Waarom het soms beter is om niét aan goede voornemens te doen
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 7: waarom het soms maar beter is om níét aan goede voornemens te doen.
,,Je hebt een halve guilt trip als je iedereen op Instagram met goede voornemens ziet en zelf niks doet”, zegt Johnny Buivenga. Volgens de gedragspsycholoog en sportcoach hebben veel mensen het gevoel dat ze ook moeten. ,,De vraag of je die gezonde voornemens ook wíl, is belangrijker dan die wellicht lijkt.”
Het jaar is alweer bijna twee weken oud en de eerste voornemens zijn al gesneuveld. Zelfs de auto laten staan en vaker wandelen of fietsen blijkt lastig vol te houden. ,,Je wil het en je hebt een voornemen, toch doe je het na een tijdje niet meer. Omdat het brein consistent wil zijn, zorgt dit voor spanning. Het gevolg kan zijn dat je je gedrag aanpast en je je wel aan je goede voornemens houdt. Wat vaker gebeurt, is dat we smoesjes gaan verzinnen: zie je wel, ik kan het niet. Of: ik ben te druk waardoor ik het niet kan.”
Natuurlijk, sporten kan écht niks voor je zijn. Toch is het waarschijnlijker dat je de deur te snel dichtgooit
Daar schuilt een gevaar, zegt de psycholoog. ,,Een slechte poging kan voor de volgende keer de deur dichtgooien. Natuurlijk, sporten kan écht niks voor je zijn. Toch is het waarschijnlijker dat je de deur te snel dichtgooit.” Het gebeurt vaak bij mensen die willen afvallen. ,,Het lukt me niet, ik ben een Bourgondiër. Terwijl ze prima kunnen afvallen, als ze het maar góéd doen.”
Ga niet diëten
Vergeet diëten, zegt Daan Remarque daarom. De gedragspsycholoog publiceerde onlangs het boek Het Jojo Effect. ,,Alle diëten zijn gebaseerd op hetzelfde principe: een drastische reductie van calorieën.” Dat werkt, maar zodra je ermee stopt, vliegen de kilo’s er weer aan. Schrijvers van dieetboeken weten dat en daarom noemt Remarque dieetboeken schrijven een ‘vrij cynisch verdienmodel’.
Het positieve is volgens Remarque: het ligt niet aan jou, maar aan de methode. ,,Het beest waarmee je vecht zijn gewoontes.” Dat geldt voor fitter worden, afvallen, Dry January. En gewoontes doorbreek je volgens beide gedragswetenschappers met een plan.
Doelen in plaats van goede voornemens: 3 stappen
Stap 1: stel een goed doel. Geen alcohol drinken, een marathon lopen en 20 kilo afvallen zijn prestatiedoelen. Leerdoelen werken beter, zoals: ik wil leren om minder tussen maaltijden door te eten. ,,Kijk niet naar het scorebord, maar naar de bal”, zegt Remarque. ,,Focus dus op je gedrag, dan volgt de score vanzelf.”
Begin met een dag per week geen tussendoortjes. In de sportschool pak je ook niet meteen de zwaarste halter
Stap 2: maak een strategie. ,,Dan ga je kijken met welke gedragingen je aan je ambitie kunt voldoen”, zegt Remarque. Door tijdens de maaltijden voldoende te eten, verminder je de tussendoortrek. Wat het makkelijker maakt om niet tussendoor te eten; het gewenste nieuwe gedrag. Hou het klein, zegt Remarque. ,,Begin met een dag per week geen tussendoortjes. In de sportschool pak je ook niet meteen de zwaarste halter.”
Stap 3: doe een realitycheck. Om je doel te realiseren, moet je volgens Buivenga soms iets opgeven. ,,Anderen kijken Netflix met een zak chips en een biertje en jij gaat hardlopen. De vraag is dan of je hardlopen belangrijker vindt.” Is je antwoord geen overduidelijke ‘ja’? Of wil je überhaupt geen plan maken? Dat kan, zegt Buivenga. ,,Dan is het beter om er niet aan te beginnen en een mogelijke teleurstelling en faalervaring te voorkomen.”
Want wat doe je als je haast hebt? En als het regent? Pak je ondanks je voornemen toch de auto? Een terugval hoort erbij, zegt Remarque. ,,Bereid je gewenste gedrag goed voor met goede fietskleding.” Of parkeer je auto verder van huis, zegt Buivenga. ,,Wat ook kan helpen om je te herinneren aan je voornemen: leg je fietssleutels op de plek waar anders je autosleutels liggen.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMzes vragen
Meer corona-infecties, komt er een zomergolf aan? ‘Staan er beter voor dan vorig jaar’
Nu het festivalseizoen losbarst en corona vergeten lijkt, neemt het aantal besmette mensen toch wat toe. Al zou een ‘zomergolf’ geen reden tot paniek moeten zijn. ‘We staan er beter voor dan vorig jaar.’ Zes vragen over het coronavirus en de aanpak voor het najaar. -
PREMIUM
Dit is waarom in je dromen zoveel impulsief gedrag voorkomt: ‘Denk aan agressie en seks’
Haar dromen reiken journalist Annemarieke Piers (55) de oplossing aan voor de problemen van overdag. ‘Een droom kan wel zestig minuten duren.’ -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
We moeten meer bewegen
Yoga blijkt populair tijdens lockdown: ‘Het is meditatie in beweging’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 5: waarom is yoga tijdens de lockdown zo populair? -
We moeten meer bewegen
Hoe kun je met gesloten sportscholen toch aan krachttraining doen?
Het is goed om te bewegen, ook tijdens de lockdown. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel zes: hoe kun je met gesloten sportscholen krachttraining doen? -
Column
Eva Breda ontmoette een beroepsdoemdenker: ‘Wat vooral vraagtekens bij me opriep, was zijn rust’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: toxische positiviteit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer