Bang dat je je zorgpremie niet meer kunt betalen? Overstappen kan voordelig zijn
Vergelijkingswebsites verwachten ook dit jaar dat meer mensen voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Toch blijkt dat in de praktijk vaak tegen te vallen. Experts leggen uit hoe dat komt en waar je goed aan doet.
Vergelijkingswebsites voorspellen elk jaar dat veel Nederlanders van plan zijn over te stappen. En elk jaar blijkt in januari dat het er minder waren dan verwacht. Het percentage switchers schommelt al jaren tussen de 6 en 7 procent. En voor een deel zijn het dezelfde mensen die jaarlijks kijken of het ergens anders goedkoper kan.
Dit jaar zijn de omstandigheden wat anders: 43 procent van de Nederlanders is volgens onderzoeksbureau Q&A Insight bang volgend jaar hun zorgpremie niet meer te kunnen betalen, 40 procent van de respondenten is van plan zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering.
In de rubriek ‘zorgverzekeringsmythes’ schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: met deze tip blijft overstappen geen voornemen en stap je daadwerkelijk over.
Waarom nemen we ons voor om over te stappen, maar doen we dat uiteindelijk niet? ,,Het is een klassiek geval van inertia”, legt gedragswetenschapper Johnny Buivenga uit. ,,Je wilt wel, maar er is altijd wel een reden te bedenken om het níét te doen. Er is iets wat dringender is. Of je bent moe en gaat liever op de bank Netflix kijken.”
Heb je die aanvullende verzekering echt nodig?
Wie geld wil besparen, doet er in elk geval goed aan zijn aanvullende zorgverzekeringen tegen het licht te houden. Dat kan door te kijken hoe veel behandelingen je verzekering vergoedt voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. En hoe vaak ben je het afgelopen jaar daadwerkelijk naar de fysiotherapeut en de tandarts geweest?
Dat helpt om te bepalen of je die aanvullende verzekering écht nodig hebt. Misschien is een goedkoper pakket voldoende of heb je helemaal geen aanvullende verzekering. Het gevoel dat dat uitzoeken tijdrovend gedoe is, kan verlammend werken. ,,Dat is de reden waarom ik zelf niet overstap”, erkent Buivenga. ,,Maar sta er even bij stil: is het nou écht zo veel werk? Het is meer een idee dat in je hoofd zit. Als je naar een vergelijkingswebsite gaat, ben je in een paar minuten klaar en is uitzoeken een kleine moeite, met grote financiële voordelen.”
Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken
De gevoelde pijn en de verwachte beloning is volgens de docent aan de Behaviour Change Academy niet groot genoeg. ,,Als er een miljoen euro op het spel staat, ga je het echt wel doen.” De pijn kan dit jaar met de stijgende premies wel groter worden. Toch is het maar de vraag of dit het jaar is om over te stappen.
Concurrentie tussen verzekeraars
De mogelijkheid van overstappen is een mooi idee dat niet altijd even goed uitpakt, stelt Karel Stolper, directeur Zorgverzekeringen van CZ, vast. Het had tussen verzekeraars armpje drukken moeten zijn wie de beste en goedkoopste zorg inkoopt. ,,Uiteindelijk werden vrijwel alle verzekeraars tegen wil en dank meegezogen in een spel waarin goedkope polissen voor gezonde verzekerden steeds belangrijker werden.”
Stolper hoopt dat verzekeraars elkaar niet gijzelen in een ‘prisoners dilemma’. ,,Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken. Dat is voor iedereen beter, maar wie durft de eerste stap te zetten?”
Nieuwe premies
Zorgverzekeraars moeten uiterlijk zaterdag hun nieuwe premies bekendmaken. De kans is groot dat zorgverzekeraars de kat uit de boom kijken in de hoop dat de concurrent eerder met informatie komt. Maar die kans is klein en dus wordt bij de meeste concerns om een minuut voor middernacht met klamme handen op de knop gedrukt.
,,Denk je als je dit artikel leest: ja, ik wil dit jaar écht overstappen of mijn aanvullende verzekering tegen het licht houden”, vraagt Buivenga. ,,Plan dan nú een specifiek moment in je agenda. Dat is het effectiefst als je dat samen met een ander gaat doen, bijvoorbeeld met je partner. Dat is een extra stok achter de deur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Nieuwe partner mag niet blijven slapen en hond moet in bad: eisen van je ex kunnen verdraaid lastig zijn
In januari piekt het aantal echtscheidingen. Bij zo’n breuk kun je afspraken in een convenant vastleggen. Maar wat als een ex met al te belemmerende eisen komt? ‘Jij mag na het avondeten geen oppas inschakelen voor de kinderen.’ -
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd. -
Aanvullende (tandarts)verzekering? Dan mag een zorgverzekeraar je weigeren
Mogen zorgverzekeraars klanten weigeren? In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgverzekeraars in het belang van bestaande verzekerden geen brandende huizen willen verzekeren.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Aus Greidanus is streng voor zichzelf: ‘Geen suiker, niet te veel zetmeel, veel groente’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Om de dag hardlopen door de weilanden, dat is bevredigend. Anders zou de spaghetti Aus Greidanus nog fataal worden, of de opperdoezers in goede jus. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Zorgverzekeraars: Suggereren dat hoortoestellen en brillen ‘als het ware gratis’ zijn is vorm van misleiding
Voor het einde van het jaar nog even snel de brilvergoeding van je zorgverzekeraar opmaken. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgpremie betalen niet hetzelfde is als recht hebben op een bril, gehoorapparaat of fysiotherapie.