‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
Wereld Prematuren DagJaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”
Meestal duurt een zwangerschap 37 tot 42 weken. Maar soms loopt het anders. In Nederland ligt de behandelgrens voor extreem vroeggeboren kinderen op 24 weken. De kans op overleven neemt significant toe met elke week dat de zwangerschap langer heeft geduurd. Na 28 weken is de overlevingskans ongeveer 95 procent.
,,Lange tijd lag de focus op het in leven kunnen houden van te vroeg geboren kinderen,” vertelt gedragswetenschapper Fabienne Naber, verbonden aan Het Kleine Heldenhuis, een opleidings- en kenniscentrum op het gebied van prematuriteit. ,,Als een baby’tje dan op gewicht was en het goed deed, dan mocht het naar huis. Bij de mogelijke effecten van de bijzondere start op de verdere ontwikkeling werd nauwelijks stilgestaan.”
Inzichten in de ontwikkeling
Tegenwoordig wordt de ontwikkeling van kinderen die geboren zijn bij een zwangerschapsduur korter dan 30 weken op vaste leeftijdsmomenten opgevolgd bij een Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Daarnaast krijgen ouders van baby’s die voor 32 weken zijn geboren, sinds kort ook het ToP-programma (Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen) aangeboden, waarbij een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut in het eerste levensjaar twaalf keer op huisbezoek komt en ouders inzicht geeft in het gedrag en de ontwikkeling van hun kind.
Toch valt in de ondersteuning van ouders van te vroeg geboren kinderen volgens Naber nog winst te behalen. ,,Ouders worstelen vaak met een schuldgevoel en stress, waardoor ze minder goed in staat zijn om in te spelen op wat hun kind nodig heeft. Door ouders al in het ziekenhuis goed te ondersteunen en inzichten te bieden, kun je de ouder-kindinteractie positief beïnvloeden en sociaalemotionele problemen zoveel mogelijk voor zijn.”
Zo kan buidelen, waarbij het kindje op de blote borst van de vader of moeder wordt gelegd, helpen om stress te reduceren. ,,Te vroeg geboren kinderen ervaren enorm veel stress,” vertelt Naber. ,,Dat heeft een remmend effect op de ontwikkeling van het brein. Buidelen is dus niet alleen goed voor de hechting van een kind met de ouders, maar ook om stress te verlagen en daarmee de ontwikkeling van het brein te stimuleren.”
Er wordt gezegd: vanaf 2 jaar corrigeren we niet meer voor de leeftijd en ben je niet meer prematuur. Maar prematuur ben je voor de rest van je leven
Effecten op schoolresultaten
In een recent onderzoek werd vroeggeboorte in verband gebracht met lagere schoolresultaten van 12-jarigen. Voor het onderzoek zijn de Cito-scores van 4677 te vroeg geboren kinderen (voor 30 weken) vergeleken met de resultaten van hun op tijd geboren leeftijdsgenoten die 40 weken in de baarmoeder hadden doorgebracht. Zo’n 10 procent van deze premature kinderen bleek speciaal onderwijs nodig te hebben. Ook scoorden de te vroeg geboren kinderen minder goed op taal en rekenen en hadden zij een lager schooladvies dan hun leeftijdsgenoten.
,,Met veel premature kinderen gaat het best goed,” benadrukt Van Baar. ,,Zo redt 90 procent zich in het reguliere onderwijs. Maar we zien ook dat een deel speciale aandacht nodig heeft. Voor matig te vroeg geboren kinderen, na 32 weken, gebeurt nu eigenlijk niets extra’s. Toch zien we dat ook zij minder goed functioneren. Dat is misschien niet heel dramatisch want ze vallen niet extreem vaak uit, maar ze hebben bijvoorbeeld vaker moeite om zich te concentreren.”
Speciale aandacht
Prematuriteit verdient meer aandacht, vinden beide deskundigen. ,,De zorgen moeten niet overheersen,” vindt Van Baar, ,,maar het is goed om je ogen open te houden en alert te blijven op mogelijke effecten. Dat betekent ook dat we ouders van te vroeg geboren kinderen zo goed mogelijk moeten ondersteunen: wat heeft jouw kindje extra nodig om tot bloei te komen?”
Die speciale aandacht blijft nodig, vindt ook Naber. ,,Er wordt wel gezegd: vanaf 2-jarige leeftijd corrigeren we niet meer voor de leeftijd en ben je niet meer prematuur. Maar dat kan helemaal niet. Prematuur ben je voor de rest van je leven. Het aantal weken dat je in de buik van je moeder hebt doorgebracht, verandert niet.”
Dat kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het moment dat een kind naar de basisschool gaat, stelt Van Baar. ,,Een verschil van drie maanden kan op die leeftijd bepalend zijn voor de vraag of een kind eraan toe is om naar school te gaan. Het is goed om daarbij stil te staan.”
Wat kun je verwachten van het ToP-programma als ouders van een te vroeg geboren baby? Onder andere hulp bij het ‘lezen’ van je baby: het gedrag van vroeggeboren baby’s is vaak minder voorspelbaar of minder duidelijk. Als jouw baby te vroeg is geboren, heb je daarom extra geduld en tijd nodig om contact met je baby te kunnen maken, legt Ouders van Nu-expert en ToP-kinderfysiotherapeut Hanneke van der Westen uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Wacht even met de navelstreng doorknippen, zo krijgt je baby al zijn bloed terug’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: De navelstreng doorknippen. -
PREMIUM
Kinderwens, of (nog) niet: hoe weet je of je er klaar voor bent?
Vader of moeder worden: hoe weet je wanneer je zeker bent over die keuze, in een tijd waarin het je niet hóeft te overkomen? Kinderwenscoach en psychotherapeut Miriam De Rycke legt uit wat de signalen zijn waar je op af kunt gaan. ,,Kijk verder dan je moederinstinct.” -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Vraag de vroedvrouw
Schaamte rondom de bevalling? ‘Wij letten echt niet op grootte vulva en of je poept of naakt bent’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: als je je schaamt voor naaktheid en controleverlies rondom je bevalling. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie? -
-
-
Mijn bevalling
Lieke bevalt met hulp van haar zus: ‘Ze sprak me streng toe; je baby wil er nú uit’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lieke (35) beviel in het ziekenhuis van haar tweede dochter met haar zus als verloskundige aan haar bed. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.