Snel zwanger worden? Wat je wel (en vooral niet) moet doen
Kinderwens? Dan word je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger. Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Wat kun je zelf doen om het proces te versnellen?
Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Als je dan nog niet zwanger bent met een normale menstruatiecyclus, dan kun je doorverwezen worden naar een fertiliteitsarts of gynaecoloog. De leeftijd van de eicel beïnvloedt de kans op een zwangerschap enorm: snel zwanger worden lukt dus waarschijnlijk het best vóór je 35ste, zegt Smeets.
BPA in je voeding
Uiteraard is het belangrijk je ovulatie en vruchtbare dagen goed te kennen als je zwanger wil worden. Daarnaast is voeding iets om extra op te letten tijdens het zwanger worden, volgens fertiliteitsarts Inge van der Velpen. ,,Microplastics en BPA vind je tegenwoordig volop in waterflesjes, de binnenkant van blik en vooral ook in opwarmmaaltijden, fast food of ingevroren maaltijden. Onder andere deze studie uit de Verenigde Staten laat zien dat BPA de vruchtbaarheid negatief kan beïnvloeden.”
,,BPA is een synthetisch oestrogeen en een verstoorder van je natuurlijke oestrogeen, testosteron en van de schildklier. Je kunt het stofje terugvinden in het vocht van de follikel en in het baarmoederslijmvlies. Daarmee heeft het invloed op de innesteling van het embryo, en op de delingskwaliteit van de eicel”, zegt Van Der Velpen.
Dat is belangrijk, want naarmate een embryo zich ontwikkelt, vindt er een proces van delingen plaats, vertelt Van Der Velpen. ,,Tijdens deze delingen is de dna-kwaliteit van de eicel en zaadcel ontzettend belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de delingen goed of fout gaan. Teveel fouten in deze delingen zorgen ervoor dat het embryo niet door kan groeien tot een goede zwangerschap. Dat kan dus leiden tot een miskraam”.
Lage spermakwaliteit
,,Tegenwoordig groeit slechts één op de drie bevruchte eicellen uit tot een gezonde zwangerschap. Soms wordt het embryo al afgestoten tijdens je menstruatie, voordat je een positieve zwangerschapstest hebt kunnen doen. Je bent dan kort zwanger geweest zonder het te weten”, aldus Van Der Velpen.
Mannen die veel BPA in hun urine hebben, hebben volgens deze studie een vier keer grotere kans op lage sperma-aantallen, drie keer grotere kans op verminderde spermavitaliteit, en twee keer grotere kans op verminderde spermabeweegbaarheid, volgens Van Der Velpen.
Ftalaten hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de testikels, waardoor die later minder testosteron produceren en zaad van verminderde kwaliteit
,,De man kan dus het beste meedoen met de voorzorgsmaatregelen die de vrouw neemt. Daar horen ook supplementen bij van hoge kwaliteit met omega 3, zink, selenium, folaat en ijzer. Het liefst begint de vrouw al drie maanden voor de bevruchting met het slikken van supplementen”.
Studies die het verband tussen BPA en vruchtbaarheid aantonen komen weliswaar niet uit Nederland, maar ook in Nederland zijn de effecten op mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid goed voor te stellen, volgens Van Der Velpen. ,,In Nederland is er op dit moment geen regelgeving over BPA voor vrouwen met een kinderwens of zwangere vrouwen. In Denemarken en Frankrijk bijvoorbeeld wel”.
Zo veel mogelijk biologisch, en zo min mogelijk voorverpakt voedsel eten dus. Ook waarschuwt Van Der Velpen voor ftalaten: die vind je in de meeste schoonheidsproducten met parfum. Ftalaten zijn weekmakers, en hebben niet alleen invloed op de vruchtbaarheid van de man en vrouw, maar ook op een mannelijk embryo in de baarmoeder. ,,Ftalaten hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de testikels, waardoor die later in het leven van je kind minder testosteron produceren en zaad van verminderde kwaliteit: dit heet het ftalaatsyndroom”.
Bewegen, slapen en geen tabak of alcohol
Tijdens het zwanger worden wil je ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Maar ook weer niet té veel, want dan ga je ongewild het stresshormoon cortisol aanmaken. Van Der Velpen legt uit dat de aanmaak van cortisol veel energie kost voor je lichaam, energie die dan niet meer naar je voortplanting gaat.
,,Wist je dat 25 tot 35 procent van de vrouwen stress ervaart vóór een fertiliteitsbehandeling in het ziekenhuis, en dat 40 tot 75 procent stress ervaart tijdens de behandeling? Dat bevordert de effectiviteit van zo’n behandeling niet bepaald. Een goed idee is dus om vooraf aan bijvoorbeeld een terugplaatsing bij een IVF-traject te relaxen met mindfulness oefeningen.”
Zorg tot slot voor genoeg slaap, rook niet, drink niet en begin aan folaatsupplementen, adviseert Smeets. ,,Ervaar je veel pijn tijdens je menstruatie? Laat je dan controleren op endometriose. Dat komt bij 2 tot 10 procent van de vruchtbare vrouwen voor, en kan zorgen voor cystes in je eierstokken wat het zwanger worden in de weg kan staan”.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plassen op een zwangerschaps en ovulatietest? 'Het is heel vervelend, maar je moet geduld hebben’
POAS heet het in internetslang: peeing on a stick. Vrouwen die zwanger proberen te worden plassen vaak en veel op ovulatie- en zwangerschapstesten. Daar is niets op tegen, zegt gynaecoloog en hormoondeskundige Barbara Havenith van de Hormoonpoli. Maar het is wel erg prijzig en het bevredigt ons verlangen naar controle en zekerheid maar half. -
PREMIUMMet video
Waarom Wim een heli liet opstijgen om geslacht van zijn kind te onthullen: ‘Iedereen verklaarde mij voor gek’
Een helikopter boven de stad laten cirkelen om het geslacht van je aanstaande kind bekend te maken? Het is niet eens zo bijzonder meer in de wereld van de gender reveal. Van een complete vuurwerkshow of een manshoge robot die met een druk op de knop van kleur verschiet, álles is mogelijk en niets lijkt te gek. ‘Je zit zo aan 3000 euro.’Amersfoort -
PREMIUM
Pasgeboren baby Lara is vijfde generatie vrouw in familie uit Uden: ‘Heel bijzonder’
De geboorte van Lara op 9 januari zorgt voor een uitzonderlijke familiesituatie in Uden. De baby is de vijfde generatie vrouw binnen één familie. Lara bevindt zich in het warme gezelschap van haar moeder, oma, overgrootmoeder én betovergrootmoeder. -
podcast
Gynaecoloog: ‘Nog te vaak moet ik na miskraam zeggen: je kunt morgen niet werken’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.
-
Wat zijn de gevolgen van een bijna-verdrinking bij kinderen?
De temperaturen lopen op deze week - op zondag kan het lokaal zelfs boven de 30 graden uitkomen. Een frisse duik geeft verkoeling, en helaas zorgt dat duiken elke zomer ook voor veel onnodige verdrinkingen onder kinderen. Hoe langer ze onder water blijven, hoe slechter hun kansen. Wat de gevolgen van een bijna-verdrinking, een reanimatie en IC-opname kunnen zijn, leggen kinderneuroloog Maayke Hunfeld en kinder-IC-arts Corinne Buysse uit. -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?