Zoon Hanane wil niet meer naar school: ‘Kinderen zijn gewend geraakt aan de vrijheid van de lockdown’
Goed opgevoedDoe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op het opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Hanane (44), moeder van vier kinderen, weet haar dertienjarige zoon met geen mogelijkheid te motiveren om naar school te gaan.
,,Het probleem is begonnen na de lockdown”, vertelt Hanane. ,,Aanvankelijk had hij wel zin om zijn vrienden weer te zien. De eerste weken ging hij dus wel naar school toe. Maar toen de nieuwigheid van het zien van zijn vrienden ervan af was, had hij geen zin meer om naar school te gaan.”
Hanane zette alles op alles om hem te motiveren. “In eerste instantie ben ik het gesprek met hem aangegaan, om erachter te komen waarom hij niet meer naar school wil. Het is bijvoorbeeld geen type dat snel gepest wordt. Maar hij zit liever thuis, dan dat hij naar school gaat. Het is een huismus”, beschrijft ze. In eerste instantie had Hanane begrip voor zijn demotivatie. ,,Om hem te beschermen heb ik eerst nog een ziektebriefje uitgeschreven voor school. Maar zijn motivatie kwam maar niet terug en ik kan hem niet de hand boven het hoofd blijven houden.”
Fysiek en mentaal ben ik zelf namelijk helemaal op. Hij is pas dertien, maar een flinke jongen. Ik kan hem niet fysiek dwingen om naar school te gaan
Straffen
Vervolgens besloot Hanane haar zoon een straf op te leggen als hij niet naar school zou gaan. ,,Ik verbood hem bijvoorbeeld te gamen. Maar ook dat hielp niet. Ook heb ik hem uitgelegd dat naar school gaan verplicht is, dat hij geen keuze heeft. Af en toe merk ik dat de leerplicht indruk op hem maakt, maar het is niet genoeg.”
Opvoeddilemma?
Voor de rubriek Goed opgevoed zijn we doorlopend op zoek naar opvoedkwesties, dilemma’s, en vragen van ouders. Vragen over zakgeld, slaapproblemen, pesten, bedplassen, huishoudelijke taakverdeling? Wil jij iets met ons delen of een vraag stellen? Stuur een e-mail naar gezin@dpgmedia.nl en wij nemen contact met je op.
Inmiddels is Hanane de wanhoop nabij en heeft ze de school ingeschakeld voor hulp. ,,School gaf aan dat ze dit probleem bij meer leerlingen tegenkomen. Scholieren hebben door corona een leerachterstand opgelopen, dat geldt ook voor mijn zoon. Ik hoop dat de mentor hem vanaf nu scherper in de gaten kan houden, om te ontdekken waarom hij zo gedemotiveerd is”, aldus de moeder. ,,Fysiek en mentaal ben ik zelf namelijk helemaal op. Hij is pas dertien, maar een flinke jongen. Ik kan hem niet fysiek dwingen om naar school te gaan.”
After coronablues
De zoon van Hanane is volgens orthopedagoog Marleen Overgaag van Mevrouw Maan inderdaad niet de enige die moeite heeft met de schoolgang. ,,Kinderen zijn gewend geraakt aan de vrijheid van de lockdown. Het is een grote drempel voor hen om dan weer fysiek naar school te moeten”, legt ze uit.
Een kind dwingen om naar school te gaan, dat raadt Overgaag ten zeerste af. ,,In het geval van Hanane kan je een jongen van die leeftijd ten eerste niet fysiek optillen en in de auto zetten. Maar ook als het basisschoolkinderen betreft, bij wie dat fysiek misschien nog wel mogelijk is, zou ik niet aanraden om een kind fysiek te dwingen om te gaan.” Maar hoe pak je het dan wel aan, is de vraag. ,,Ga het gesprek met je kind aan en onderzoek wat er achter die demotivatie zit. Dat kan van alles zijn, van pesterijen tot moeite met leren. Het hoeft niet altijd school-gerelateerd te zijn. In het geval van de zoon van Hanane vindt hij het thuis misschien iets te gezellig.”
Soms zijn er veel meer gesprekken nodig om te ontdekken waar die demotivatie vandaan komt. Maak dus tijd vrij hiervoor
Gesprekken
Maak je als ouder niet te druk als er uit een eerste gesprek met je kind geen antwoorden voortkomen. ,,Geef je kind vertrouwen dat hij je alles kan vertellen. Soms zijn er veel meer gesprekken nodig om te ontdekken waar die demotivatie vandaan komt. Maak dus tijd vrij hiervoor”, aldus de orthopedagoog. “Wat daarbij ook belangrijk is, is dat je je kind echt serieus neemt. Wees oprecht en nieuwsgierig naar je kind, in plaats van het te snel in te vullen.”
Het straffen van een gedemotiveerd kind kun je volgens Overgaag beter niet doen. “Als een kind niet naar school wil, zit daar iets anders achter. Door iets van hem af te pakken, zoals bijvoorbeeld een game, los je dat onderliggende probleem niet op. Het is vaak een machtsmiddel dat ouders uit wanhoop inzetten om controle te krijgen op de situatie.”
Praten over school
Hoe was het op school vandaag? Wat heb je allemaal gedaan? Standaardvragen die je geïnteresseerd aan je kind stelt na schooltijd. Vaak moet je het doen met: ‘Wel goed’ of ‘Oké’ of ‘Stom’. Met deze 25 inspirerende vragen van Ouders van Nu kun je je kind uitdagen om meer te vertellen over zijn schooldag.
Omgeving meenemen
Hanane heeft volgens Overgaag goed gehandeld door de school te betrekken bij het probleem. ,,Als het probleem diep ligt, en je kunt het niet meer alleen aan, is het moment gekomen om de omgeving mee te nemen. Dat kan de leerkracht zijn, maar bijvoorbeeld ook andere familieleden. Wees hierin ook transparant naar je kind, zodat je kind zich niet ‘verraden’ voelt.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sietske en Fred zijn pleegouders van acht pubers: ‘Zelfs grootste etterbak zat uren bij het wipstoeltje’
Het begon met een buurjongen die een plekje nodig had, het groeide uit tot een passie voor pleegzorg. Acht pleegzoons telt het gezin van Fred en Sietske Broekhuis uit Ommen. ,,Jongens zijn zoveel makkelijker dan meisjes. Een uur na een vechtpartij zitten ze weer samen achter de Playstation.” -
PREMIUM
Leven van Jarno speelde zich jarenlang af in het ziekenhuis, nu helpt hij andere kinderen met kanker
Jarno Roubos was amper 4 jaar toen hij leukemie kreeg. Waar leeftijdsgenootjes elke dag naar de basisschool gingen, had hij jarenlang andere prioriteiten: in leven blijven. Een groot feest barstte los toen hij kankervrij was. Nu strijdt de inmiddels havoscholier voor andere zieke kinderen: ,,Zodat ook zij beter worden.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Mijn bevalling
Anouska (40) was tegelijk zwanger met beste vriendin: ‘Mijn baby leeft, haar baby is dood’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Anouska beviel van een zoon, de dochter van haar vriendin overleed drie weken later.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Bibi-Karlijn blijft na haar verlof thuis: ‘Ik wil gewoon naar haar schattige handjes en wangetjes kijken’
Bibi-Karlijn werkte als recruiter en onderhandelcoach. Totdat ze in oktober moeder werd. Ze besloot na de geboorte van haar dochter het roer helemaal om te gooien. ,,Ik voelde totaal niet de behoefte om weg te gaan bij haar of om werk te regelen. Het enige dat ik wilde was gewoon even rust.” -
Goed opgevoed
Savannah’s zoon test haar steeds uit: ‘Voor ik het weet, ren ik geïrriteerd achter hem aan’
Doe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op het opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Savannah (24), alleenstaande moeder van peuter Matteo (2). Zij vraagt zich af hoe ze kan voorkomen dat ze haar kind te vaak negatieve aandacht geeft.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer