Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren? Dan leert het deze belangrijke skill níét, zegt studie
Een filmpje kijken op de iPad zorgt - vaak - voor onmiddellijk gekalmeerde kinderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zochten naar de effecten daarvan op langere termijn. Conclusie: kinderen wisselden minder snel van stemming als ze geen schermpjes te zien kregen. ,,Je ontneemt je kind kansen om zelf met emoties te leren om te gaan.”
Om een kind rustig te houden in het openbaar, kunnen ouders wel een hulpmiddel gebruiken: een scherm. Een YouTube-video op de iPad of een spelletje op de smartphone. Niets mis mee, zeggen pedagogen, als het gebruik binnen de perken blijft. Ouders die wel vaak voor die afleidingstactiek kiezen, zouden dat het best eens kunnen heroverwegen, toont nieuw onderzoek.
Kinderen switchten sneller tussen stemmingen en reageerden impulsiever
Wetenschappers van de universiteit van Michigan besloten 422 ouders en hun 422 kinderen tussen 3 en 5 jaar oud te observeren tussen augustus 2018 en januari 2020. Ze brachten in kaart hoe vaak de ouders hun kinderen afleidden of kalmeerden met een schermpje en zochten naar mogelijke effecten daarvan op het kind. De resultaten publiceerden ze in het tijdschrift JAMA Pediatrics.
Het team vond dat kinderen die vaker met schermen gekalmeerd werden, meer emotioneel ontregeld waren. Ze schakelden sneller tussen stemmingen en reageerden impulsiever. Dat verband was vooral te zien bij jongetjes en bij kinderen die van nature al wat hyperactief, impulsief of temperamentvol waren.
Het is gezonder en geeft zowel de ouder als het kind meer voldoening als we de moeilijke emoties van een kind anders leren op te vangen
Samen koekjes bakken, een regenboogwandeling, een kijkdoos knutselen: Ouders van Nu zet de leukste schermvrije activiteiten op een rijtje.
Het lijkt er dus op dat een kind dat vaak met een schermpje gekalmeerd wordt, het op den duur moeilijk kan vinden om zijn emoties zelf te reguleren, zeggen de wetenschappers. ,,Het lijkt een onschuldige tactiek, maar als je het als ouder regelmatig doet, kan het langetermijngevolgen hebben”, reageert kinderarts Jenny Radesky van de universiteit van Michigan.
,,De kans bestaat dat je het kind — zeker als het nog jong is — kansen ontneemt om zelfstandig met emoties te leren om te gaan. En vaak wordt de gewoonte nog sterker omdat het kind van nature meer media gaat consumeren.”
De onderzoekers benadrukken wel dat ze niet vinden dat schermen volledig verbannen moeten worden. Dat is niet alleen moeilijk, schermen kunnen ook nuttig zijn als ze met mate gebruikt worden. Ze zijn gewoon niet áltijd het reddingsmiddel bij uitstek. ,,Het is gezonder en geeft zowel de ouder als het kind meer voldoening als we de moeilijke emoties van een kind anders leren op te vangen”, zegt Radesky.
Betere tactieken om je kind te kalmeren of af te leiden
De onderzoekers tippen daarom enkele concrete alternatieven voor een scherm. Zo raden ze aan om een kind te kalmeren met zintuiglijke ervaringen: laat het naar muziek luisteren, met zachte klei spelen of op een trampoline springen, bijvoorbeeld. Een ander idee: leer je kind zijn emoties te herkennen en te benoemen. Introduceer bijvoorbeeld een kleurcode voor elk gevoel. Of leer het om zijn frustraties te heroriënteren: je kan maar beter op een kussen slaan in plaats van op je zusje. Daarnaast is het geen slecht idee om enige schermtijd met een timer of met duidelijke afspraken te beperken.
,,Het zal volharding van je vragen om kalm te reageren op de uitbarstingen van je kind. Maar je helpt het zo belangrijke skills rond emotionele zelfregulatie te ontwikkelen, voor het leven.”
Moeite met emoties, waarom kinderen driftbuien hebben:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pasgeboren baby Lara is vijfde generatie vrouw in familie uit Uden: ‘Heel bijzonder’
De geboorte van Lara op 9 januari zorgt voor een uitzonderlijke familiesituatie in Uden. De baby is de vijfde generatie vrouw binnen één familie. Lara bevindt zich in het warme gezelschap van haar moeder, oma, overgrootmoeder én betovergrootmoeder. -
PREMIUM
Hoe kies je jouw droomopleiding? ‘Kies iets waar je ogen van gaan glinsteren’
Spannende tijden voor de eindexamenscholieren. Hoe kies je jouw ‘droomopleiding’ uit al die vervolgstudies? Studiekeuzeadviseur en loopbaancoach Heidi Rooijakkers van Studiekeuze Bootcamp biedt hulp. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Marieke laat haar klas de hele wereld zien: ‘Dat kreeg mijn meester echt niet voor elkaar met z’n krijtbord’
Nog niet zo lang geleden zat de wereld op slot vanwege een virus. Je kon nergens heen. Toch ging ik toen geregeld op wereldreis, maar dan met Earthcam: een platform dat non-stop webcambeelden van over heel de wereld uitzendt.Utrecht -
-
-
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Juf Marieke ontdekt: kinderen lezen graag nutteloze weetjes (zélfs over de penis van een chimpansee)
Ze zeggen weleens dat de jeugd niet van lezen houdt, maar daar ben ik het mee oneens. Mijn klas houdt enorm veel van lezen, maar dan moet je ze wel het juiste leesvoer geven: mooie kinderboeken, maar ook tijdschriften, wetsteksten en informatieboeken over van alles en nog wat. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.