De zomertijd gaat weer in: hoe slecht is één uur minder slaap voor onze gezondheid?
Dit weekend gaat de zomertijd in, dat betekent een uur minder slaap. Hoe schadelijk is een kortere nacht voor onze gezondheid en is er een manier om de volgende dag iets minder versuft aan een zoomvergadering deel te nemen?
Delen per e-mail
,,Je kunt het vergelijken met een jetlag van een uur”, zegt Winnie Hofman slaaptherapeut bij Somnio en docent slaap aan de Universiteit van Amsterdam. De één heeft daar meer last van dan de ander. Dat heeft volgens Hofman te maken met ons bioritme, ofwel de biologische klok die ervoor zorgt dat we op tijd slaap krijgen.
Last of niet, slaaptherapeut Mieke den Akker vertelt dat een kortere nacht altijd effect heeft. ,,Het kan zo zijn dat bepaalde processen waar onze slaapcyclus doorheen moet dan nog niet zijn afgerond.” Is dat het geval, dan kan dat tot gevolg hebben dat we de volgende dag prikkelbaar zijn en ons minder goed kunnen concentreren.
Ons bioritme is genetisch bepaald, daar kunnen we dus niets aan veranderen. Omdat we gedurende de dag onze slaapbehoefte opbouwen, kan het zijn dat ochtendmensen en avondmensen de kortere nacht anders ervaren. ,,Het is voor ochtendmensen vaak minder erg om een uur eerder op te staan, dan voor avondmensen om een uur eerder naar bed te gaan”, zegt Den Akker.
Minder regelmaat
Daar komt bij dat onze maatschappij zo is ingericht dat we om 09.00 uur aan het werk moeten. Hoewel dat tegenwoordig met het vele thuiswerken in de lockdown iets anders in elkaar zit. ,,Er is wat dat betreft minder regelmaat door de dag heen. Normaal gesproken ga je ’s ochtends naar je werk, is er een lunchpauze en ga je aan het einde van de dag weer naar huis. Nu dat ontbreekt zou dat best effect kunnen hebben op je slaap”, denkt Hofman.
Van den Akker gelooft niet dat de lockdown van invloed hoeft te zijn. ,,Ons bioritme ligt tenslotte vast. Minder regelmaat of minder sociale contacten veranderen daar niets aan”, zegt ze. ,,Het kan wel zo zijn dat je ’s avonds meer in de gelegenheid bent om je dag rustig af te bouwen. Als je laat thuiskomt van een feestje en je hebt daar bijvoorbeeld wijn of koffie gedronken dan is je kwaliteit van slaap toch minder.”
Volgens Hofman betekent het feit dat ons bioritme vastligt niet dat het niet mogelijk is om onze slaaptijden binnen de redelijke grenzen enigszins te verschuiven. ,,Ook een klok is gebaat bij regelmaat. Daarmee helpen we onze klok om ons op een bepaalde tijd te waarschuwen dat het tijd is om naar bed te gaan.”
Daglicht
Hofman geeft als tip voortaan bij het verzetten van de klok te proberen stap voor stap een ander slaapritme op te bouwen. ,,Begin een week van tevoren met elke avond een kwartier eerder naar bed gaan en kijk of dat helpt.” Deze tip komt wellicht wat laat. Van den Akker adviseert daarom zondag niet uit te slapen, ter voorbereiding op maandag. ,,Wat ook kan helpen is op dezelfde tijden je maaltijden in te plannen. At jij elke avond om 18.00 uur, doe dat dan in de nieuwe tijd ook.”
Ook daglicht is belangrijk, zegt Hofman. ,,Licht in de ochtend is van groot belang voor onze biologische klok. Hoe eerder we in de ochtend te maken krijgen met daglicht, hoe beter dat is voor onze routine.” Van den Akker sluit zich daarbij aan. ,,Begin de dag meteen met een flink portie daglicht, het beste kun je dat combineren met een ochtendwandeling. Door de combinatie van beweging en daglicht leer je je lichaam aan dat de dag begint.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niet iedereen (man én vrouw) ziet de mannenpil zitten
Goed nieuws voor voorstanders van de ‘mannenpil’: onderzoekers ontdekten dat een stofje spermacellen zo langzaam maakt dat ze de eicel niet bereiken. Het is niet de eerste doorbraak, toch is er na decennia onderzoek nog altijd geen mannenpil. Hoe kan dat? -
Dance4Life werkt samen met gigant in sekspeeltjes: ‘Onderwerp seks normaliseren’
Een opvallende nieuwe samenwerking: Erotiekgigant EasyToys, bekend als veelbesproken sponsor van FC Emmen, slaat de handen ineen met Dance4Life, een organisatie die zich inzet voor een veilig seksleven van jongeren. Samen willen ze het taboe rondom seksualiteit doorbreken. ,,Het is schrikbarend dat anno 2021 seksualiteit nog steeds een omstreden onderwerp is.” -
PREMIUMHemd van het lijf
Hans Klok: ‘De coronakilo’s vliegen eraan, mijn showkleren zitten al vrij strak’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Illusionist Hans Klok (52) bereidt zich in Nederland voor op een televisiecarrière en zijn show bij Kerstcircus Haarlem. Sporten ziet hij als werk, al heeft hij nu even geen geld voor een personal trainer. -
PREMIUM
Gezond egoïsme: ‘Neem jezelf als vertrekpunt. Niet door te denken, maar door te voelen’
Goed voor jezelf zorgen is broodnodig, zeker nu. Coach Inger Strietman (41) legt uit hoe je een leuker mens wordt als je jezelf centraal stelt. -
Extra vitamine D bijslikken deze zomer: wel of niet nodig?
De lente is begonnen, de zon krijgt weer kracht en helpt ons vitamine D aan te maken. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Krijgen we dankzij de zon genoeg, of hebben we meer nodig? En helpt vitamine D tegen corona, of was dat maar een hoopvol idee? Bauke ter Braak van het Vitamine Informatiebureau en hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Universiteit Wageningen) geven de antwoorden.
-
PREMIUM
Stap in de wereld van een kind met autisme, in plaats van andersom
Wereldwijd hebben miljoenen mensen autisme. Hoe ga je daarmee om als het om je naaste, collega of klasgenoot gaat? Hersenonderzoeker Henry Markram kwam dankzij zijn autistische zoon tot nieuwe inzichten. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft? -
Niet als een zombie ontwaken na een powernap? ‘Slaap met je sleutelbos in de hand’
Een powernap kan voor een energieboost zorgen, maar ook totaal verkeerd uitpakken. Om te voorkomen dat je nog vermoeider wakker wordt dan je al was, delen we een aantal tips.