Spijt van babynaam: Katja werd Cathy en Stephan werd Michaël
Een maand oud was Wolf, het kindje van Kylie Jenner (24), toen de realityster vorige week besloot dat haar zoontje niet langer zo heet. Die naam paste niet bij hem. Ook de Vlaamse Anne en Lily veranderden de naam van hun pasgeboren baby. ,,Ineens besefte ik: niet alleen de verpleegster zal het verkeerd uitspreken.”
Een naam draag je voor de rest van je leven. Als ouder denk je dus goed na over hoe je je baby noemt. En als de naam jullie echt niet meer aanstaat? Dan verander je hem gewoon, zoals Kylie Jenner (24) en Travis Scott (30) deden. ‘Even ter info, de naam van onze zoon is niet langer Wolf. We hadden gewoon niet het gevoel dat die naam bij hem paste.’ Welke nieuwe naam hun koter kreeg, is nog niet bekend.
Lees verder onder de foto.
Anne (70) veranderde de naam van haar dochter Cathy
Ook de Vlaamse Anne veranderde de voornaam van haar baby. Eén dag na de bevalling. ,,Ons dochtertje werd 43 jaar geleden geboren als Katja. Een naam die haar vader en ik samen gekozen hadden en heel mooi vonden.”
Maar Anne had een ding over het hoofd gezien. ,,Een dag na de bevalling kwam de verpleegster langs om de baby een badje te geven. ‘En, hoe heet het kindje?’, vroeg ze vriendelijk. ‘Katja!’ ‘Ha’, glimlachte de verpleegster, ‘Katcha.’ Plots besefte ik: niet alleen deze verpleegster zal die naam verkeerd uitspreken. In een flits zag ik Katja’s toekomst en hoe vaak ze ‘Katcha’ genoemd zou worden. Ik vond het vreselijk klinken. Zo wil ik het niet, dacht ik.”
Hoe je je baby's naam aanpast als hij al is ingeschreven? Lees hoe dat in z'n werk gaat op Ouders van Nu.
Lees verder onder de foto.
Diezelfde dag nog ging de man van Anne naar het gemeentehuis voor de geboorteaangifte. ,,Ik heb hem meteen gebeld vanuit het ziekenhuis, gelukkig was hij nog niet weg. ‘Alsjeblieft, geen Katja’, zei ik. ‘Doe dan maar Cathy, dat lijkt erop.’
Of Anne spijt heeft van de last minute naamsverandering? Een beetje. ,,Als mensen haar dan toch ‘Katcha’ hadden willen noemen, dan was dat maar zo. Zij zou Katja zijn geweest, we vinden dat nog steeds een heel elegante naam. En Cathy heeft zelf ook al aangegeven dat ze eigenlijk liever Katja had geheten.”
Lees verder onder de foto.
Lily (65) veranderde de naam van haar zoon Michaël
De zoon van Lily werd 44 jaar geleden geboren. Lily en haar man hadden de naam al geruime tijd gekozen: Agnes voor een meisje en Stephan voor een jongen. Maar Lily’s schoonmoeder werd erg emotioneel toen ze dat hoorde. Zij wilde graag de naam Michaël voor haar zoon, maar de namen van haar twee zoons in 1953 en 1955 mocht zij niet zelf kiezen. ,,Toen was het nog de gewoonte dat de grootouders dat deden.”
Michaël bleef sindsdien in Lily’s achterhoofd hangen. ,,Toen mijn zoon uiteindelijk geboren werd en de gynaecoloog langskwam en vroeg hoe hij zou heten, zei ik plots: Michaël. Mijn man vroeg: ‘Ben je zeker?’, en ik zei ja! Toen ik het aan mijn schoonmoeder vertelde, liepen de tranen over haar wangen, zo gelukkig was ze. Zelf was ik ook heel blij dat ik hem Michaël had genoemd, ik vond het een zeer mooie naam en eentje die echt bij hem past.”
(Lees verder onder de foto’s.)
Lily’s eigen moeder, daarentegen, was minder blij. ,,Het stond haar niet aan dat ik mij had laten beïnvloeden door mijn schoonmoeder. Tot de gynaecoloog binnenkwam en zei: ‘Michaël, wat een prachtige naam’. En zo zijn we trotse ouders van Michaël. Tot de dag van vandaag ben ik zo blij met zijn naam. Zelfs al was ik er tijdens de bevalling vast van overtuigd dat hij Stephan zou heten.”
Goede naam, tevreden kind
,,Je naam is slechts een klein onderdeel van je volledige identiteit, maar het is wel een heel belangrijk ankerpunt, een houvast van wie jij als persoon bent”, zegt Karolien Dockx, psychiater, cognitief gedragstherapeut en stichter van de groepspraktijk ID-entiteit. Dat Kylie Jenner, Anne en Lily hun belangrijke keuze heroverwogen, is dus zo gek nog niet. ,,Jouw naam geeft je betekenis. Daarom vinden ouders het zo moeilijk om een keuze te maken.”
Tegenwoordig kiezen ouders steeds vaker voor namen die een diepere betekenis dragen. Dr. Dockx: ,,Identiteitsvorming is steeds belangrijker geworden. Vroeger werd er minder belang gehecht aan de betekenis van een naam. Ouders focusten toen meer op een standvastige opvoeding. Nu staan ze meer stil bij wat voor hen waardevol is. Mijn oudste dochter heet Lente, vernoemd naar mijn favoriete seizoen. Het maakt mij gelukkig. De betekenis van de naam van een kind zegt dus meer iets over de ouders dan over het kind zelf. De klank van de naam en het gevoel dat hij de ouders geeft zijn belangrijker dan vroeger.”
Lees verder onder de foto.
Uit onderzoek van de Duitse psycholoog Jochen Gebauer blijkt trouwens dat kinderen gelukkiger zijn wanneer ze blij zijn met hun naam. Dat klopt, zegt dr. Dockx. ,,Als je tevreden bent met jouw naam, dan ga je positiever over jezelf denken. Het zegt iets over jouw zelfwaardering. Iemand die niet blij is met zijn naam zal zonder veel moeite een andere naam of een bijnaam aannemen. Omdat het zo’n intiem deeltje is van jouw identiteit, is het dus ook belangrijk dat jij er zelf gelukkig mee bent. Niet enkel jouw ouders.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Met een groep naar de verloskundige in plaats van in je eentje: ‘Gezellig en je hebt steun aan elkaar’
Marlies Rijnders, onderzoeker bij TNO Child Health, haalde zo'n tien jaar geleden de Centering-methode naar Nederland, een zorgmodel uit de Verenigde Staten waarbij cliënten niet één-op-één, maar in groepsverband worden gezien. Vooral zwangere vrouwen blijken enthousiast. ‘Wat gebeurt er als je meer patiënten bij elkaar zet? Dan praten mensen ineens over dingen waar ze normaal hun mond over houden.’ -
Arts: ‘Vaders van huilbaby’s ervaren ook stress en angst, maar die wordt veroorzaakt door moeder’
Stress, frustratie en slapeloze nachten: een huilbaby kan het leven van ouders flink op zijn kop zetten. Kinderarts Ineke de Kruijff van het Sint-Antonius ziekenhuis deed tien jaar lang onderzoek naar het effect van huilbaby’s op ouders. Ze ontdekte dat moeders stress en angst ervaren als hun baby veel huilt, maar dat vaders op hun beurt vooral gestrest raken door de moeders. Haar advies: niet de baby’s zelf, maar de ouders moeten hulp krijgen. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
Pasgeboren baby Lara is vijfde generatie vrouw in familie uit Uden: ‘Heel bijzonder’
-
-
-
Mijn bevalling
Agnes’ baby leefde drie dagen: ‘Ik was verdrietig maar ook trots, ze was dood maar ook geboren’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Agnes Boer (39) beviel zonder een wee te hebben gevoeld. Haar dochtertje overleed na een paar dagen aan de complicaties van de geboorte. -
Het is bijna Valentijnsdag: vijf nieuwe prentenboeken over de liefde voor je kleuter
Wanneer ben je verliefd en wat is liefde? Het zijn van die vragen die jonge kinderen regelmatig stellen. Het antwoord is voor een deel te geven met de hulp van prentenboeken. Natuurlijk kun je klassiekers als ‘Kikker is verliefd’ of ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ uit de kast halen, maar er zijn ook veel nieuwe prentenboeken over liefde. Kinderboekenrecensent Jaap Friso zet er speciaal voor Valentijnsdag enkele op een rij.