De sportscholen blijven dicht: tips om thuis aan de bak te gaan
Sporten is goed voor de gezondheid en zeker in deze grillige tijden belangrijk als mentale opsteker. Toch zijn we steeds minder gemotiveerd om aan ons lichaam te werken. Hoe kunnen we het tij keren?
Delen per e-mail
Sinds de verplichte sluiting van de sportscholen in december zijn we minder gaan sporten. Uit onderzoek uitgevoerd door NL Actief blijkt dat dat vooral komt doordat veel mensen de sportschool missen. Zo verwacht maar liefst 92 procent van de mensen fitter te worden zodra de sportscholen weer opengaan en denkt 89,3 procent dat ze daar gelukkiger van worden.
Hoe langer de sportscholen gesloten blijven, hoe minder makkelijk mensen de motivatie uit zichzelf kunnen halen
Aan het begin van de coronacrisis was duidelijk merkbaar dat mensen gemotiveerd waren om zelf aan de slag te gaan, zegt Noortje Randag, personal trainer bij een Gym in Amsterdam. Online brak een stormloop uit op gewichten, yoga-matten en springtouwen waren populair en er werden tips uitgewisseld over de beste online-lessen.
We zijn inmiddels een aantal maanden verder, en het lijkt erop dat we er met zijn allen, ook sportief gezien, een beetje doorheen zitten. Dat is jammer, want juist een uurtje sporten is een goede uitlaatklep om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. En waar in het begin nog in de woonkamer actief werd meegedaan met lessen als Home Zweet Home, Fit at Home of HomeGymDay, is ook daar de nieuwigheid wel een beetje af. ,,Hoe langer de lockdown duurt en hoe langer de sportscholen gesloten blijven, hoe minder makkelijk mensen de motivatie uit zichzelf kunnen halen”, zegt Randag.
Het sociale element is belangrijk
Het laat goed zien dat de sportschool niet alleen het sporten zelf makkelijker maakt, denk aan de attributen, de ruimte, en aanwezige kennis van trainers, maar dat ook het sociale element zeker niet onderschat moet worden. ,,Het helpt om anderen te zien sporten”, zegt gedragsdeskundige Hanneke de Bruin daarover. Ben je zelf aan het sporten, terwijl je kijkt naar anderen die ook sporten, dan kan er het zogeheten audience effect optreden, aldus De Bruin. ,,Als je weet dat je bekeken wordt, dan doe je er bij een training nog een stapje bovenop en ga je bijvoorbeeld net iets langer door.”
De Bruin schreef een aantal werkschriften met daarin een stappenplan om minder thuis te zitten en meer te bewegen.
Het is moeilijk om thuis hetzelfde effect na te bootsen. De Bruin zegt zich te kunnen voorstellen dat je je in huiselijke setting - waar partner en kinderen rondrennen - juist op een negatieve manier bekeken kunt voelen. Hoe je thuis toch aan het sporten gaat? ,,Ga iets doen wat je leuk vindt”, zegt Randag. ,,En zoek online-lessen op van trainers die je al kent of die je inspireren. Wij merken dat dat helpt om het langer vol te houden, bij een onbekende ben je toch sneller geneigd om weg te klikken.”
Hoelahoepen
De Bruin sluit zich daarbij aan: ,,Ik bestelde onlangs een hoelahoep omdat me dat leuk lijkt om te doen en ik toch iets moet doen aan bewegen.” Daarnaast denkt de gedragsdeskundige dat het helpt om concrete en haalbare doelen te stellen. ,,Creëer ruimte voor jezelf door desnoods meubels te verschuiven, zet je wekker vroeg en laat je partner je je bed uitduwen, en beloon jezelf na een week hard sporten.”
Tot slot zegt de gedragsdeskundige dat ook de omstandigheden rondom het sporten een belangrijke rol spelen. ,,Maak het leuker voor jezelf en makkelijker, door een goede outfit aan te trekken, muziek op te zetten of de oefening samen met een vriend of vriendin te doen. Bijvoorbeeld op afstand in het park of via de laptop. ,,Gedeelde smart is echt halve smart.”
Gemotiveerd om aan de slag te gaan? Lees dan hier hoe je van je eigen huis een sportschool maakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw-Zeeland overweegt rookvrije generatie: sigarettenverbod voor iedereen geboren na 2004
Nieuw-Zeeland wil tegen 2025 rookvrij zijn. Om dat doel te bereiken, heeft de regering enkele opvallende voorstellen gelanceerd. Zo zou iedereen die na 2004 is geboren, nooit meer sigaretten kunnen kopen. -
PREMIUMLezersreacties
Alle lof voor de huisarts: ‘Ze heeft me van een zekere dood gered’
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar jullie huisartsen. Is het er een uit duizenden? Eentje die de hele familie op de been houdt, je van paniek weghoudt. Of is het juist een kreng? De reacties stroomden binnen. -
PREMIUM
Matt (66) zoekt een nieuwe nier: ‘Er is nog zo veel om van te genieten, ik wil gewoon leven’
Wie heeft er een nier voor Matt Martens? De 66-jarige Utrechter zou die vraag liever niet zo plompverloren voor je voeten werpen, maar zijn gezondheidssituatie laat weinig keus. „Binnen enkele weken of maanden doen mijn nieren het niet meer.’’ -
PREMIUMHemd van het lijf
Hans Klok: ‘De coronakilo’s vliegen eraan, mijn showkleren zitten al vrij strak’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Illusionist Hans Klok (52) bereidt zich in Nederland voor op een televisiecarrière en zijn show bij Kerstcircus Haarlem. Sporten ziet hij als werk, al heeft hij nu even geen geld voor een personal trainer. -
PREMIUM
Hoe ga je om met iemand in een rolstoel? Max geeft vijf tips
Max de Bruin uit Naaldwijk is een van de gezichten van een nieuwe campagne tegen discriminatie van de gemeente Rotterdam. Ze zit in een rolstoel en strijdt voor een toegankelijke wereld zónder ongevraagde hulp en mét oprechte interesse voor haar als mens. Ze schreef een handleiding met vijf tips.
-
Bo (13) liep jarenlang als een ‘aangeschoten hert’: ‘Mijn been had een extreme o-vorm’
Zittend aan de keukentafel van Bo Hofkes (13) uit Soest is de blijdschap en opluchting zichtbaar. Voélbaar, bijna. Want de afgelopen jaren waren alles behalve onbezorgd. -
PREMIUM
Fantoomgeluiden leiden steeds vaker naar Nicole (46): ‘Je moet tinnitus eerst onder ogen durven zien’
Brommen, piepen, fluiten. Altijd, of juist als het stil is. Geluiden die er niet zijn maar toch alles verdringen. Tinnitus kan je leven tot een hel maken. Nicole Bekhuis weet er alles van. Ze leerde haar eigen tinnitus onder controle te houden en deelde die kennis daarna met anderen. De Tinnitus Academie die ze daarvoor oprichtte, is uit zijn voegen gebarsten. -
Een bijzondere les over geluk voor mbo-studenten
,,Gelukskunde. Ik wist ook niet dat het bestond. Sterker nog: ik heb het zelf bedacht.’’ Zo’n honderd mbo-studenten van de School voor Gezondheidszorg en Welzijn hangen muisstil aan de lippen van Mirjam Spitholt, gastdocent in geluk. Niet in een collegezaal, maar in het Amersfoortse theater Flint.