Op welke leeftijd kan mijn kind zelfstandig naar school fietsen?
De verkeersveiligheid rond scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie riep ouders gisteren op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen.
Het probleem blijkt lastig uit te roeien, constateert directeur Pieter van Wetten van basisschool Dierdonk in Helmond, die al tientallen jaren in het onderwijs meedraait. „Dit komt ieder jaar terug.” Toch is er nu op sommige scholen een flinke verbetering zichtbaar. „Dankzij corona”, zegt directeur Hanneke van Rooij van basisschool de Vlier in Helmond. „Nu ouders het schoolplein niet op mogen om met elkaar te kletsen, zien we dat kinderen vaker alleen naar school komen.”
Onveilige situaties traden vooral ‘s ochtends op. „Ouders zetten hun kinderen af en rijden door naar het werk.” Dat ging nogal eens gepaard met dubbel parkeren. Nu werken meer ouders thuis. Wat ook helpt: het schoolplein is van twee kanten opengesteld en de hoogste groepen beginnen tien minuten eerder dan de jongere kinderen. Dat zorgt voor een spreiding van leerlingen én verkeersstromen. Van Rooij is blij met de ontwikkelingen: „Het is goed voor de zelfredzaamheid van kinderen als ze zelf leren deelnemen aan het verkeer.”
Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Kan een kind inschatten of een situatie veilig is?
Zelfstandig
Maar wanneer is een kind eigenlijk zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan? De meeste kinderen kunnen als ze 8 of 9 jaar zijn alleen naar school fietsen, schrijft Ouders van Nu, ‘maar ieder kind heeft zijn eigen tempo’. Dat onderschrijft opvoedcoach Valerie Ritchie: ,,Het is lastig om er een concrete leeftijd aan te verbinden. Sommige ouders hanteren het verkeersexamen in groep 7 als criterium. Als dat gehaald is mogen hun kinderen zelf naar school. Dat is een mooie richtlijn en uitgangspunt”, vindt Ritchie.
Fietshelm
Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch zie je regelmatig kleine kinderen met een helm op fietsen. Waarom zou je wel of juist niet een fietshelm voor je kind kopen? En waar moet je op letten als je een helm aanschaft? Ouders van Nu legt het uit.
Maar, sommige kinderen zullen eerder zelf naar school willen fietsen of lopen. ,,Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Kan een kind zelf inschatten of een situatie veilig is?” Ook van belang is de afstand tussen huis en school, zegt Ritchie. ,,Als de basisschool in dezelfde straat is, kan een kind misschien eerder zelfstandig naar school dan als het kind een kruispunt of drukke weg moet oversteken.”
Uitleggen
Al vanaf jongs af aan kun je een kind trainen om uiteindelijk zelfstandig naar school, sporttraining of vriendjes en vriendinnetjes te gaan. ,,Eerst een kind achterop de fiets, later fietst een kind op zijn of haar eigen fiets naar school en rijd je er als ouder naast of achter”, zegt Ritchie. ,,Praat en leg uit wat je doet als je deelneemt aan het verkeer. Je kunt ook je kind de vraag stellen: ‘wanneer denk jij dat we over kunnen steken?’ Dan worden ze uitgedaagd om zelf na te denken en zelf verantwoordelijkheid te nemen.”
Op een gegeven moment is het tijd voor de ‘sprong in het diepe’. Niet altijd makkelijk voor ouders. ,,Toen mijn zoon voor het eerst zelf naar school fietste, bracht ik mijn dochter nog wel weg. Dan ging ik toch stiekem even kijken of zijn fiets wel geparkeerd stond”, geeft Ritchie toe. Haar advies is om in ieder geval kinderen met een goed gevoel op pad te sturen. ,,Geef vertrouwen. Zeg tegen je kind dat hij of zij verstandig genoeg is, dat hij of zij het kan, en dat het zeker gaat lukken.”
Er moet een einde komen aan kinderen met de auto naar school brengen. Lopen of met de fiets is volgens Veilig Verkeer Nederland een veel betere optie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slaapdeskundige: ‘Bedtijd om half acht is fijn voor ouders, maar kijk wat bij je kind past’
Ouders van een kind dat moeilijk slaapt, zijn het online vast wel eens tegengekomen: het advies om melatonine te gebruiken, speciaal voor kinderen. Hierdoor zou je kind makkelijker inslapen en beter doorslapen. Maar wat is melatonine eigenlijk? En is het gevaarlijk voor je kind? Slaapdeskundige Stephanie Molenaar legt uit wat melatonine kán doen. -
‘Mijn zoon mag best leren dat borden niet vanzelf de vaatwasser in lopen’
De vaatwasser inruimen, wassen en opruimen; niemand vind het echt leuk, maar het moet wel gebeuren. Zeker nu we veel meer thuis zitten en dus ook een hoop meer vies maken. Maar zijn deze klusjes nu uitsluitend de taak van volwassenen, of is het juist belangrijk om je kinderen daar vanaf jonge leeftijd bij te betrekken? De meningen verschillen. -
Reacties
Kritiek op hoe jij met je kind omgaat? Dit is hoe andere moeders dat pareren
Zeker driekwart van alle moeders krijgt commentaar op de opvoeding van een kind. Vooral vreemden maar ook (schoon)ouders maken - soms onbedoeld - nare opmerkingen. Dat gebeurt in 60 procent van de gevallen op sociale media. Wij vroegen lezers van onze site hoe zij daarmee omgaan. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
De zin en onzin van straffen: ‘Laat ze de gevolgen leren van hun gedrag’
Hoe houd je kinderen in het gareel als ze schreeuwen, brutaal zijn of andere kinderen slaan? Straffen is zelden een optie, vinden opvoedexpert Annelies Bobeldijk en klinisch psycholoog Becky Kennedy. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.