Volledig scherm
Het aantal sterfgevallen na een operatie aan de hartklep daalt. Foto ter illustratie. © anp

Aantal sterfgevallen bij operatie aan hartklep daalt fors

De sterfte onder patiënten die onder het mes gaan voor een nieuwe aortaklep, is de afgelopen vier jaar met vijftig procent gedaald.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Hart Registratie (NHR). De sterfteafname komt voort uit betere operatietechnieken, zoals het gebruik van dunnere katheters. Hierdoor treden minder complicaties op, zoals bloedingen.

Jaarlijks krijgen zo'n 3.500 patiënten een nieuwe aortaklep. De NHR bekeek twee soorten operaties: een openhartoperatie waarbij het borstbeen wordt opengelegd en een waarbij de aortaklep wordt vervangen met een katheter via de lies.

In 2012 stierf in deze twee groepen 7,4 procent van de patiënten (bijna 260 mensen) tijdens of kort na de operatie. In 2016 was dit gedaald naar 3,7 procent, ofwel 130 overledenen.

Opvallend

Binnen de NHR worden de resultaten van alle Nederlandse ziekenhuizen met elkaar vergeleken. ,,Als blijkt dat één ziekenhuis opvallend betere resultaten heeft, kunnen andere ziekenhuizen die werkwijze overnemen", licht NHR-directeur Dennis van Veghel toe. Volgens hem levert de betere communicatie tussen ziekenhuizen, waar zijn organisatie aan bijdraagt, een belangrijke bijdrage aan de sterfteafname.

Quote

Als blijkt dat één ziekenhuis opvallend betere resultaten heeft, kunnen andere ziekenhui­zen die werkwijze overnemen

Hartchirurg in het St. Antonius in Nieuwegein en bestuurder bij NHR, Edgar Daeter, beaamt: ,,Zo was er een ziekenhuis waar minder vaak complicaties optraden bij vervanging van een aortaklep via een katheter. De chirurgen legden eerst de lies vrij voordat ze met de katheter naar binnen gingen. Hierdoor werd de slagader minder beschadigd, met minder bloedingen tot gevolg. Diverse ziekenhuizen namen dit over."