ook aan meewerk. In dit onderzoek volgen we al jarenlang de ontwikkeling van duizenden jongeren, al sinds dat hun moeders zwanger waren. Uit ander onderzoek bij mensen met een eetbuistoornis of boulimia die een behandeling krijgen weten we dat ze vaak al jaren symptomen hebben. Het lijkt of de stoornis in de tienerjaren kan ontstaan.”
Heeft u jongeren geïnterviewd?
,,In het langlopende onderzoek hebben we net de fase afgerond waarin we 13- en 14-jarigen hebben onderzocht. Zij hebben anoniem vragenlijsten ingevuld. Daarin vonden we dat op 13-jarige leeftijd ruim 10 procent van de jongeren eetbuisymptomen ervaart. Op 10-jarige leeftijd zagen we dit gedrag nog nauwelijks. 40 procent van die jongeren die dat aangeeft, zijn jongens.”
Wat vond u precies?
,,We zien in deze periode, die wij vroege adolescentie noemen, dat er een patroon ontstaat waarbij deze kinderen symptomen van eetbuien hebben, zoals fors overeten. We vroegen of ze in de drie maanden ervoor zoiets hadden ervaren. En ook of ze controleverlies ervoeren: of ze het gevoel hadden niet te kunnen stoppen.”
Wat is een eetbui?
,,Als je dat hebt, dan trek je de koelkast of keukenla open en ga je van alles eten wat je maar ziet. En dan altijd meer dan de gebruikelijke hoeveelheid. Een ander belangrijk kenmerk van een eetbui is dat je controleverlies ervaart. Het gevoel hebt dat je niet meer kunt stoppen.”
Waarom zijn deze bevindingen zorgelijk?
,,Uit de resultaten blijkt dat jongeren die dit aangaat vaak ook andere problemen hebben. Ze proberen om niet aan te komen en gaan dan veel sporten of ze eten een groot deel van de dag niet of slaan een maaltijd over. Dat noemen we compensatiegedrag, waarvan we weten dat juist een eetbui kan uitlokken. We zien ook internaliserende problemen bij sommige jongeren met eetbuisymptomen: angst en een negatief zelfbeeld. Het is een clubje dat we in de gaten moeten houden.”
Hebben deze jongeren dan een eetbuistoornis?
,,Als zo’n eetbui wekelijks voorkomt, kan er sprake zijn van een eetbuistoornis. Dat zagen we niet terug bij deze groep. Het gaat om milde symptomen. Maar als zo’n eetbui dus vaker voor gaat komen, dan kan het dat een stoornis worden. We denken wel dat sommigen hierin kunnen doorslaan en een eetbuistoornis of boulimia ontwikkelen. In dat laatste geval gebruiken mensen ook laxeermiddelen en/of ze geven over.”
Hoe vaak komt een eetbuistoornis in Nederland voor?
,,We zien boulimia bij 2 procent van de bevolking. De eetbuistoornis, die sinds 2013 pas is opgenomen in het handboek van de psychiatrie, komt iets vaker voor: bij zo’n 3 à 4 procent van alle Nederlanders.”
Wat kunt u nu doen?
,,Dit gedrag kan van voorbijgaande aard zijn, maar de resultaten maken duidelijk dat we moeten waken voor een afglijdend patroon. Dat de eetpatronen van deze jongeren zich ontwikkelen tot frequente of vaker voorkomende eetbui en mogelijk tot een eetstoornis. Het signaleren van psychische problemen, een negatief zelfbeeld en de ongezonde eetpatronen is daarom belangrijk. Het is noodzakelijk om hiervoor goede middelen te ontwikkelen om dit te kunnen screenen.”
Het artikel over de resultaten van het onderzoek van professor Jansen, en haar collega Ivonne Derks en een team van onderzoekers is opgenomen in Journal of Eating Disorders.
Bekijk onze beste video’s op het gebied van koken en eten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Charcuterie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’
Één op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. ,,Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. -
PREMIUM
Ic-personeel in Apeldoorn wordt verrast door Wivien (96): ‘Hartverwarmend’
De 96-jarige Wivien van Berkel uit Rheden heeft honderd beschilderde notitieboekjes uitgedeeld op de ic-afdeling van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. De hoogbejaarde dame wil zo het personeel bedanken voor hun inzet tijdens de coronaperiode. -
PREMIUM
Zo kom je fit de feestdagen door: ‘Wie nu begint met gezond nadenken, kan grote schade voorkomen’
Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, de feestelijkheden stapelen zich op. Met bijbehorende drank, spijzen en veel binnen zitten. Zo zorg je dat je niet op apegapen ligt aan het begin van het nieuwe jaar. -
Deze psychiater legt uit waarom ons brein ongelukkig is
Hoe komt het dat zoveel mensen in onze moderne samenleving last hebben van depressies en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? Op die vraag geeft de Zweedse psychiater Anders Hansen antwoord in zijn nieuwe boek Het ongelukkige brein. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.