Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Amsterdam UMC stopt onderzoek na overlijden van 19 baby's

UpdateEen onderzoek naar een geneesmiddel door het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam is per direct stopgezet, omdat er aanwijzingen zijn dat baby's met een groeiachterstand door het medicijn kunnen overlijden na de geboorte. Negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden na deelname van hun moeders aan het onderzoek.

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft berichtgeving hierover door Hart van Nederland (SBS6) bevestigd. Het gaat om het middel sildenafil (beter bekend als Viagra) dat aan zwangere vrouwen werd toegediend om te onderzoeken of de placenta kan groeien als blijkt dat de foetus vroeg in de zwangerschap niet goed groeit. De risico's blijken nu te groot. 

Vrouwen die deel hebben genomen aan het zogenoemde Strider-onderzoek kregen de afgelopen dagen een brief. De redactie van het SBS 6-programma heeft de brief in handen. De kans op een longaandoening bij de baby's lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen. 

Volledig scherm
© .

Negentien baby's

Volgens een woordvoerder zijn er bij de eerste groep negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden. Bij de tweede groep zijn negen baby's met een groeiachterstand doodgegaan. In totaal kregen zo'n negentig zwangere vrouwen het middel toegediend en ontvingen negentig anderen een placebo. 

Het aantal baby's dat een longaandoening kreeg door het middel sildenafil is volgens de zegsman ,,significant'' hoger. De moeders zijn volgens hem inmiddels geïnformeerd.

  1. Zorgen om betrouwbaarheid dna-test: ‘Ronduit gevaarlijk’
    Update

    Zorgen om betrouw­baar­heid dna-test: ‘Ronduit gevaarlijk’

    De Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) maakt zich ernstige zorgen over de betrouwbaarheid van dna-tests die bedrijven aanbieden aan particulieren. De vereniging heeft melding gedaan bij de inspectie Volksgezondheid en Jeugd over het zogenaamde ‘genenpaspoort’ van iGene. Dat bedrijf verkoopt leefstijladviezen aan de hand van de uitkomsten van hun test. ,,Mensen krijgen soms onterecht een geruststellende boodschap. Dat is ronduit gevaarlijk.’’