Ouders krijgen vanaf volgend jaar recht op negen weken betaald verlof
Ouders krijgen vanaf augustus 2022 negen weken betaald ouderschapsverlof. Als ze het verlof in het eerste jaar na de geboorte opnemen, betaalt de overheid tot maximaal de helft van hun salaris terug. Zo moeten ouders meer tijd krijgen voor een goede balans tussen werk en een gezin.
De Tweede Kamer stemde vandaag in met het voorstel van minister Wouter Koolmees om het ouderschapsverlof voor een deel te betalen. Vanaf 2 augustus 2022 gaat de nieuwe regeling in. Het kabinet moest het ouderschapsverlof uitbreiden, omdat er een nieuwe Europese richtlijn ligt waarin staat dat ouders twee maanden recht hebben op betaald verlof.
Nu al hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind. Maar dat verlof is meestal onbetaald. Er is vooral financieel voordeel, doordat de pensioenopbouw tijdens die vrije uren doorgaat. Slechts in sommige cao's is al wél geregeld dat de vrije dagen met de kinderen gedeeltelijk betaald zijn, bijvoorbeeld bij ambtenaren.
Bijzondere gebeurtenis
Voor sommige ouders is het te duur om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Daardoor maakt slechts een derde gebruik van die regeling. Door tot vijftig procent van het loon te vergoeden, moet de drempel om tijdelijk minder te werken omlaag. ,,Een kind krijgen is een mooie en bijzondere gebeurtenis, maar er verandert ook veel", zegt minister Koolmees. ,,Samen met je partner moet je op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en gezin. Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling.”
De negen vrije weken gelden voor zowel vaders als moeders. Voor vrouwen komt het verlof bovenop het zwangerschapsverlof. Ook vaders hebben sowieso al recht op vijf dagen vrij na de geboorte van een kind.
Ouders krijgen de vergoeding alleen als ze het verlof in het eerste jaar na de geboorte opnemen. Daarnaast houden ze recht op 17 weken onbetaald verlof. Als niet alle weken betaald worden opgenomen, behouden ouders wél het recht om die tijd aan het onbetaalde verlof toe te voegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Artsen maken app voor ouders die (ongeboren) kind verliezen: ‘Je bent niet de enige’
Het verliezen van een zwangerschap of baby is een ingrijpende ervaring. Om ouders te steunen bij dit verlies is er nu de Loss-App. Maar hoe werkt die en waarom is zo'n app belangrijk? -
PREMIUM
Dalend testosteron, emotioneler en een dadbod: zo zwangeren vaders een beetje mee
Sommige stellen hoor je zeggen: ,,Wij zijn zwanger.” Zo gek is dat niet, want ook mannen worden lichamelijk beïnvloed door de zwangerschap van hun vrouw. Onderzoekers An-Sofie Van Parys en Vickà Versele onderzochten wat het effect van een zwangerschap is op toekomstige vaders hun gewicht, emoties, hormonen en seksleven. ,,De testosterondaling maakt vaders alerter op babygehuil.” -
PREMIUM
Janpeter en Lilian maken fietstocht van 1500 (!) kilometer samen met hun kleintjes van 1 en 3
In zes weken heel Nederland rondfietsen met twee jonge kinderen van 1 en 3 jaar oud en overnachten in een tent. Menig ouder zal er niet aan moeten denken, maar Janpeter en Lilian Stoker uit Utrecht zien het als een groot avontuur. En ze halen met hun megatocht geld op voor mensen die die vrijheid níet hebben. -
PREMIUMtips
Je kind vermaken zónder scherm: 7 leuke offline tips
Eindelijk gezellig samen vakantie, kijkt je kind de hele dag naar een tablet. Hoe lok je je kind weg van dat scherm? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Deze extraatjes staan sinds de coronacrisis het meest in vacatures
De coronacrisis heeft een flinke impact op de arbeidsmarkt. Niet alleen voor werkzoekenden, maar ook voor werkgevers. Bij veel vacatures zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden aangepast naar deze bijzondere tijd. Zo is het noemen van ‘thuiswerken’ met maar liefst 716 procent gestegen.