Defensiepersoneel en studenten helpen bij inhaalslag boostercampagne
Na een trage start probeert Nederland een inhaalslag te maken met de boostercampagne. 1500 Defensie-medewerkers en studenten gaan vanaf volgende week helpen met de nieuwe prikronde.
,,We moeten echt een versnelling inzetten ten aanzien van die booster, waarbij we iedereen nodig hebben’’, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie. ,,Ik heb net contact gehad met collega Kamp (minister van Defensie, red.) en de Commandant der Strijdkrachten en die heeft toegezegd met 1500 mensen te kunnen komen helpen. Dat is fantastisch.”
Een woordvoerder van de Commandant der Strijdkrachten bevestigt dit aantal. Hij benadrukt wel dat het om een kortstondige extra inzet gaat. ,,Want over een half jaar of een jaar ziet de wereld er weer anders uit.”
Vorige week begon Nederland, later dan veel andere landen, met het inenten van de oudste ouderen, verpleeghuisbewoners en zorgpersoneel. Pas in januari zouden ouderen ingeënt worden die niet goed ter been zijn, dat wordt nu ook naar voren gehaald, zij komen volgende week aan de beurt.
Eerst werd de derde prik nog beschouwd als extraatje voor het immuunsysteem, maar inmiddels oordelen autoriteiten en gezondheidsdiensten dat een extra dosis vaccin noodzakelijk is tegen de deltavariant. Experts reageren uiterst kritisch op de Nederlandse aanpak, er zou te lang gewacht zijn met de start, ook zit de GGD nu met personeelstekort.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMexpert1
Een piercing in je oor als oplossing tegen migraine: placebo-effect of echt werkzaam?
-
PREMIUMReconstructie
Hoe Nederland de booster-boot miste: 'Er vallen extra doden doordat we zo laat zijn begonnen’
Andere landen zijn allang begonnen met een boostervaccinatie, Nederland wachtte af en begon te laat, oordelen experts. Over kostbare maanden waarin het kwartje maar niet viel en personeelsproblemen bij de GGD. -
column
Gestrest of angstig zonder reden? Zo haal je je lichaam uit de alarmstand
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest kan met gemak rampscenario’s bedenken. Relativeren, dat vindt ze een stuk moeilijker. Zo breng je je lichaam weer tot rust als het - onnodig - paraat staat om te vechten of vluchten. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Lezersvraag
Kan ik door voeding en beweging iets aan mijn overgangsklachten doen?
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMCBS
Oversterfte vier keer zo groot als officiële aantal coronadoden: hoe kan dat?
De sterfte onder 80-plussers neemt weer sterk toe. Vorige week stierven volgens een schatting van het CBS 2250 mensen van 80 jaar en ouder, 600 meer dan in een ‘normale’ novemberweek. Deze cijfers geven mogelijk extra urgentie aan de campagne rond de boosterprik.