Links: Anne met haar Cathy, rechts: baby Michaël.
Volledig scherm
Links: Anne met haar Cathy, rechts: baby Michaël. © rv

Spijt van babynaam: Katja werd Cathy en Stephan werd Michaël

Een maand oud was Wolf, het kindje van Kylie Jenner (24), toen de realityster vorige week besloot dat haar zoontje niet langer zo heet. Die naam paste niet bij hem. Ook de Vlaamse Anne en Lily veranderden de naam van hun pasgeboren baby. ,,Ineens besefte ik: niet alleen de verpleegster zal het verkeerd uitspreken.” 

  1. Met een groep naar de verloskundige in plaats van in je eentje: ‘Gezellig en je hebt steun aan elkaar’

    Met een groep naar de verloskun­di­ge in plaats van in je eentje: ‘Gezellig en je hebt steun aan elkaar’

    Marlies Rijnders, onderzoeker bij TNO Child Health, haalde zo'n tien jaar geleden de Centering-methode naar Nederland, een zorgmodel uit de Verenigde Staten waarbij cliënten niet één-op-één, maar in groepsverband worden gezien. Vooral zwangere vrouwen blijken enthousiast. ‘Wat gebeurt er als je meer patiënten bij elkaar zet? Dan praten mensen ineens over dingen waar ze normaal hun mond over houden.’
  2. Arts: ‘Vaders van huilbaby’s ervaren ook stress en angst, maar die wordt veroorzaakt door moeder’

    Arts: ‘Vaders van huilbaby’s ervaren ook stress en angst, maar die wordt veroor­zaakt door moeder’

    Stress, frustratie en slapeloze nachten: een huilbaby kan het leven van ouders flink op zijn kop zetten. Kinderarts Ineke de Kruijff van het Sint-Antonius ziekenhuis deed tien jaar lang onderzoek naar het effect van huilbaby’s op ouders. Ze ontdekte dat moeders stress en angst ervaren als hun baby veel huilt, maar dat vaders op hun beurt vooral gestrest raken door de moeders. Haar advies: niet de baby’s zelf, maar de ouders moeten hulp krijgen.