Dit is hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten
Vandaag begint de week van de teek. Een expert en een ervaringsdeskundige vertellen hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten. ,,Je lichaam controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur, zou net zo gewoon moeten zijn als iedere dag je tandenpoetsen.”
Dat zegt Doreen Bouwman (33) uit Hoorn. Bouwman liep hoogstwaarschijnlijk een tekenbeet op toen zij als jong meisje iedere zomer naar de bossen ging voor de plaatselijk georganiseerde Kinderspelen. Jaren had zij last van vermoeidheidsverschijnselen en een pijnlijk lichaam. ,,Ik weet nog dat ik altijd als laatste werd gekozen met gym.”
Bouwman leerde leven met haar klachten, tot ze zwanger raakte en haar pijn verergerde. ,,Dat werd toen verweten aan mijn zwangerschap. Toen ik na de zwangerschap last bleef houden dachten we dat het aan de zware bevalling lag.”
Bacterie
Elk jaar worden ruim één miljoen mensen door een teek gebeten, maar niet iedere tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme. ,,Daar is sprake van bij twee tot drie procent van de gevallen, ongeveer 27.000 per jaar”, zegt Joppe Hovius, hoogleraar infectieziekten in het Amsterdam UMC en verbonden aan en oprichter van het Amsterdams Multidisciplinair Lymeziekte Centrum.
De ziekte van Lyme komt van een bacterie die wordt overgedragen door de teek. ,,Een teek doet er alles aan om niet ontdekt te worden”, vertelt Hovius. ,,Hij verstopt zich daarom met enige regelmaat in de holtes van het lichaam, bijvoorbeeld je oksels of bilspleet of de behaarde hoofdhuid.” Volgens de hoogleraar doet de teek dat om te voorkomen dat hij weggekrabd of weggeveegd wordt. ,,In zijn speeksel zitten ook allerlei stofjes die jeuk en pijn tegengaan.”
Een teek is een klein spinachtig beestje. Ben je gebeten dan kun je een teek herkennen aan een uitstekend zwart knopje ongeveer zo groot als een luciferkop, zijn snuit in je lichaam en zijn lijfje steekt uit. Hovius benadrukt dat het van belang is een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. ,,Dit kun je makkelijk zelf doen met een pincet of een tekentang.” Het is ongevaarlijk als de kop van het beest in de huid achterblijft, dat zal er net als bij een splinter vanzelf weer uitkomen.
Ring of rode vlek
Net als Bouwman benadrukt ook Hovius dat het belangrijk is jezelf na een bezoek aan een tuin, bos, park of ander groen goed te onderzoeken op tekenbeten. ,,Een ring of een rode vlek op de plek van de tekenbeet is een typische uiting van vroege Lyme”, aldus de hoogleraar. Maar niet iedereen met de ziekte van Lyme ziet zo’n rode kring of vlek. Bij Bouwman waren er geen lichamelijke kenmerken die op een beet wezen en ook de verschillende artsen die ze in haar leven sprak stonden niet stil bij het idee dat haar klachten het gevolg konden zijn van een tekenbeet.
,,Voor mijn huisarts waren mijn klachten niet zo duidelijk dat hij daar een stempel op kon plakken”, zegt Bouwman. Na haar zwangerschap, toen haar klachten onleefbaar werden en ze de ene medisch specialist na de andere zag, kwam ze per toeval terecht bij een Lyme Poli. Haar zoontje is inmiddels 6 jaar oud, de officiële diagnose kwam vijf jaar geleden.
Bouwman kreeg antibiotica en een medicijn dat ervoor zorgt dat de antibiotica beter werd opgenomen in haar lichaam. Ook onderging ze in Duitsland een stamcelbehandeling. ,,Ik heb inmiddels de rust en het geluk gevonden dat ik weet wat er al die tijd met mij aan de hand was. Mijn leven is niet hoe het zou zijn als ik gezond was geweest. maar ik heb het leren accepteren.”
Onbekend
Volgens Bouwman heeft zij geluk gehad dat uiteindelijk in Nederland die diagnose van de ziekte van Lyme is gesteld. De kennis in Nederland schiet volgens haar tekort. Ook Hovius ziet met regelmaat ernstigere gevallen. ,,Bij een rode ring of vlek is het duidelijk wat er moet gebeuren, maar als die er niet zijn, is er gespecialiseerde kennis nodig. Het is van belang deze kennis samen te voegen om zo goed mogelijke zorg te bieden. Dat doen we in het Multidisciplinair Lymeziekte Centrum in Amsterdam en landelijk binnen het Nederlandse lymeziekte-expertisecentrum.”
Juist omdat de ziekte van Lyme vele verschijningsvormen kent, is meer kennis over de ziekte van belang, denkt Hovius. Hij schreef er een boek over zodat hij de informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme op één plek kon bundelen. ,,Nu is de informatie her en der wel beschikbaar, maar wat is wanneer van toepassing en hoe weet je wat betrouwbaar is?”
Bouwman maakt het inmiddels goed. Ze heeft leren leven met de ziekte, maar zal nooit meer de oude worden: ,,Ik heb een hulp in de huishouding, en na een verhuizing hebben we ervoor gezorgd onze slaapkamer beneden in te richten in plaats van boven, zodat het minder opvalt dat ik geen trappen meer kan lopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Frits overleefde gevaarlijke tekenbeet: ‘Maar ik word nóóit meer de oude’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Teken bijten kinderen vooral op hoofd en in nek, bij volwassenen zitten ze meestal in de benen
Teken bijten zich bij kinderen veel vaker vast op het hoofd en in de nek. Bij volwassenen is dat juist vooral in de benen. Dat melden het RIVM en de Universiteit van Wageningen. Zij onderzochten voor het eerst de tekenbeetmeldingen die via Tekenradar.nl binnenkomen.
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
PREMIUM7 tips
Airco aan en naakt slapen? Of toch maar een pyjama aan? Zo kom je de hitte door
Naakt slapen of een luchtige pyjama? Werkt een koud voetenbadje? En waarom kunnen we dat verfrissende biertje toch beter overslaan? Zeven tips om het hoofd koel te houden bij deze tropische temperaturen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.