Nationale Buitenspeeldag: laat ze lekker klimmen en ga er niet steeds naast staan
Nationale buitenspeeldagKinderen spelen veel minder buiten. Dat laat recent onderzoek zien dat vandaag op Nationale Buitenspeeldag wordt gepubliceerd. Schermen zijn veel interessanter en zo blijven veel te veel kinderen binnen zitten. Terwijl er zoveel te spelen valt in de buitenlucht: van de eigen straat of het speelplein tot bij de boer op het erf.
Vandaag op Nationale Buitenspeeldag worden kinderen gestimuleerd om naar buiten te gaan. Via zo’n extra speelmoment hoopt organisator Jantje Beton dat kinderen ontdekken hoe fijn spelen in de buitenlucht eigenlijk is. Maar de stichting hoopt ook dat kinderen meer verbinding vinden met buurtgenootjes, zegt Ynama Wigman, programmamanager bij Jantje Beton. ,,Dat maakt het makkelijker om elkaar later weer op te zoeken op de speelpleinen, omdat je weet dat er leuke kinderen zijn.”
Zo’n Buitenspeeldag is hard nodig want kinderen spelen te weinig buiten. Uit het meest recente onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Kantar Public, in opdracht van Jantje Beton, blijkt zelfs dat zo’n 17 procent van de kinderen het nooit doet. Dat is een groot verschil met onze ouders en grootouders, zegt Wigman. ,,Vroeger werd er veel meer buiten op straat gespeeld. De kinderen van nu zitten sinds de opkomst van de schermen veel meer binnen, kijken Youtube- en Tiktok-filmpjes of gamen.”
In eentje de straat op
Maar het ligt niet alleen aan het schermgedrag. Kinderen hebben het ook veel drukker, zegt Wigman, met huiswerk, hobby’s en sportclubjes. Daarnaast zijn ouders voorzichtiger geworden. ,,Vroeger werd je hup in je eentje naar buiten gestuurd. Maar het is ook drukker geworden op straat en er is niet altijd een speelplek in de straat.”
Ze willen van elk obstakel afspringen of eroverheen lopen. Je hoeft echt niet per se naar een speeltuin met glijbaan
Ook remmen we onze kinderen tegenwoordig in risicovol spelen, terwijl dat juist goed is voor de motorische en cognitieve ontwikkeling. Laat je kind lekker ergens in klimmen en ga er niet automatisch naast staan om hem of haar op te vangen. Wigman: ,,Zeg ook niet te snel ‘doe voorzichtig’ als het een hoge snelheid maakt op de fiets of step. We zijn ‘curling-ouders’ geworden die alles glad willen plaveien voor hun kinderen zodat ze zich niet bezeren, maar daar leren ze niets van.”
Dieren knuffelen en fruit plukken
Dat is ook precies wat Kristel van der Aa haar kinderen wil meegeven: ga gewoon lekker je gang. Van der Aa runt het platform Zoekdeboer.nl, waarop een overzicht van activiteiten op boerenerven te vinden is. Ze is met haar kinderen regelmatig op de boerderij, lekker fruit plukken, dieren knuffelen, spelen op een stroberg,, Mijn kinderen vermaken zich altijd erg goed.” Veel boeren bieden ook activiteiten aan speciaal voor kinderen. Van speurtochten, biggetjes knuffelen, eitjes rapen, eigen groenten oogsten tot melktappen. Maar ook simpele dingen zoals spelen op een grote zandberg of soep maken van modder kunnen op de boerderij, zegt Van der Aa.
Dit is niet alleen gezond - buitenlucht is goed voor het immuunsysteem - maar ze leren er ook veel van. Van der Aa: ,,Kinderen leren bijvoorbeeld waar eieren vandaan komen. Niet uit de schappen van de Albert Heijn, maar van de kip. Of ze ontdekken hoe groente groeit.” Een bezoek aan de boer is ook niet zo prijzig, zegt Van der Aa. ,,Daarnaast is het niet zo massaal. Mijn kinderen raken niet compleet overprikkeld zoals van pretparken of grote speeltuinen, ze laden er juist van op. En als we ‘s avonds thuis komen, gaat het eten van groenten ook vanzelf, omdat ze die zelf geoogst hebben.”
Een glijbaan hoeft niet
Plus, laat je je kinderen vooral in eigen tuin spelen, dan heb je allerlei attributen nodig zoals een schommel of trampoline. ,,Vaak moet ik ze dan nog steeds naar buiten sturen. Maar als we naar de boer gaan, hoef ik niets te zeggen en rennen ze al naar buiten.” Kinderen hebben inderdaad niet veel nodig om lekker te kunnen spelen, zegt Wigman. ,,Kijk maar naar de momenten waarop je met je kinderen door de wijk loopt. Ze willen van elk obstakel afspringen of eroverheen lopen. Je hoeft echt niet per se naar een speeltuin met glijbaan.”
Voor ouders en kinderen die niet weten wat ze precies voor spelletjes moeten doen thuis, heeft Wigman een aantal speeltips. ,,Oud-Hollandse spelletjes zijn nog steeds super leuk. We leggen op ons platform de Speelbeweging bijvoorbeeld uit hoe Annemaria Koekoek ook alweer werkte. Maar veel spellen voor binnen kun je ook prima buiten doen, zoals levend ganzenbord.”
De Efteling, Duinrell of Toverland, je bent er vast een keer geweest. Maar met je kind een bezoek brengen aan een attractiepark is een hele uitdaging. Ouders van Nu geeft 8 tips voor een soepel lopend dagje uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meester Roy bereikt miljoenen leerlingen met zijn grappige én informatieve vlogs: ‘Ik voer geen act op’
Een interview met prins Constantijn en gravin Eloise van Oranje, een kennisclip op YouTube of een dansje op TikTok. De 30-jarige Roy Helmerhorst draait er zijn hand niet voor om. Als aardrijkskundedocent probeert hij via sociale media leerlingen te helpen. En dat levert soms verrassende reacties op: ,,Krijg ik een bericht uit Curaçao van een leerling met een goed cijfer, hoe gaaf is dat?!” -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten
,,Dat lust ik niet.” Een bord dat door je kind zonder één hap ervan te proeven weg wordt geschoven is een bekende frustratie voor veel ouders. Het ene moment lijkt je dreumes nog alles moeiteloos naar binnen te werken, de volgende dag heb je ineens te maken met een picky eater. Hoe komt dat? -
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke heeft vakantie: ‘Heel gek is dat, een school die stil en compleet opgeruimd is’
De instructietafel staat op z’n kop op het bureau. De computer is ontkoppeld en verstopt in een ingebouwde kast. De stekker is uit het digibord. Alle tafels en stoelen staan aan de linkerkant van de middenstreep in het marmoleum. In de zomervakantie wordt eerst de ene kant van de vloer opgeboend, daarna de andere. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
Daddy Issues
‘Ik weet alles van mijn zoon, waarom word ik als vader gezien als tweederangsouder?’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moedercultuur? -
Je kunt je kind met een AirTag of smartphone overal volgen, maar moet je dat willen?
Telefoons met gps, apparaatjes voor op de fiets en nu zelfs kleine AirTags om aan je sleutels vast te maken. Positietrackers zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar - handig als je wil weten waar je kind is. Maar moet je dit als ouder wel willen? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?