Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Amsterdam UMC stopt onderzoek na overlijden van 19 baby's

UpdateEen onderzoek naar een geneesmiddel door het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam is per direct stopgezet, omdat er aanwijzingen zijn dat baby's met een groeiachterstand door het medicijn kunnen overlijden na de geboorte. Negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden na deelname van hun moeders aan het onderzoek.

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft berichtgeving hierover door Hart van Nederland (SBS6) bevestigd. Het gaat om het middel sildenafil (beter bekend als Viagra) dat aan zwangere vrouwen werd toegediend om te onderzoeken of de placenta kan groeien als blijkt dat de foetus vroeg in de zwangerschap niet goed groeit. De risico's blijken nu te groot. 

Vrouwen die deel hebben genomen aan het zogenoemde Strider-onderzoek kregen de afgelopen dagen een brief. De redactie van het SBS 6-programma heeft de brief in handen. De kans op een longaandoening bij de baby's lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen. 

Volledig scherm
© .

Negentien baby's

Volgens een woordvoerder zijn er bij de eerste groep negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden. Bij de tweede groep zijn negen baby's met een groeiachterstand doodgegaan. In totaal kregen zo'n negentig zwangere vrouwen het middel toegediend en ontvingen negentig anderen een placebo. 

Het aantal baby's dat een longaandoening kreeg door het middel sildenafil is volgens de zegsman ,,significant'' hoger. De moeders zijn volgens hem inmiddels geïnformeerd.

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.